tirsdag den 19. marts 2013

vintergækker m.m.


I et par indlæg har jeg omtalt nogle fyldte vintergækker som Ophelia, men efterhånden som de springer mere og mere ud, synes jeg, der er noget, der ikke stemmer. Den ene ligner mere én, der hedder Blewbury Tart (tart=tøjte), så i dag gik jeg i "arkivet" for at undersøge, om jeg nogensinde har købt sådan én, og det har jeg faktisk, nemlig i 2010 hos Avon Bulbs. Den bliver sommetider beskrevet som kuriøs, eccentrisk og rodet; men jeg synes bare, den er charmerende. Ophelia har nok en smukkere blomst og generelt et mere friseret udseende. Den ses herunder. Nu har jeg omhyggeligt sat navneskilte ved dem, så jeg ikke mere roder dem sammen.

                      

De to gule vintergækker, Wendy's gold og Spindlestone surprise, skal også nydes nu. De var de dyreste i indkøb men pudsigt nok også dem, der har formeret sig allermest - fra 1 løg til en krukkefuld på 3 år. På det lille billede kan man se, at Wendy's Gold også har nogle dekorative brede blade med en lysere fure i midten
Da jeg var inde og kigge på bilag, stødte jeg på navnene på 3 fine narcisser, som jeg købte samtidig med vintergækkerne, men desværre ikke havde held med, sikkert fordi jeg ikke kan give dem optimale vækstforhold. Jeg kunne nu godt fristes til at gøre et nyt forsøg. Måske er jeg blevet dygtigere.

18 kommentarer:

 1. Ja man håber jo altid på, at ved - learning by doing - så bliver det bestemt bedre næste gang. Og hvorfor i grunden ikke?
  Imponerende er det, at de to dyreste også er dem der hurtigst formerer sig. Planter du dem så ud efterhånden, som krukken bliver fyldt op? Der er mange flotte vintergækker!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, de bliver i krukkerne til næste år; for jeg omplantede dem i august.Så får de noget kompost oven i potten, når de vil til at gro igen.

   Slet
 2. Du har mange fine vintergækker. - Og jeg kan godt forstå at du er fristet til at prøve narcisserne igen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de er så nuttede - på engelsk kaldes de petticoat narcisser, og de minder vel også lidt om et strutskørt; men de kan ikke lide vores fugtige efterårs- og vintervejr, så jeg må sørge for noget overdækning.

   Slet
 3. Hej marie.Rigtig mange flotte vintergækker du viser.Var på planteskolen for nylig og ville købe nogle af de ny arter af vintergækker,men jeg synes der var en hamber pris de skulle have for dem.100kr.for en lille krukke med to små blomster.Så jeg nøjes med de helt almindelige.
  Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i. Wendy´s gold gav jeg nok over 100kr for; men i dag er der i hvert fald mindst 10 løg.

   Slet
 4. Inden jeg begyndte at blogge ku du godt bilde mig ind, at en vintergæk er en vintergæk, men jeg er blevet klogere :o) Der findes jo ret så mange forskellige, og du har da bestemt nogle af de skønne... ja selv 'tøjten' er en skønhed :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man bliver meget klogere af at blogge. Det er en af de gode sidegevinster.

   Slet
 5. Helt enig i at man bliver klogere af at blogge. Du har flotte vintergækker, dem er jeg for nærig til at købe, men jeg synes, at det er sejt, at det er de dyreste som formerer sig hurtigst/bedst det er ikke normalt i planteverdenen, synes jeg. I hvert fald ikke hvis man sammenligner med Heuchera.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er vel nærmest stik imod, hvordan det plejer at være.

   Slet
 6. Fine galanthus du viser her,der findes så utrolig mange navngivne sorter og specielt i UK er udvalget ret stort.
  Synes du skulle prøve de flotte narcisser,de skal dog ha en tør sommer,samt gødning(10-10-10) umiddelbart efter blomstring,så skulle chancerne være større for at dyrke dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet - det kan godt være, jeg gør forsøget igen.

   Slet
 7. Ja, de er godt nok søde dine vintergækker. Men jeg er også for næring :-)
  Med hensyn til de sarte narcisser, kunne du så ikke dyrke dem i krukker og stille dem i drivhuset om vinteren. Sådan har jeg overvintret ikke hårdføre løg med held.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var lige den metode, jeg brugte uden held, men De skal helt klart opbevares tørt henover sommeren og beskyttet om vinteren.

   Slet
 8. spændende læsning, det interesserer mig meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så har vi en fælles fascination.

   Slet
 9. Jeg er især betaget af vintergækker med gult for tiden. Jeg vidste ikke der var flere end en. Blewbury er finurlig hvor Ophelia er yndig med sine flæser. Jeg har vist kun en type, den mest almindelige Nivalis men har godt nok luret på de engelske fristende sider om ikke sortimentet snart skulle udvides ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes nu også, at den helt almindelige vintergæk er en yndig blomst.

   Slet