Hvordan er humøret?

Helt ærligt, så keder jeg mig lidt, og paradoksalt nok bliver det ikke bedre af, at vintergækker og erantis er usædvanligt tidligt på færde i år, nærmest tværtimod; de understreger nemlig bare den kendsgerning, at det stadigvæk er midt om vinteren, og at vi må have tålmodighed et godt stykke tid endnu, før det bliver forår.Denne krokus er alt alt for tidlig på færde og ender uden tvivl som en kedelig, sjasket masse.  Peberbuskens blomster er meget mere robuste.

I drivhuset er der en enkelt nyhed i form af et par blomster i den store hasselurt asarum maximum silver panda. Typisk for mig så fokuserer jeg mindre på blomsterne end på, at den da vist trænger til at blive plantet om efter blomstringen.

Om vinteren opleves det næsten, som om de stedsegrønne planter rykker frem i forgrunden af bedene. Denne camellia sasanqua står faktisk i baggrunden af sit bed, men dens flotte, skinnende mørkegrønne blade tiltrækker sig opmærksomheden, hver gang man går forbi. I sit hjemland, det sydlige Japan, starter den sin blomstring om efteråret, men er ikke tilnærmelsesvis så tidligt på færde på vores breddegrader.

Stedsegrønne planter er jo ikke nødvendigvis grønne. Blandt mine favoritter er helt klar fyrretræer og buske med gråblå nåle som pinus strobus sea urchin og pinus parviflora (glauca?) På den sidste halverer jeg lysene hvert år for at holde den tæt og ikke for høj og synes faktisk også, at den er ved at være en helt fin plante.


Så er der dem,  hvor nålene bliver gule om vinteren. Pinus mugo Winter Gold og  pinus contorta Chief Joseph er begge to gule, men på hver sin måde.  Begge er heldigvis langsomtvoksende, for jeg har på fornemmelsen, at gule nåletræer i stort format ville være for larmende for min smag, mens de giver en velkommen afveksling som mindre planter.


I dag blev vores efterhånden gamle varmekasse startet op i entreen. Det er hovedsageligt stauder, der skal starte i den, så jeg skal ikke forvente at se en masse små, grønne spirer de første mange uger. En standard metode er først inde 4 uger ved 20 grader, derefter ud til o grader +/- i 4 uger og så ind i varmen igen, hvis man ellers husker det eller overhovedet gider; for før eller siden bliver det nok  også så varmt derude, at frøene spirer.

Til sidst en ganske enkel og diskret helleborusblomst fra søndagens smukke solskinsvejr.

Kommentarer

 1. De klippede fyrrebuske er da en smuk afvekselning fra buskbom, taks osv. Jeg har osse set en hos fru Høneballe,, Normalt forbinder jeg fyr med nogle megastore buske-træer der ikke er særlig kønne i formen.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg synes også, af fyrretræer tit er ranglede og kan være svære at passe ind i den øvrige beplantning. Det er meget lettere med mindre planter.

   Slet
 2. Jeg nyder freden og vinteren, men jeg kan nu godt mærke, at det er længere lyst, så kribler det lidt mere, men det er jo ikke rigtigt udevejr.
  Jeg kan godt se, at jeg skulle have holdt min fyrrebusk nede for længe siden, du har mange flotte. Cameliaerne har nogle skønne friskgrønne farver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har sikkert ret i, at det er de længere dage, der gør det sværere at komme gennem vinteren. Jeg synes nu, din fyrrebusk er rigtig fin, og den har sikkert en mere udbredt vækstforum fra naturens hånd.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja, for haven og os ville det nok være bedst med rigtig vinyter nu i februar - men de lover jo tværtimod regn og lune vinde...
  Er vdet også en Cyclamen coum du viser nu?
  Jeg tror jeg må finde ud af om det er noget for mig at gå ind i!
  Din Helleborus-blomst ser godt ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Simpelthen! Hvis der er sne og frost, er det meget lettere at affinde sig med, at vi har vinterpause. Ja, det er coum. Det er så fedt med cyclamen, at de foretrækker den tørre placering inde under et træ eller en busk, hvor der ellers ikke er ret meget, der trives.

