2. søndag i advent uden sne



I nat forsvandt sneen, og alt ser vådt og gråt og trist ud. Selvom temperaturen er højere, end mens sneen lå her, føles det næsten koldere med den fugtige blæst. Så er det godt at træde indenfor i  drivhuset, hvor en blæser holder temperaturen over frysepunktet,  og hvor den første narcis er sprunget ud.
I drivhuset fik jeg også øje på denne krukke med sukkulenter, som har stået der hele året ret så upåagtet. Nu har jeg så lagt mærke til, at de også kaldes julehusløg, så måske skal jeg overveje at bringe dem til ære og værdighed.


På denne tid af året kommer der altid gode råd om, hvordan man bedst fodrer havens fugle, og i denne uge kunne vi læse en repræsentant for Dyrenes Beskyttelse, som anbefalede, at man lægger  æbler til fuglene med et par meters afstand.  Ellers risikerer man nemlig, at en enkelt solsort kan sidde og forsvare dem, så andre fugle ikke kan komme til. Han har sikkert ikke tænkt på haver som vores, hvor nedfaldsæblerne ligger tæt på store områder. Foruden solsorte er der især besøg af flokke af sjaggere, og det ser ud til, at småfuglene  også er interesseret i kernerne, når de større fugle har ædt kødet.


Æblerne på billedet herover er fuglene ikke interesserede i længere. I stedet er de rykket over under Boiken træet, som har smidt sine æbler inden for den sidste uge. Nu, hvor de har fået frost, er de en sand lækkerbisken for fuglene.

I år nåede jeg ikke at fotografere Boiken træet med æbler i sne, så jeg genbruger i stedet et billede fra 15. december sidste år. Sådan så træet nemlig også ud først på ugen.

Lidt forskelligt: Den podede dværgbjergfyr pinus uncinata Heideperle har en del år på bagen, men vokser kun nogle få centimeter hvert år. Det er sjovt at tænke på, at den almindelige bjergfyr bliver 8 - 10 meter høj.


Den gulstribede star/ carex Evergold ser fuldstændig uskadt ud på trods af vintervejret.

I skovhaven står der en brogetbladet pieris, hvis vækstform vel godt kan beskrives som bonsaiagtig. Sneen får den ligesom til at poppe frem i forhold til baggrunden.

Det samme synes jeg gælder hjultræet / trochodendron aralioides. I meget hårde vintre kan det smide de fleste af sine blade; men indtil videre er der ingenting sket

I dag har det været for mørkt til at tage billeder, så billederne er fra i går, hvor vejret var meget diset, hvilket  er tydeligt på det næste billede. 

Jeg slutter af med stubbedet, som i mine øjne har en speciel og dyster udstråling.

Kommentarer

  1. Det kunne være sjovt at se de kogler der kom fra den minifyr.. hihi. de vil nok være bittemini. Det er nu ikke altid så gode råd fra såkaldte eksperter. Ofte er de ikke særligt praktiske i det almindelige liv og verden. Jeg har ofte trukket skævt på smilebåndet over de klogeåger.
    Det er altså fantastisk det stubbed. Måske især her om vinteren, så træder det mere frem med det mystiske udtryk. Godt fundet på.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Kogler på dværgfyrren har jeg slet ikke tænkt på, men du har fuldstændig ret. De må blive bittesmå. Jeg har det ærlig talt lidt på samme måde med klogeågerne. Stubbedet lever ligesom sit eget liv, og så kommer jeg på besøg engang imellem.

      Slet
  2. Hej Marie,
    Din pinus uncinata Heideperle er en sjov lille fyr, den vil der altid være plads til når den ikke vokser ret meget hvert år, jeg har det i hvert fald med at glemme at træerne bliver større.
    Jeg har faktisk været bekymret over jeg ikke tog mit hjultræ ind, men den ser ikke ud til at have lidt skade, heldigvis, det er jo første vinter.
    Fuglene skal nok selv finde ud af at deles lidt om maden og når der er rigeligt er det ikke noget problem. Her er der stadig lidt sne som nu er spejlglat, men jeg håber det næsten vil være forsvundet i morgen.
    Har du i øvrigt hørt/læst at Arne Jacobsen fra Fyn er død, med ham er der forsvundet meget viden om træer, jeg har desværre kun besøgt ham en gang men det var en stor oplevelse, og jeg har jo stadig de 5 træer jeg købte hos ham. Håber der er nogen som vil tage sig godt af tingene så nogen får glæde af de ting som han havde lavet.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt til en forandring at have et træ, hvor man skal ned i knæene for at kigge nærmere på det i stedet for at lægge nakken tilbage. Hjultræet tror jeg i virkeligheden er ganske robust, hvis bare det ikke står for udsat. Arne Jacobsen kender jeg ikke meget til, men det er altid trist, når vi mister mennesker med et helt livs erfaringer og viden inden for deres felt.

