Et vinterjob



I går syntes Søren, tiden var kommet til at fjerne en kæmpegren fra vores Varde / Bramley æbletræ. Min opgave var at trække grenene i en bestemt retning med et stykke reb, efterhånden som Søren savede dem over med motorsaven, og mens han gjorde klar, kiggede jeg nærmere på duetræet, som står lige i nærheden. Efterhånden storblomstrer det hvert år i maj og producerer derfor også en masse frugter, som fuglene er glade for. Når fuglene har fortæret kødet, ligger der en valnødlignende kerne tilbage.



Første gang, jeg så frugterne, blev jeg overrasket over størrelsen. Det havde jeg ikke forventet med udgangspunkt i blomsterne.



Tilbage til æbletræet, hvor en stor og vandretvoksende gren efterhånden ragede langt ind over et bed med forskellige buske og skulle fjernes, inden det selv brækkede af træet. Mens vi arbejdede, kom vi til at diskutere, hvor gamle æbletræer i grunden kan blive, for Varde æbletræet er tæt på 90 år gammelt; det ved vi med sikkerhed.

Den slags oplysninger ligger i vore dage bare nogle få klik væk på computeren, og jeg fandt ud af, at man kan forvente en levetid på omkring 100 år, når det handler om æbletræer på vildstamme, mens man for dem, der typisk forhandles i dag,  ikke skal forvente mere end 10 - 15 år.


https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEgn7k-l_n47grdJakdUfpc_0SK8TbeKRB6SPdQqG0vOO1oZIoO23tg_IdmRzfU99n13IXi0viRq-O5eiEa2dwDW4tusMhGzADrfTpVurxVfnmGjZ5rlBgdHqa6FxRv6UQZqtVHby8NlePXbrINmyJXrSGkfV3Ci2lqD1uvj0X_lMTgH2fqlm9JpwWfD3zg=w640-h480

Som et kuriosum fandt jeg under min søgen  også billeder af og artikler om det oprindelige Bramley træ fra 1809, som utroligt nok stadigvæk lever, men desværre ikke i bedste velgående. Siden 2016 har det nemlig været angrebet af honningsvamp, så træets dage er nok desværre talte. Så gammelt bliver vores træ næppe, selvom det ser betydeligt sundere ud end det oprindelige træ.


Tidligere i år væltede vores belle de boskop, som har nogenlunde samme alder. Det har Søren savet til brænde, og nu er der kun den nederste del af stammen tilbage i form af et brølende vilddyr. 

Til sidst et lille udsnit af stammen på Pederstruptræet. Svampen er dekorativ, men også et forvarsel om, at træets dage er mere eller mindre talte.

Kommentarer

  1. Så lever vores belle booskop og nok osse Fillipiaen på sine sidste år. De har nu osse givet en masse frugt og skønhed til haven. Der noget specielt ved de gamle træer, som det tager en menneskealder at opnå. Det kan de træer med de nye "rødder" aldrig opnå. Heldigvis kan man stadig få æbletræer på de gamle vildrødder.
    Jeres "træmonster" er skægt. Jeg elsker når man kan lave noget skørt af træstammer eller stubbe.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  2. Ja, gamle æbletræer er en gevinst på det æstetiske og det madmæssige plan. Selvom de er mosgroede og angrebet af svampe, kan de sikkert godt holde en årrække endnu. Søren mener ikke, han har skabt et monster, men bare gjort klar til at bruge en talje til at fjerne stubben, men det får han simpelthen ikke lov til.

    SvarSlet
  3. Det var jo trist at dere måtte skjære av en stor grein av epletreet. Gamle epletrær har så flott fasong, og med krokete greiner er de jo dekorative. Det er litt av en alder disse trærne kan oppnå. Duetreet er så vakkert, og flotte frukter som det får.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var ingen vej udenom, det måtte gøres, og vi synes heldigvis heller ikke, at træet er blevet helt skamferet. Duetræet er lidt af en gave, som ikke alle har plads til.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Ni har många stora gamla träd, med knotiga grenar. De är vackra. Ett träd som lever i 100 år har varit med om mycket, trodde inte fruktträd blev så gamla. Duetreet är imponerande, både med blommorna och frukterna. Dessutom väldigt vackert då det står i blom.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kom også bag på mig, at æbletræer kan blive så gamle, og de får jo mere og mere karakter, jo ældre de bliver. Der er en vis charme over deres forfald.

