tirsdag den 29. maj 2012

gode råd om visnesyge

Vi har fundet ud af, at denne store, tilsyneladende sunde rockii træpæon har fået visnesyge. Man kan sikkert godt se det midt i planten. Skuddene visner ned på dette område af busken med blomsterknopper og det hele.


Vi klipper det angrebne væk, og der findes vist ikke svampemidler, der er virksomme mod svampen. Søren er mest stemt for at grave planten op og brænde den og skifte jorden ud. Det er jeg ikke helt klar til, for planten er stor og flot, har mange friske skud fra jorden  fra i år og står også et godt sted, så jeg ville rigtig gerne redde den fra døden på bålet.

10 min senere
HJÆLP Jeg ville tage et billede af de friske skud fra i år, og se så her, hvordan de ser ud. Planten mangler overhovedet ikke vand, vil jeg lige skynde mig at tilføje.Har I havebloggere erfaringer med visnesyge? Hvad gjorde I? hvordan virkede det?

8 kommentarer:

 1. Åh' hvor er det forfærdelig ærgerligt! Jeg har desværre ingen bud mod problemet.

  SvarSlet
 2. Jeg har jo endnu ingen erfaring med træpæoner og vidste ikke de kunne få visnesyge, så jeg er nok ikke til meget hjælp. Men alligevel vil jeg sige, at jeg ville skynde mig at klippe alt det visne væk, og se hvad der så sker.
  Ved visnesyge i clematis er det i hvert fald det, der anbefales.
  Jeg kan godt forstå, at du ikke er parat til at brænde den af, det ville da være en skam, hvis den kan reddes.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, det var også min første indskydelse at klippe det angrebne væk og se tiden an.

   Slet
 3. Uha - det ser ikke godt ud.

  Mon ikke det er Botrytis paeoniae der har angrebet din flotte Rockii?

  Jeg ville nok også prøve at redde den.

  Væk med alt det angrebne - og hellere for meget end for lidt. Derudover ville jeg fjerne raske dele (også blomster!) der måtte være i vejen for en åben opbygning, der skal max luft til. Så også planter omkring Rockiien bør måske beskæres?

  Held og lykke

  Karsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet og de gode råd.

   Slet
 4. Nej hvor ærgerligt - jeg fandt dette link på nettet - måske det kan bruges?
  http://www.plante-doktor.dk/paeongraaskimmel.htm
  Jeg krydser fingre og håber I redder jeres pæon.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for linket - det vil jeg bestemt kigge nærmere på.

   Slet
 5. Jeg har undersøgt de forslag, jeg har fået, og desværre tror jeg ikke, det drejer sig om gråskimmel, men om visnesyge, som man kan læse om her http://www.plante-doktor.dk/verticillium.htm
  Jeg skriver desværre, for så er der ikke rigtig noget at stille op, mens man har en lille chance, hvis det er gråskimmel. Her er det en svamp i jorden, som forhindrer vandoptagelsen i dele af planten.

  SvarSlet