Januarsysler


I årtier har en stor opgave i januar måned for mig været at starte frøsåningen. Efterhånden som det er blevet umuligt at importere frø fra England, er mængden af frø, som jeg har at jonglere med, imidlertid faldet drastisk, og i år har jeg valgt at vente til februar med de fleste frø, selvom vejret for tiden ville passe perfekt til det.
Fladaks vil jeg dog starte nu, idet jeg har læst en anbefaling af at udsætte frøene for frost, og det har vi unægteligt i rigt mål for tiden. Det næste billede er fra december 2019 og viser, hvor smuk fladaks kan tage sig ud i modlys.

Fladaks/chasmanthium latifolium 

En anden plante, jeg vil prøve at frøformere, er en new zealansk irisslægtning, som hedder libertia grandiflora. Min plante, som kun havde et enkelt blomsteraks i sommer, overvintrer i drivhuset, og det ville være fedt, hvis jeg kunne frøformere den, for det er ikke en plante, man ser hver dag. På nettet anbefales det både at udsætte frøene for frost og at starte dem ved 20 grader, så jeg vil lægge mine æg i to kurve og prøve begge dele. 

https://i.pinimg.com/564x/47/3f/b8/473fb8f3c5b8c7ae9a6d8b184034576c.jpg



Ude i haven er forårstegnene godt gemt under et lag sne ligesom de stedsegrønne bregner; men hos venushår stikker nogle af dens delikate blade lige op over sneen og gør opmærksom på sig selv.


Hvis man er ude efter noget farverigt til vinterhaven, er kornellerne et godt sted at vende blikket hen. Cornus alba sibirica er vel stærkt pink, mens Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' har grene, der nederst starter gule og bliver orange længere oppe. Begge buske lyser godt op på sådan en grå og tåget dag som i dag.


Kommentarer

  1. Så flotte bilder du viser av flataks. Ja, det er ergerlig dette med frø fra England. Jeg har kun sådd blodbeger så langt, og cyclamenfrø som jeg hadde bestilte fra Jelitto. De sådde jeg i november, og de har spirt alle sammen.
    Venushår er så fin der den stikker opp av snøen. Cornus har fin farge på greinene ja.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ingen tvivl om, at Brexit har haft en stor indflydelse på mit valg af planter og frø på den negative måde; men alt har sin tid, og så må man stille sig tilfreds og åbne et nyt kapitel. Cyclamen klubben har vist ikke modtaget ret mange frø i år, og det er også noget, vi må leve med 😥

      Slet
  2. Ja det kan svært at finde det rigtige tidspunkt til såning. Jeg er blevet snydt af vejret nogle gange, så nu vil jeg heller være lidt sent ude end gå i gang for tidlig. Ak ja - jeg savner Chiltern Seeds! Smukt billede af fladaks i solen. Cornus giver nogle fantastiske farver til vinterhaven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Min erfaring er nu også, at det er ris til egen rumpe at starte for tidligt. Så skal man gå og sørge for, at jorden ikke tørrer ud, men den må jo heller ikke blive for fugtig, og de små spirer skal gerne have godt med lys for at komme godt i vækst. Men tålmodighed er vanskelig egenskab at dyrke.

      Slet
  3. Ja for tidlig eller for sent med såning, det er spørgsmålet... Jeg såede kuldekimere i starten af december. Egentlig lidt heldigt, for døren til drivhuset er frosset nu så jeg kan ikke komme ind. Det er nu heller ikke nogle særlige i år, mest hjemmeavlet staudefrø.
    Cornus er en flot busk, især på denne årstid. Sneen har dog bøjet mange af de fineste grene ned på især den gulgrenet. Jeg kommer nok til at give dem en ekstra omgang med saksen...
    Men ugh hvor er det træls med alt den is-sne. Jeg ved det kun er januar, og normalt kan jeg godt lide vinter, men måske er man ved at blive lidt ældre og dermed ikke så vaks i sneen.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tænkte slet ikke i de baner i starten af december. Ellers kunne jeg også sagtens have sået de frø, der skal have kulde, på det tidspunkt. Det er så bekvemt at få dem fra hånden og lade naturen gå sin gang. I dag havde vi det farligste føre af alle, nemlig et usynligt islag, som gjorde brostensbelægningen uhyggeligt glatte.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Jag har en hel del frön som jag tänkt att så i år. Köpte många påsar på Chelsea och lite till på Kew Gardens. Hade tänkt lägga ut i plastbackar i snön, men har inte riktigt kommit igång ännu. Har gjort det några gånger förut och det har varit lite olika resultat. Annars brukar jag vänta till senare och ha sådderna i växthuset. Det ser spännande ut med det gröna som tittar upp i snön.
    Hälsningar Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Når man hovedsageligt sår staudefrø, må man nok acceptere et svingende resultat. Hvis man vil være sikker på at have succes, er det nok sommerblomster, man skal så. Men det synes jeg ikke er nær så sjovt.

      Slet
  5. Fladaks er meget smuk ligesom kornelbuskene der lyser op i din vinterhave! Er fladaks enårig siden du sår den igen?

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, fladaks er flerårig; men jeg kunne godt tænke mig at bruge den flere steder, end jeg gør i øjeblikket, og da den kun sår sig meget moderat, giver jeg den lige en hjælpende hånd.

      Slet
  6. Hej Marie,
    Cornus er en dejlig busk, også om vinteren, især er jeg glad for Cornus Midwinter Fire, jeg synes dog den er lidt langsom om at komme rigtig i gang, men har set den som store buske på billeder fra England og det ser fantastisk ud, men også den rødgrenede er flot og lyser godt op i sneen. Frøsåning holder jeg mig langt væk fra, det mislykkes hver gang.
    Pas godt på når i går derude, jeg kan forestille mig hvor glat brostenene kan blive, det er ikke rart.
    God weekend til jer begge.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er jo det dilemma, at hvis man vil have de flotte farver, skal busken beskæres jævnligt, men det bliver jo så på bekostning af størrelsen. Vi passer meget på ikke at skvatte omkuld på brostenene.

      Slet
  7. Sjovt billede af venushår, der stikker bladene op over sneen. Den lille bregne ser så sart og fin ud, så man kan næsten ikke forstå, at den kan klare vinteren. Jeg ved ikke så meget om bregner, men jeg tror, jeg har en venushår i haven. Det kan godt være, den kan tåle frosten, men den kan til gengæld ikke tåle tørke.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, bregnen ser sart ud, men hvis den får vand nok og står lidt skyggefuldt, trives den fint.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Forventning og utålmodighed

En våd og kold rundtur.

Aprilblomstring