Godt nytår


Nu er det på den tid, hvor vi tager hul på et nyt år, og indtil videre ser det ud, som om vinteren bliver, som vi er blevet vant til med regn og regn og atter regn. 
Når jeg går rundt på jagt efter små forårstegn, synes jeg, alt tyder på, at haven er forsinket i forhold til så mange andre år. Mon ikke årsagen skal findes i sommerens lange tørkeperiode, hvor bl.a. juleroser og påskeklokker skulle samle energi til den nye sæson. 
Der er altid undtagelser, og i dag er det en julerose og en lille selvsået peberbusk, der udgør undtagelserne. Peberbusken plejer først at blomstre i februar, så den slår derimod sin rekord i år.



Mange græsser står og ligner mere eller mindre en bunke hø, men ikke miscanthus sin. Adagio. Den er stadigvæk et smukt syn i den lave vintersol.

En formiddag for et par dage siden var himlen blygrå og dannede en dramatisk baggrund for etagekornellens røde grene og kviste.

Pinus strobus Shaggy Dog er en heksekost, selvom man normalt forbinder dem med små, tætsiddende skud.  Efter 10 år forventes planten at være ca. 2 m høj x 1,80 m bred; men jeg halverer dens lys hvert forår, for at den ikke skal kravle ud på indkørslen. Dens vækst udvikler sig mindst lige så meget i bredden som i højden, og dens form er så uregelmæssig, at den ser forskellig ud set fra forskellige verdenshjørner.  Derfor er det spændende hvert år at se, hvad den nu har fundet på. Som noget nyt har den dannet kogler i år.



På det næste billede er der to mere typiske heksekoste, nemlig til venstre i cementkarret den 12 år gamle pinus uncinata heideperle og til højre abies koreana kohouts icebreaker. Den sidste er dobbelt så høj, som eksperterne ellers anslår, at den typisk bliver. Sådan går det tit med dværgplanter, har jeg erfaret.

Jeg slutter inde i bryggersvinduet, hvor to venussko har været så venlige at springe ud til jul.

Kommentarer

  1. Ja, nå er det som vanlig stor forskjell på klima i våre to naboland. Din hvite julerose ser veldig flott ut, og mine ligger under 30 cm med lett snø 😊
    Fine to venussko er veldig flotte. Den ene min blomstret i over 2 måneder. Det er ny rekord her 😊

    SvarSlet
  2. Jeg glemte å ønske deg et riktig Godt nytt år!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej, Marit. Tak I lige måde 😊 Vi skal vel hen sidst på foråret, før klimaforskellene mellem os for alvor er visket ud. Alligevel har vi jo meget glæde af at udveksle haveerfaringer med hinanden.

      Slet
  3. Det er dejligt med fruesko og stedsegrønt nu. Der er ikke meget at tage billeder af nu, men det kommer forhåbentlig. Jeg kom for sent til at finde et lille juletræ, men mon ikke jeg kan finde et nu. Juleroser og påskeklokker har jeg til gode, måske først til næste år, men mon ikke der kommer nogle græsser, men det varer nok lidt endnu.
    Godt nytår til dig og Søren og tak for i år, måske ses vi på Fyn til sommer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak I lige måde. Hvis det kunne passe ind, ville det være hyggeligt med en tur til Fyn. Juleroser og påskeklokker tager lidt tid om at etablere sig, synes jeg, så måske går der et par år, før de begynder at blomstre for alvor.

      Slet
  4. Den er sjov og dekorativ den lille dværg. Og så med de fine kogler er den jo et helt lille kunstværk.. Jeg har opdaget at flere af mine juleroser og påskeklokker blomsteranlæg er blevet gnasket. Formentlig de ##%%&& mus og eller mosegrise. Jeg kan mærke vi har mistet vores musejægerkat. Musefælder i haven fanger nogle men ikke så mange.
    Rigtig godt nytår til jer og tak for i år
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hos os er det mere regnvejret, de ikke kan lide. De ser ret så forpjuskede ud lige nu. Selv tak, Gunvor.

      Slet
  5. Ja, det er en grå omgang på denne tid, men dejligt du har så fine stedsegrønne i haven. De har da virkelig personlighed, som også etagekornellen med skønne røde kviste. En flot Miscanthus, som adskiller sig fra 'høbunkerne' ved at vise farver midt i vinterens grå - jeg er nu stadig glad for mine 'høbunker':-)
    Tak for mange gode indlæg på din blog i -23 Marie! Du har altid gang i noget spændende i haven, og jeg læser dine indlæg med stor interesse.

    Rigtig godt nytår!
    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak I lige måde, Ulla. Interessen er helt gensidig, kan jeg forsikre dig om.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Vi har mycket snö och det ser riktigt fint ut. Tyvärr har det blivit varmare temperaturer så snön kanske inte är kvar så länge, men det är fint så länge det varar. Din trädgård ser inte så vintrig ut, men det är fint med alla gröna fina träd. Julrosorna ligger väl skyddade av snön liksom allt annat.
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
    /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, her er der ikke meget vinter over haven. Også godt nytår til dig, Marika.

      Slet
  7. Hej Marie,
    Først vil jeg ønske du og Søren et rigtig Godt Nytår, håber vi ses i det nye år når rhodoerne blomstrer, den første R. Olive står med store knopper.
    Julerosen har blomstret hos mig den sidste måned, dejligt. Min nye hamamelis som kom i efteråret fra Holland er også begyndt at blomstre, dejligt i denne mørke tid hvor alle tegn på forår modtages med glæde.
    Tak for mange dejlige indlæg i årets løb, nogle så fristende at jeg har måttet ud at købe ind, jeg er ikke begyndt på dværgplanter endnu, er bange for de forsvinder i mængder af alt muligt.
    Har tænkt på at melde mig ind i Haven så jeg kan holde åben have, for at prøve det,
    må tale med nogen for at høre om min skov kan godkendes til besøg.
    Ellers håber jeg på en tur til England eller Irland til foråret der er mange fristelser derovre plantemæssigt.
    Venussko kender jeg slet ikke, men de ser dejlige ud, er det en stueplante?
    Har lige bestilt en ny Garden Journal til 2024 hvor alle indkøb bliver ført ind, sammen med kvittering så er der styr på det i tilfælde af at planten går ud, og plantepas fra udlandet skal jo opbevares. Lad os håbe på en mild vinter!
    kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi vil rigtig gerne se dine rhododendron i blomst, og jeg er ikke i tvivl om, at din have vil blive velbesøgt, hvis du arrangerer åben have. Der plejer jo at være en kort beskrivelse af haven, så folk ved, hvad de kan forvente. Venussko er både til inde og ude alt efter, hvilke orkideer det drejer sig om. I haven vil de desværre ikke rigtig lykkes for mig, selvom jeg synes, jeg gør alt det rigtige. Hatten af for, så velorganiseret du er.

      Slet
  8. Utrolig med blomster ute nå. Her er det mengder med sne, og mer på vei. Så vakre orkideer!
    Godt Nytt År!

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

Aprilblomstring