   Slet
 4. Vinterhaven har virkelig brug for de stedsegrønne og dem du viser er da bestemt ikke bare grønne, så der er masser af farve på.
  Det må hjælpe lidt på humøret og kedsomheden, at få gang i spirekasserne 😀
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er mange nuancer af stedsegrønt. Spirekassen hjalp lidt på humøret, ja☺

   Slet
 5. Så deilig å se dine blomster nå! Jeg er trett og lei av snø og renovering, så dine bilder er en god adspredning :)
  Cyclamen er en deilig slekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Marit. Jeg misunder dig bestemt ikke. Renovering og store mængder sne på samme tid, det er næsten for meget😞

   Slet
 6. Hei Marie.
  Heldig er du som har blomster.
  Jeg hadde en pinus (husker ikke hvilken sort) Den klarte seg ikke. Den stod skyggefullt, men skulle tro den tålte det.
  Her er humøret på topp. Det regner og snøen minker. Heldigvis kom den ikke som snø.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt med din Pinus. Du må forsøge igen☺ Det var heldigt, at nedbøren blev til regn og ikke sne.

   Slet
 7. Humøret er helt ok, hvis da ellers jeg snart får leveret tapet til mit soveværelse oven på. Efter jeg har taget beslutningen om ikke at have åben have i år har jeg slet ikke tænkt på have endnu og det er faktisk ret befriende. Skønne fyr du har.

  SvarSlet
  Svar
  1. Når det føles sådan, må det have været den helt rigtige beslutning, du traf. Måske tager jeg fejl, men jeg mener at kunne huske, at du har gjort rigtigt meget ved det indvendige af dit hus i det forløbne års tid.

   Slet
  2. Godt husket Marie. Hele sidste vinter malede jeg næsten alle de gamle gule rustiklofter hvide... manglede lige havestuen som har fået en tur her efter jul.

   Slet
 8. Hej Marie!

  Jag beundrar dina barrväxter, Pinus strobus med sina långa och lite skruvade barr är en favorit här - och så den vackra Chief Joseph som jag ännu inte fått tag i. Kanske lika bra det för flera av mina barrväxter dog i torkan i fjol bl.a. en stor Pinus parviflora.

  Humöret är bra, vi har äntligen fått ett fint snötäcke (= vatten) och jag är fullkomligt tillfreds med att leva i nuet och slippa oroa mig för torkan i trädgården.

  Ha det gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder, som om du er et godt sted lige nu rent mentalt. Nogle gange er det svært at e, hvorfor den og den plante går ud, men tørken havde klart nogle tab på samvittigheden. Det må vi lære at acceptere "win some, lose some" 🤔

   Slet
 9. Hej Marie!
  Helt otroligt med allt som blommar hos dig. Skulle tro att vi får vänta på vårblommor till april. Just nu är det mycket snö, och det snöar nu med. Det är riktigt vackert med en vit trädgård också. Har inte startat frösådderna inomhus ännu, men jag har lagt ut några perenner i snön, som jag hoppas skall gro fint.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
 10. Nogle planter er virkelig tidligt i gang i år, men jeg ville nu foretrække et smukt og beskyttende lag sne, som du har. Forhåbentligt får jeg mere succes med den udendørs frøsåning i år. Sidste år var der mange potter, som tørrede ind for mig.

  SvarSlet
 11. De er smukke, dine fyrrer. Tætte og fine.
  Jeg har tidligere haft det meget svært med gulnålede og gulløvede planter. Jeg syntes det så ud som om de var ved at gå ud. I dag har jeg det lidt bedre og kan mere se dem som en farveklat. Men også helst små, som du.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Lisbeth. For mig er der ingen tvivl om, at de gule stedsegrønne larmer meget mere end de blågrå, og det bliver sådan set ikke nemmere af, at disse to skifter mellem gult og grønt, selvom det også er sjovt at følge henover haveåret.

   Slet
 12. Hei Marie. Ser din hage ligger langt foran min, når det gjelder blomstringen, men som du sier så kan de kanskje vente litt så ikke kulden tar dem. Mange flotte Pinus du har, disse småvokste sortene har blitt min nye dille :-)) Fin ny uke til deg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop, det er risikabelt for planterne at være så tidligt på færde. Fin ny dille du der har fået.

   Slet

Send en kommentar