      Slet
  3. Den lille narcis vil åbenbart gerne opleve julen. Det kunne H. C. Andersen have skrevet et eventyr om.
    Hvor er den gulstribede carex flot på trods af vintervejret. Den lyser op midt i alle de brune blade. Mon den kan holde hele vinteren uden at få svedne blade.
    Dit stubbed ser helt eventyragtig ud. Jeg kan sagtens forestille mig, at der bor både trolde og skovnisser.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Carex er nok en slægt, der bliver lidt overset i forhold til mange andre græsser. I virkeligheden er den vel mere anvendelig end de fleste andre. Den bliver ikke høj, er tæt på at være stedsegrøn, og så tåler den nærmest alle vækstforhold.

      Slet
  4. Så trist at all snøen forsvant hos deg. Det blir så mørkt ute når det ikke er snø på bakken. Den lille gule narciss er veldig søt. De du kaller jule husløk tror jeg heter Echeveria et eller annet. De tåler tørke veldig godt, og det eneste de ikke tåler er for mye vann 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Mørket føles faktisk ganske trykkende, måske fordi vi lige havde vænnet os til, at sneen lyste op. Ja, echeveria er sukkulenternes latinske navn.

      Slet
  5. Hej Marie!
    Snön lyser verkligen upp. Vi har haft riktigt kallt, men det har blivit varmare hos oss också.
    Snön ligger kvar och det snöar nu också, hoppas att vi får ha en vit Jul. Det var en stor mängd äpplen och de ser ut att ha smakat bra. Det är ingen risk att någon blir utan.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Her kan vi nok ikke håbe på hvid jul, desværre. Et enkelt år fik vi besøg af en flok silkehaler, som havde opdaget vore "æbletagselvbord". De er så flotte, så dem ville vi gerne have besøg af igen.

      Slet
  6. Dine mini-træer/buske gør sig godt i vintertiden - også i tåge! De fylder i bede og krukker og midt i plænen og netop nu er deres løv og grenbygning god at studere. I jeres have er der vist æbler nok til alle uanset hvilken afstand de ligger i (:-) og det er jo særlig fint at have sorter der bliver hængende så længe som Boiken-æblet.
    Stubberiet minder lige nu om en slags træ-kirkegård, ligesom de myteomspundne elefant-kirkegårde man hørte om i sin tid. Befordrende for fantasien ganske enkelt:-) Godt at have alle disse forskellige miljøer i haven!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hver gang vi åbner bagdøren, opstår der en kraftig, svirrende lyd fra æblerne, hvor fugleflokken flyver op i luften. Enkelte gange har vi også oplevet, at rådyr har været på æblerov, dog ikke i år. Stubberiet er et godt eksempel på, at haven i bund og grund er en legeplads for voksne. Jeg ville ønske, at vi havde fundet på at lave stubbedet mange år tidligere, men ideer opstår jo ikke ud af den blå luft, og et stubbed var helt sikkert ikke et tema inden for haveindretning tilbage i f.eks. firserne. Det er vel heller ikke ret udbredt i dag, men selve ideen med at genbruge stubbe på en eller anden måde er det helt sikkert.

      Slet
  7. Godt du har æbler til fuglene, vi har slet ikke æbler her, så vi må købe os til dem, så bliver der ikke meget til fuglene. Nej at tage billeder i dette grå dis og mørke er ikke nemt. Jeg har taget lidt i dag, men er nødt til at sætte lidt sommerbilleder ind for at opmuntre lidt. Den narcis havde jeg også, men den forsvandt, inden vi flyttede.Tillykke til Søren, mon det er i morgen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ligefrem købe æbler til fuglene er der nok trods alt ikke ret mange, der gør. Jeg foretrækker nu engang at holde mig til aktuelle billeder, selvom lyset ikke gør det let. Narcissen overlever heller ikke ude i haven her, men i krukker trives de fint. Tak for lykønskningen, det var i fredags, han havde fødselsdag.

      Slet
  8. Ja vejret er gråt og kedeligt og koldt, men derfor er det dejligt at tage en runde og se de vintergrønne planter, der pynter netop i denne tid. Din brogede pieris er meget flot.

    SvarSlet
  9. การใช้ aktop1 ในการวิเคราะห์และปรับปรุงกระบวนการผลิต pg slot การรับประกันสินค้าเป็นเรื่องที่สำคัญในการสร้างความเชื่อมั่นให้กับลูกค้าที่ซื้อสินค้าของอะแคทอป 1 ซึ่งอะแคทอป 1 จะยอมรับการรับประกันได้โดยมีขั้นตอน

    SvarSlet
  10. pigpg เกมใหม่มาแรง แตกดี ที่สุด เว็บเกมใหม่ที่กำลังเป็นที่นิยมอย่างแพร่หลายในวงการเกมออนไลน์ pg slot ด้วยเกมที่มีความสนุกสุดพิเศษและการจ่ายเงินที่แตกต่างออกไปเลย

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

Aprilblomstring