smag og behag og gladiolus

I dag havde jeg et ærinde i den lokale XL butik, og på vejen ind kastede jeg et blik på deres stativ med løg og knolde og faldt over gladiolus byzanthinus.

Gladiolus byzantinus

 Det er en vildart, som har mindre blomster end de forædlede  typer, og som derfor ser meget mere naturlig og graciøs  ud. Den beskrives som forholdsvis hårdfør, hvorfor jeg et par gange har lagt løgene i haven om efteråret samtidig med tulipaner og andre løgplanter, men desværre uden at de har overlevet vinteren. Derfor vil jeg plante dem i en potte denne gang.

Gladiolus imbricatus, Rysk sabellilja Foto: SLU, Öjebyn

På min jagt efter et godt billede (det herover, dog af en anden vildart ved navn imbricatus) endte jeg på denne blog, hvor det aktuelle og meget spændende  indlæg handler om "dated gardening and garden plants", altså planter og havestil, som opleves som umoderne og ikke længere friske, og bloggeren overvejer om f.eks.  gladiolus (bloggerens eksempel) kan genopfriskes og bruges på en ny og moderne måde.

Det satte gang i en længere diskussion mellem Søren og mig, og jeg tror, at vores konklusion blev, at vi ikke oplever planter i sig selv som umoderne, men snarere måden, de bliver brugt på. F.eks. må jeg tilstå, at udplantningplanter ikke lige er min kop te, og allerværst er det, når de plantes ud på rad og række med bar jord foran og bagved.

Nå,  en diskussion af  umoderne/ufrisk havestil må vente til en anden god gang. I stedet vil jeg slutte med et billede, som jeg synes fantastisk godt illustrerer, at gladiolus ikke behøver at virke umoderne - det afgørende er, hvordan de bliver brugt.

Kommentarer

 1. Jeg er ikke så vild med lige netop gladiolus, fordi jeg synes, de bliver ranglede og let vælter. De skal have noget at læne sig op af eller ligefrem bindes op....og det får jeg desværre ikke gjort!
  Så vil jeg da lige sige tak for tilsendte! To breve på en gang....det rene svir!

  SvarSlet
  Svar
  1. Derfor foretrækker jeg også vildarterne, som holder sig selv oppe. Jeg takker også for de flotte frøposer.

   Slet
 2. Hej Marie
  Den gladiolus du viser her er Gladiolis communis subsp. Byzantinus - se evt. Sarah Raven. (Og den vælter ikke, ca. 50 cm høj). Første gang jeg så den var i Sissinghurst i forsommeren, og så gik den vilde jagt, og det var svært, for den er ikke helt hårdfør her, men jeg har skaffet den efterfølgende fra UK og 2 gange har jeg haft held til at overvintre den i DK i jorden, men i år kikser det garanteret pga. barfrosten. Den blomstrer tidligt, derfor de flotte blomstrende Euphorbia Characias (kan være hvilken som helst) bagved. Dem har jeg opgivet på friland og har kun i krukker, der skal beskyttes. Og det er mig der vil være anonym, men venlig hilsen alligevel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har åbenbart haft mere held med overvintringen af dem, end jeg har haft.

   Slet
 3. Jeg er også mest til vildarterne da jeg synes at de andre kan være noget anmasende i deres fremtoning. Det ser skønt ud på dit nederste foto og jeg må overgive mig lidt for i rette sammenhæng kan gladiolus være ret flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, men det er jo også en vildart på det nederste billede.

   Slet
 4. Jeg er også gået lidt væk fra gladiolus, fordi de ikke er nemme at styre, altså vil vælte, det er irriterende. Men som regel får jeg nogen med i et eller andet fra Netto, så også i år har jeg fået dem, denne gang lilla.
  Jeg tror jeg har en vildart, for jeg har en, der er kommet igen gennem flere år, den står i mit ørkenbed og bliver aldrig taget op.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, jeg er heller ikke begejstret for de høje tunge typer, som vælter, medmindre de får en pind. Det kunne jo godt være byzantinus, du har i haven, når den overvintrer.

   Slet
 5. Hej Marie

  Nej planter der ikke kan klare sig uden pinde, opbinding og underlige arrangementer er heller ikke lige mig, en pæon der lægger sig fladt ned bare ved udsigten til en lille regnbyge - synes jeg er ret kikset.
  Gladiolus har jeg det lidt blandet med - for hvis de ligger ned på kryds og tværs som et rodet mikado-spil, er det jo let at se at planten ikke har det godt. Men står de og knejser så er de da et dejligt indslag, og på et tidspunkt hvor der ikke er så mange andre blomster.
  Netop den "Green Star" Rochelle viser har jeg haft de sidste par år - Men jeg planter den også dybere end de 5cm(!) der anbefales - nok en 15-20cm

  SvarSlet
  Svar
  1. Du nok en pointe i, at større plantedybde kan afhjælpe problemet med, at de har denne irriterende tendens til at vælte.

   Slet
 6. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so
  I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any suggestions for newbie blog writers? I'd definitely appreciate it.


  My web-site - online slot machines for fun

  SvarSlet
 7. An outstanding share! I've just forwarded this onto a coworker who had been doing a little homework on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I found it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this matter here on your web site.

  Here is my web-site - Rhinoplasty top Surgeon

  SvarSlet

Send en kommentar