      Slet
  5. Bramley havde vi også derhjemme i min barndom. Det hele er væk nu. Min bror ville helst have de sure bramley, mens jeg mere var til Belle de Boskop. Når jeg var syg som barn skulle jeg altid have et æble :) Hos en rosenentusiast jeg kender har de et stort duetræ, der giver masser af blomster og sår sig selv. Jeg har været heldig at få et lille træ, det trives udmærket her og er et pænt lille træ, som oven i købet får fine farver om efteråret.
    Det brølende vilddyr er flot, det skal han ikke fjerne, det passer fint i jeres have.

    SvarSlet
    Svar
    1. Så har vi begge to barndomsminder knyttet til æbler. Indtil nu er der ingen af duetræets frugter, der har spiret, men vi håber da, at det sker før eller siden. I år fik jo en gedigen omgang nattefrost. Måske gør det en forskel. Nej, vilddyret er flyttet i d for at blive.

      Slet
  6. Jeg mener at have læst at det ældste Filippa æbletræ stadig lever, men hvor gammelt det er kan jeg ikke huske. Lidt ærgerligt at skulle se frem til at være dem der oplever de sidste år af disse fantastiske træer, men dejligt så længe de holder! Det brølende vilddyr kan vel passe lidt på de resterende kæmper:-)
    Duetræet er så fint og det er da en utrolig stor mængde frugter det præsterer. Fint at fuglene får glæde af dem - og så har du også vintergækker i knop! Jeg nyder dine billeder Marie!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da vemodigt at erkende, at æbletræerne synger på deres sidste vers. Vi tænker på, at vilddyret sikkert ville blive glad for noget selskab, men hvad har vi ikke bestemt endnu, måske en frugtbusk af en eller anden lækker slags. Det glæder mig virkelig, at du kan lide mine billeder.

      Slet
  7. De gamle æbletræer er meget smukke med de krogede grene, og det gør ondt, når de skal fjernes. Men alt forgår - det ved vi godt - så det gælder om at nyde det hele mens vi kan. Ja det er lidt overraskende at så fine delikate blomstrer kan ende med så store frugter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, alt forgår, det har du fuldkommen ret i, og æbletræerne har jo nået en alder, hvor man skal forvente, at forfaldet begynder at sætte sig spor.

      Slet
  8. Hej Marie,
    Der er ikke noget som gamle krogede frugttræer, og sikke en flot skulptur i har fået ud af stammen, den er jeg helt vild med. Vi var jo så heldige at se jeres flotte duetræ i blomst da vi besøgte jer, det er et imponerende syn. Mit duetræ vokser fint, men der er mange år endnu inden jeg kan komme til at se blomster i den - tror jeg.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gamle æbletræer har meget at byde på: blomster om foråret, æbler om sommeren og efteråret og flotte former om vinteren. En vis alder skal der til, før duetræet blomstrer. Sådan er det bare.

      Slet
  9. Det lyder helt forkert, hvis man ikke skal regne med, at de nye æbletræer bliver mere end 10-15 år gamle. Det bør havecentrene næsten have pligt til at oplyse om, når uvidende haveejere køber æbletræer.
    Er bramley æbler det samme som vardeæbler? Vi havde et vardeæbletræ i haven, da jeg var barn, men jeg har aldrig hørt, at det er blevet kaldt bramley.
    Det er flotte billeder af både uhyret og svampene, som nærmest også er en slags uhyrer.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
  10. Jeg synes også, det er en forbløffende kort levetid, der meldes om. Ja, jeg har læst mig frem til, at bramley og vardeæble skulle være det samme æble.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed

plantetid