bregner

Ikke noget farveorgie i dag, men grønt i grønt; det skal nemlig overvejende handle om bregner. Hvis man er interesseret i bregner, kan jeg anbefale denne danske hjemmeside, hvis ejer I måske har mødt på plantemarkedet i Kolding. Jeg ved dog ikke, om hun deltager mere.
De forskellige bregner udvikler sig i meget forskelligt tempo. Kurvebregnen er helt udsprunget, andre kan næsten ikke skimtes endnu, og atter andre er godt på vej.

 Mosbregnen ligner efterhånden mere og mere en bregne og mindre en søhest.

Kurvebregnen er som nævnt helt udviklet og særdeles dekorativ, men desværre også særdeles invasiv. Sådan noget som havegange respekterer den overhovedet ikke.


Denne spinkle bregneart har jeg ikke navnet på. Det kunne måske være en slags venushår.

 Ved siden af den er en hjortetungebregne i færd med at rulle bladene ud.

Under stjernemagnoliaen fungerer den lave tredelt egebregne, gymnocarpium dryopteris, rigtig fint som et grønt bunddække. Den er gulliggrøn lige nu, men bliver snart mørkere grøn.


I surbundsbedet er en lille fjerbregne delvist sprunget ud. Jeg zoomer ind, så man bedre kan se, hvor dekorativt bladene sidder op ad stænglen

Den næste bregne er også en fjerbregne, athyrium niponicum metallicum, selvom den ikke minder meget om den foregående. Den er først lige sprunget ud, så den bliver meget mere fyldig efterhånden.


Og i stenbedet står en nyplantet miltbregne, som jeg glæder mig til at følge.

Til sidst en diskret, men dejlig forårsstaude, nemlig duskkonval, smilacina racemosa, som jeg tit kommer for skade at kalde duftkonval pga, ja netop, dens duft.


I et nærbillede bliver det tydeligt, at blomsten er en cremefarvet dusk med en sartgul "snude". 


Og til allersidst en plantesammensætning, som jeg nyder lige nu. Det er en bispehue med små gule og orange blomster sammen med heuchera caramel. Orange er jo ofte en hidsig og aggressiv farve; men her vil jeg snarere beskrive udstrålingen som blid og afdæmpet

Man skal helt tæt på bispehuen for at få øje på det gule element, men der er ingen tvivl om, at det alligevel påvirker helhedsindtrykket.




Kommentarer

  1. Dejligt med bregner, dem holder jeg meget af. Sjovt nok kommer mit næste indlæg til at handle om hostaer.
    Jeg har også egebregnen, den står så fint og breder sig rigtig meget, det er jeg glad for.
    Så fik jeg også lige navnet på fjerbregne, athyrium niponicum metallicum, den har jeg lige fundet i et af mine bede, kunne ikke huske jeg havde købt den.
    Smilacina racemosa har jeg også, men den skal lige gro nogle år, inden den bliver lige så stor og flot som din,

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er rigtigt, at bregner og hostaer har nogenlunde samme funktion i haven. Duskkonvallen synes jeg ikke, man ser så tit, og det undrer mig, for den er da så nem, i hvert fald i vores lerjord.

      Slet
  2. Dejlige billeder. Selv bliver jeg mere og mere interesseret i ´grønt´. Jeg købte duskkonval sidste år, den stod længe og ventede på den rigtige plads, men den har klaret de trange kår i potten godt.

    SvarSlet
  3. Hvor har du mange fine bregner. Indtil videre har jeg selv kun trædebregner, men jeg har en enkelt ledig plads i haven uden megen sol, og der har jeg planer om en stor bregne. Men jeg kan se her, at der er mange flere at vælge imellem, men jeg havde forestillet mig. Tak for inspiration og fine billeder.
    VH Nina

    SvarSlet
  4. Sikke en masse flotte bregner du har :-)
    Jeg har kun den helt almindelige, den som breder sig. Men jeg synes de er nemme at hive op, så jeg fjerner dem bare hvor de er i vejen. De giver sådan et dejligt frodigt element til haven.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

Hvad er du for en fætter?

gårdspladsen og blomster hist og pist

Med en uge til sommertid