Et kort januarindlæg


I dag er vi tilbage i det typisk danske, våde vintervejr efter en uges tid med det nydeligste snevejr. På blomsterfronten er der ikke meget at komme efter, og jeg har næsten ondt af de forkølede juleroser og påskeklokker, som stikker næsen op over sneen.


I går brugte jeg noget tid på at google rhododendronen herunder, hvis navneskilt er forsvundet,  og jeg er ret sikker på,  at det er campanulatum. Det er en vildart, som netop udmærker sig med det flotte, rustfarvede  indument på bagsiden af bladene. For første gang har den en håndfuld blomsterknopper, og de ser ud til at være godt beskyttet mod regn og frost.



Everred har stået i sin krukke under udhænget på nordsiden af stuehuset uden nogen form for beskyttelse,  så jeg krydser fingre for,  at den overlever.



I går lagde sneen sig dekorativt på træer og buske,  og i dag et det regnet væk.

Den lille penselfyr skulle med i dag, fordi den på japansk hedder sne i dalen. Den er en af mine (utallige) yndlingsplanter.
 

Pinus parviflora tamina no yuki

Kommentarer

  1. Jeg må si at jeg misunner deg at snøen er så hurtig borte 😄
    Din rhododendron med indument ser vedig fin ut. Det er noe eget med de som får indument på bladene. Everred var jeg så optimistisk at jeg prøvde på en lun plass her, men det gikk ikke godt. Julerosene har nok ikke likt det kalde været.

    SvarSlet
    Svar
    1. Et lag sne er fint, men jeg må tilstå, at jeg er glad for, vi ikke også har en tung dyne som den, der ligger i din have🙂 Jeg giver Everred fifty-fifty chancer for overlevelse.

      Slet
  2. Ja, det er det samme her - med sneen der forsvandt lynhurtigt. Dejlige farver på din Rhodondendron, der spiller flot op til bøgehækken i baggrunden, og spændende den nu har blomsterknopper. Ellers må jeg sige at vi er langt bagud her i forhold til både troldnød og juleroser...
    Sne i dalen måtte jo med - alene det poetiske navn!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
  3. Det kan undre mig, at din have er bagud i forhold til vores, for den ligger jo en del længere sydpå. Det må nok være Limfjorden, som kun ligger en kilometer væk, som gør forskellen. Rhododendronen står på en måde nok forkert, idet den rager op foran et stuevindue; men med den oprette form og det farverige løv, fungerer det faktisk fint

    SvarSlet
  4. Ja det er vel ganske standard vintervejr med skiftevis sne-tø-sne-tø. Vi har lært at tage det som det kommer. Sikke en smuk farve på dit troldnød. Det lyser flot op. Kan du huske navnet? Jeg kan godt forstå at din penselfyr er en favorit. Den er så fin.

    SvarSlet
  5. Lige nu sner, og lur mig om ikke det begynder at regne, før vi når til aften. Jelena hedder troldnødden.

    SvarSlet
  6. I dag har der nu ikke smeltet ret meget. Der ligger stadig ret meget sne rundt om. Forhåbentlig smelter det inden vi måske får næste portion sne. Det er ret iset og glat.
    Så langt fremme er mine påskeklokker og troldnød slet ikke, efterhånden de dukker frem af sneen. Men jeg må igang med at klippe bladene af nu. De er blevet godt slidt af sneen.
    Åhja "sne idalen" den er så sød. Jeg kan godt forstå det er en af yndlingene.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  7. Jo, her er sneen faktisk så godt som forsvundet, og det hele ser lidt forpjusket ud, og jeg kan også se, at bladene på påskeklokkerne trænger til at blive fjernet.

    SvarSlet
  8. Ja hvad er værst regn eller sne, sneen er kønnest, og regnvejr er der heller ikke meget ved at gå i, vi må endnu en gang bare vente. Nogle kloge rhodofolk kan sikkert svare på, om det er en campanulatum. Flot er den med den brune bagside. Det er godt at have mange yndlingsplanter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Regn er absolut værst for mig. Jeg er sikker på, at det er campanulatum, men hvilken variant det er, er jeg meget usikker på. Jeg kan huske, at aeroginosum var på min ønskeseddel en overgang, men jeg mener ikke, vores plante får blåt nyløv, så det står hen i det uvisse.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Vi har haft en riktigt fin vinter, det är vackert med gnistrande vit snö och solsken på det. Men nu har det regnat i natt och det är inte lika fint. Snön försvinner inte lika fort här, så vi får kämpa med hala vägar, och det blir nog några snöoväder till innan det är vår. Den lilla Japanen är riktigt fin.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig. Der er nærmest ikke noget mere trist end den overgang, hvor frost er blevet til tø og regnvejr, og sneen bliver grå og beskidt.

      Slet
  10. Hej Marie,
    Sne i dalen, er da et sødt navn til dit lille træ. Ja det bliver altid lidt trist lige når sneen forsvinder for den lyser vældig op og tingene ser pæne rene ud og så beskytter den jo også mod frosten. Efterhånden har jeg fået både en gul, orange og rød hamamellis og de er alle tre begyndt at springe ud, de er så dejlige på denne tid af året. For første gang i år vil der komme adskillige blomster i min Cornus mas, og jeg så min kejserbusk stod med en stor knop så det varer ikke længe inden en dejlig duft vil komme frem.
    R. everred overlevede kun en sommer hos mig, det var for koldt for den om vinteren, men din står godt beskyttet nær huset, hvor der er læ. I går klippede jeg nogle selvsåede småtræer ned under el ledningerne, men for at det skal gøre noget godt skal roden med op, jeg var så heldig at jeg havde hunden med og han vil gerne hive træer op med rod så længe der øjeblikligt bagefter kommer en godter, så da jeg løb tør for dem var det også slut med hjælpen og vi gik hjem.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ting, der blomstrer om vinteren, har jeg altid haft et godt øje til, og de sjove blomster i hamamelis kommer man ikke uden om I den sammenhæng. De første to eksemplarer, vi plantede, kunne vi ikke få til at trives, og derfor nyder vi den ekstra meget nu. Vores cornus mas skar vi kraftigt ned sidste år, fordi den var blevet så høj, at blomsterne nærmest forsvandt af syne. Sikken dygtig og snedig hund, du har.

      Slet
  11. Din penselfyr har virkelig fortjent at blive udnævnt til yndlingsplante. Den og sneen klæ'r hinanden. Det er muligt, påskeklokkerne bliver forkølede. Jeg var i haven i dag for at klippe bladene af mine, så nu tror jeg, de fryser om fødderne.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Kombinationen af regn og køligt vejr er alt andet end indbydende. Hvis jeg var påskeklokke, ville jeg gemme mig i bladene, indtil luften blev lunere, men det tillader deres dna nok ikke.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

Aprilblomstring