lørdag den 2. juni 2018

juni er lige så sommerlig som maj

Her i starten af juni er styrax japonicus evening light er gårdspladsens primadonna. På dansk har jeg fundet ud af, at den kaldes storaks eller japansk sneklokke (ikke at forveksle med sneklokketræ/ halesia).

Foruden det visuelle byder træet også på en sød og ikke særligt krydret duft, som modsvarer de enkle blomster ganske fint og lokker humlebier og svirrefluer til.

 Sidste år stod træet med sine blomster ganske længe, men i år varer det sikkert ikke længe, før de falder og der kun er det mørke løv tilbage.


Etageprimulaer og valmuesøstre bryder sig ikke om det varme vejr. Gruppen af pr. jap. oriental sunrise  hænger slemt, når solen bager.

Umiddelbart ser gruppen af blå  meconopsis meget ensartet ud, men kigger man nærmere, er der forskelle ikke bare i farven, men også i opbygningen. Nogle danner kun en enkelt blomst per aks, mens andre danner hele klaser på 4-6 blomster og flere enkeltvis ned langs stilkenSidste år havde mange af de blå meconopsis en udvasket farve med et tydeligt lilla anstrøg, som ifølge eksperter formentligt skyldtes det kolde og mørke forårsvejr, og det ser ud til at passe, for i år er de eneste lilla gruppen af Hensol Violet, som til gengæld er 100% mørklilla eller purple, som det hedder på engelsk.


En ny nomocharisblomst, hvor prikkerne er strøet med løs hånd på en forholdsvis mørk baggrund.

Roserne springer ud med en fart, der gør mig ganske forpustet, så i stedet for dem vil jeg slutte med billeder af nogle klematis, som også gør det godt. Det er Marjorie, Betty Corning og Omoshiro.

                           18 kommentarer:

 1. Kære Marie
  Jeg lærer hele tiden nye ting: Man kan også få Valmuesøster i purple: Hensol Violet. Lækker farve.
  Mange hilsener Lisbeth (indendørs i gennemtræk)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan man. Gennemtræk lyder behageligt.

   Slet
 2. Veldig lekkert alt sammen! De clematis du viser er bare så lekre. Betty Corning har jeg også. Jeg har nettopp plantet mange etasje primula midt i solen. Bare de får nok vann tror de klarer seg fint.
  God ettermiddag i varmen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det gør de; men de står ikke i første række til at blive vandet, så de må tørste.

   Slet
 3. Med 29,4 grader må vi sige, at det er mindst lige så sommerligt som i maj. Jeg er ked af, at vi ikke rigtigt fik set træerne på gårdspladsen, styrax japonicus evening light ser spændende ud. Selvom her er meget varmt er mine roser ikke så hurtige til at springe ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dagen i dag oplever jeg som den hidtil varmeste, og det er næsten alt for meget. Jeg gætter på, at i hvert fald 8 roser er sprunget ud i dag, som ellers plejer at gøre det sådan henad vejen.

   Slet
 4. Hej Marie

  Det hele er forceret, blomstringstidspunkter kan vi vist godt lægge væk for i år!
  Jeg bemærker også hvordan det varmevejr -og måske tørkem? påvirker blomsternes farver. Spændende!
  Flot Nomocharis du viser!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 5. Great that you have a Styrax japonicus, we know this tree but you rarely see them here. I adore those Mecanopsis betonicifolia, but so difficult here, they always disappear after one or two years and then I have to start again. Your Nomocharis flower is a little jewel.

  SvarSlet
  Svar
  1. The styrax is not very usual here either, but beautiful all year. You are right, it takes some work to keep the meconopsis going.

   Slet
 6. Jeg forsøgte på et tidspunkt at så blå meconopsis, da jeg synes den er ualmindelig smuk, men det lykkedes ikke for mig. Smukke clematis:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg sår meconopsis, og det gør jeg hvert år, gør jeg det enten om efteråret eller om vinteren og lader frøene stå ude. Så vil nogle af dem helt sikkert spire, og besværet har ikke været ret stort.

   Slet
 7. Hej Marie!
  Har sett fler humlor de senaste dagarna, känns skönt, trodde de försvunnit helt.Dina klematis är så fina. Etageprimula har jag inte sett förr, ser spännande ut med flera våningar. Det varma vädret fortsätter, inte en droppe regn.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, humlebien er hyggelig at have brummende omkring sig i sommervarmen. den dag, regnen omsider vender tilbage, bliver mærkelig at opleve oven på den lange periode, vi har haft med perfekt sommervejr.

   Slet
 8. Hei Marie.
  Her er ikke rosene kommet enda, unntatt Rhapsodi. Det er masse knopper på rosene, så jeg håper på masse flor. Ifjor regnet de bort.Flotte clematiser. Er ikke så heldig med de, men kanskje det endrer seg. God uke til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rhapsody in blue er tidlig i år, det plejer den ellers ikke, synes jeg. Clematis giver noget ekstra til haven, så forhåbentligt får du held med dem.

   Slet
 9. Det er et flot træ med spændende løv. Ja, det hele brænder hurtigt af i år, gad vide hvor længe det bliver ved...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis man vil tage billeder af en plante i blomst, skal man ikke vente, for de kommer lynhurtigt til at hænge. Her til formiddag er der mindre sol, end vi ellers er blevet vant til.

   Slet