torsdag den 7. juni 2018

En bagende hed junidag

Mens Søren klipper avnbøghæk i 28 graders varme, holder jeg mig inde i skyggen, hvor der nu også er lunt, og koncentrerer mig om at lave et indlæg.
Jeg fremturer med mine meconopsis. De hvide er som altid de sidste til at springe ud og ligner i reglen blomsten til venstre; men i år er der dukket en op blandt de blå med flere kronblade, hvilket giver en blidere effekt. Den skal forsynes med en farvet snor, så jeg husker at tage frø af den.
                     

Kan du finde Holger i form af en hvid jakobsstige/ polemonium foran sommerfugleblomsten/ gillenia?

Redningsaktion omkring en solskadet rhododendron, hvor de nye skud pludselig hang nedad.

Roser med særpræg: Heidi Klum, Black Baccara,  Hot Chocolate, Sally Holmes og Augusta Luise.
 De følgende 3 planter tilhører samme familie - på en måde- for  kinesisk voksbusk/sinocalycanthus sinensis er blevet krydset med almindelig kanelbusk/ calycanthus med calycanthus x hartlage wine som det udmærkede krydsningsreultat. Krydsets blade er nok ca. halvt så store som dem på voksbusken, men lige så skinnende.
Sinocalycanthus


Hartlage Wine
Dernæst har man krydset Hartlage Wine' and Sinocalycanthus og Athena, som har gule blomster, hvilket har resulteret i Venus med de hvide blomster med rød midte. Den er desværre tilbøjelig til at få små, mørke pletter på blomsterne, noget, den nok har arvet fra voksbusken. Jeg håber, det drejer sig om en børnesygdom.
Venus
En anbefaling: mindre buske synes jeg kan give noget stabilitet i bede med overvejende stauder, og en nydelig en af slagsen er den mørkbladede klokkebusk weigela minor black, som ikke bliver mere end 70 cm høj.  Jeg er ikke helt tilfreds med billedet; men inden jeg fik mig taget sammen til at tage et andet, nåede busken at afblomstre i sommervarmen, som den ellers ikke har noget imod.

Nu er det vist tid at dele en øl i skyggen:-)

23 kommentarer:

 1. Ja stakkels Søren med den hæk i sådan en varme, han er sej, hils ham :)
  Jeg har fundet Holger, Jakobsstigen. Min Hot Chocolate blomstrer ikke endnu. Din Sinocalycanthus er ikke for begyndere at finde ud af, jeg holder mig til min Hartlage Wein. De nye skud på rhodoerne kommer desværre hurtigt til at hænge, gad vide hvor få blomster vi får næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har hilst Søren. Vi kan jo mere end nemt nyde planterne uden at vide noget om, hvordan de er blevet til; men alligevel er det interessant, synes jeg, at læse om, hvordan der bliver krydset frem og tilbage og på kryds og tværs. Du har da ret i, at tørken sikkert kommer til at påvirke knopsætningen.

   Slet
 2. Black Baccara er min favoritt i dag! Hvilken skjønn farge den har :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den elsker varmen, det er jeg sikker på.

   Slet
 3. Dem må være hårdt, at klippe hæk i den varme, her er manden gåset i gang med at save brænde 😀de må jo kunne lide det.
  Jeg fandt også Holger, men først da jeg lavede billedet større 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de kan vist lide en udfordring 🙂

   Slet
 4. Det er tungt å klippe hekk i denne varmen, det har Lars også gjort i dag.
  Det er godt å være to om hagen.
  Jeg fant Holger, selv om han var godt kamuflert:-)
  Skulle gjerne ha sett hagen deres.
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Normalt er det regnen, der kommer i vejen for hækklipningen, i år er det så varmen. Det ser så godt ud, når det er gjort.

   Slet
 5. Jeg synes, jeg kender det der med at ældre mænd altid skal arbejde i solen, når det er allervarmest. Jeg ved ikke hvorfor. Har de mon brug for at få lidt medynk og en kold øl?
  Jeg har fundet Holger. Det var først sidste år, jeg fik jakobsstiger indført i haven. Jeg er spændt på, om de klarer tørken. Jeg har kun de blå, men jeg mangler nogle stauder til min hvide have, så måske skulle jeg også købe nogle hvide. Både blomster og blade er jo smukke.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har også strejfet mig, men jeg holder det omhyggeligt for mig selv herhjemme. Den hvide jakobsstige mindes jeg ikke at have købt, så den har nok været blind passager hos en anden plante. Den er overraskende fin.

   Slet
 6. Uh ja, den hæk - det er hårdt.
  Vores liguster er også noget langhåret allerede.
  Black Baccara er helt vidunderlig, sikken farve.
  Vi har også en mørk klokkebusk, jeg faldt for den for et par år siden, men jeg tror det er en anden end din. Ærgerligt at din afblomstrede så hurtigt - men der er mange planter, der ikke bryder sig om den vedvarende varme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hårdt, ja, men det pynter på haven, når hækkene bliver strammet op. Klokkebusken fås åbenbart i forskellige størrelser, og vores er nok den mindste.

   Slet
 7. Hej Marie

  Det lyder hyggeligt med en øl!
  Alletiders med historien bag Hartlage Wine, og sjovt at de har tilbagekrydset den!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Den smagte godt! Ja, jeg er også fascineret af krydsningsarbejdet.

   Slet
 8. Hvor har du din sommerfugleblomst stående... sol..skygge.
  Min er forsvundet, men har heldigvis nogen i børnehaven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fuld sol i lerjord. Jeg har set billeder af en lyserød, der hedder pink profusion, som får mundvandet til at løbe.

   Slet
  2. Tak for svar. Jeg må have et par nye plantet ud. Prøver i det hvide bed udenfor køkkenvinduet og i nærheden af vandhanen.

   Slet
 9. Hvor er du fornuftig at holde dig i skyggen;) Jeg vil simpelthen prøve Meconopsis i min nye have - de forsvinder her, men jeg ved ikke om de har stået for crowded.
  Jeg er fuldstændig enig i din anbefaling vedr. små buske i staudebedene, det giver også noget at kikke på om vinteren - bare synd at klokkebusken afblomstrede så hurtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende om meconopsis kan lide din nye have. Faktisk synes jeg nok, at de hvide er mere holdbare end de blå, som jeg er nødt til at holde ved lige med såning.

   Slet
 10. Hej Marie!
  Visst ser jag Jacobs stege, men den är väl kamouflerad. Vackra rosor och Hartlage Wine har en vacker färg. Låter gott med en kall öl efter häck klippning i värmen.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis er der smukke blomster, vi kan nyde, selvom det er tørt derude.

   Slet
 11. Hei Marie.
  Å klippe hekk i denne varmen må være tungt. Fornuftig å holde seg i skyggen. det gjør jeg også her. Black Baccara er helt nydelig. Øl er jeg ikke så glad i, men derimot et glass hvitvin. God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Et køligt glas hvidvin kunne jeg bestemt også godt nyde i skyggen. Den højeste hæk venter Søren med lidt endnu, så den ikke skal klippes to gange.

   Slet