torsdag den 14. marts 2013

helleborus

Der blev I sikkert snydt, for der kommer ingen farvestrålende blomster trods overskriften. I stedet vil jeg slå et slag for en af de spændende arter, der findes. I forgårs fik jeg nemlig en lille pakke med bl.a. en helleborus multifidus (=mangedelt).


Som billedet viser og navnet antyder, er det en fligetbladet art med savtakkede bladkanter. Der findes 4 underarter; men mit eksemplar har ikke noget tilnavn. Blomsterne er ikke særligt store og varierer i farve fra lime/gullig til brunlig med og uden mørke årer. De to eksempler herunder er dog meget typiske. Jeg holder meget af denne type diskrete blomster, men må indrømme, at det især er som bladplante, jeg har købt den, og så fordi den starter sin blomstring tidligt (eller sent, om man vil).

Plant Forum


Sidste år dags dato tog jeg dette billede af en mørk hybrid - SUK.

Dagen i dag er i øvrigt en sorgens dag, fordi det nu er endegyldigt slut med årets hjemmeavlede æbler. I den anledning har jeg taget et billede af de to sidste rynkede belle de boskop æbler sammen med en  glat indkøbt skønhed. Mon I kan gætte, hvilket æble smager af mest?


10 kommentarer:

 1. Ja, og er du "heldig", så er æblet lige så glat og lydefrit efter 10 dage.

  Det er skønt, hele tiden at lære nyt: den H. multifidus har jeg ikke set før. Den er utrolig flot i sin diskrete farve.
  (Jeg er vist lidt pjattet i dag, for jeg sidder også og smiler over navnet multi-fidus)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg helt med på. Vi mennesker har vist også en muskel med det tilnavn.

   Slet
 2. Multifidus ja sjovt navn, den lyder spændende. Jeg har også lige kigget langt efter mine helleborus og taget billeder, men ingen blomstring i den kulde.
  Æblerne ja da vinder Belle de boskop da stort, jeg gider ikke udenlandske æbler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, og slet ikke efter at have hørt om folk, som får allergiske reaktioner, hver gang de spiser af dem.

   Slet
 3. Hej Marie.Ja! jeg er heller ikke i tvivl om hvilke æble der smager bedst.Har selv et dejligt gammelt æbletræ -Filippa.Og de smager rigtig godt.
  Den multifidus ser da spændende ud.God aften Jette.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, filippa æblerne smager også fint om vinteren; men vores slap nu op for en måned siden.

   Slet
 4. Ja der er ingen tvivl om smagen af et lækkert dansk æble. Jeg leder også supermarkederne igennem, for jeg har heller ikke flere af egen avl. Jeg har været lidt large over for solsorten og en enkelt sjakker, som åbenbart ikke spiser andet end æbler!
  Skøn helleborus du viser. Jeg har en i samme farve, men ikke med de smukke fligede blade, den må da vist tilføres samlingen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke det også er slut med danske æbler i butikkerne? Vi har også gjort som dig og brugt af æblerne til fugleføde.

   Slet
 5. De farvede helleborus er fantastiske ...... men disse grønne og diskrete blomster er næsten endnu finere.... eller..... jo..... nej nå, man behøver jo heldigvis heller ikke at vælge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det gør man nemlig ikke.

   Slet