tirsdag den 17. september 2013

lidt forskelligt fra septemberhaven

Nogle hortensier rødmer mere og mere, jo ældre de bliver. Her ses f.eks. en efternøler af blue bird omgivet af gamle blomster.

Syrenhortensia er lidt mere dæmpet, mens pinky winky giver den hele armen.
                           
Sølvaks lever til fulde op til sit danske navn, når den blomstrer i juni. Nu står den med brunlige blomstertoppe, men med den samme elegante vækstform.

Koreansk sandrørhvene kaldes diamantgræs på dansk og er først sprunget ud for et par uger siden. Aksene bliver mere duskede og nærmest rosa med alderen.


 Når man rydder op i haven, får man sommetider øje på ting, som ellers er gået ens næse forbi. Denne liriope dukkede op, da jeg fjernede nogle frøplanter af violfrøstjerne.

Staudeklematis i forskellige udformninger er blandt mine favoritplanter. En del arter er for længst afblomstrede her i september; men den kridhvide jouiniana 'Praecox'  står/ligger i fuldt flor.
 
Den er tænkt som bunddække under Constance Spry, hvilket måske er lidt svært at se på billedet herunder, men den er virkelig god som bunddække.

Tudselilje har jeg prøvet forskellige varianter af; men det ender altid med, at selve arten står alene tilbage - den er jo også fin.
       
 Den kæmpestore lægekvæsturt bliver forvist fra staudebedet til foråret, selvom den er dekorativ.

Ingen september uden benved.

 En ldt trist afslutning: Denne rhododendron står med sammenrullede blade, fordi den har haft det for tørt. Jeg ved ikke, om vi skal nøjes med at krydse fingre for, at den overlever, eller om vi skal beskære den.


14 kommentarer:

 1. Der er mange planter, der bliver smukke, når de ældes- ligesom mennesker. Hortensiaen rødmer-
  roserne får fine pletter.
  Åh.Jeg havde også engang en tudselilje. Fint billede, du har taget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret i det med alderen.

   Slet
 2. Ja den ser da lidt trist ud den rhodo, jeg går ud fra, I har vandet nu. Så tror jeg bare, jeg ville krydse fingre. Jeg har en, der har fået svamp, den er blevet beskåret hver gang, der er et nyt fremstød, ja og så er den flyttet i skammekrogen for ikke at smitte de andre. Jeg fik det råd fra Claus Rhododendronhaven at brænde den af, det kunne jeg ikke nænne, den har to fine knopper for første gang nogen sinde, jeg holder øje med den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er blevet vandet tre gange, men det har åbenbart ikke været nok.

   Slet
 3. Der er da næsten ikke noget som ældes så fint som hortensia - dejlige billeder du viser her.

  Synd med rhododendronen, håber den klarer det. Jeg har også mistet nogle af mine nye i år, den ene mente Lisbeth var ramt af svamp, så den har vi gravet op nu.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Tørken kan vel også forværre et evt. svampeangreb.

   Slet
 4. Ja hortensia ældes med ynde, det er nok derfor den ses i så mange haver.
  Tudseliljen har jeg endnu tilgode. Men den må jeg da helt klart have, for den er altså meget speciel. Den Koreanske sandrørhvene ...hvene ikke hvede? er meget graciøs og hvis du husker, må du gerne vise den, når den bliver lyserød i aksene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er faktisk hvene, og jeg skal nok prøve at huske at vise den igen.

   Slet
 5. Hej marie.Mine hortensia har også fået efterårsfarver.....det er bare så smukt.Og min lille opstammede benved fra min søster Gitte,står bare så smukt lige nu med de fine små bær på.
  Har også en kvæsturt.....men den er ikke så stor endnu......den er kun 2 år.
  Håber du kan redde din rhodo.God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din hilsen. Din lille benved lyder bare så nuttet.

   Slet
 6. Jeg vidste ikke, at der var et dansk navn for den koreanske sandrørhvene. Jeg troede, jeg havde delt min ihjel, men blev glædeligt overrasket i dag, da jeg så dens aks i staudebedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da heldigt. Faktisk ser den jo ikke ud af ret meget, førend den springer ud, så den er nem at overse.

   Slet
 7. Jeg ville nok klippe de hængende blade af, så planten ikke skal døje med dem i vinter.
  Klipper du den tilbage nu, kan den finde på at skyde fra sovende øjne, og de fryser til vinter. Jeg vil beskære den hen på foråret, hvis der stadig er grønt bark på den.
  Svamp i salgsplanter er plantedirektoratet meget obs på. Det kommer med importerede planter.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit råd. Så tror jeg, jeg vil pille blade af, når jeg kommer forbi, og så se, hvordan den har det til foråret.

   Slet