onsdag den 15. oktober 2014

efterårshaven

Forleden læste jeg dette indlæg, hvor forfatteren bl.a. hævder, at det er planternes teksturer snarere end de stærke farver, som skiller sig ud og dominerer efterårsbedene. Tekstur betyder åbenbart noget i retning af overfladestruktur, og det gik jeg på jagt efter i dag og mener, at bedet herunder er et godt eksempel - ses bedst i stort format.


Det var faktisk morsomt at se haven gennem teksturbriller til en forandring. Jeg er nok mere tilbøjelig til at fokusere på blomster og farver. Hyldebærrene og bladene er ret ens farvemæssigt, mens deres tekstur er meget forskellig.


Kombinationen af oktoberstormhat og diamantgræs er et andet eksempel på teksturkontrast, men i første omgang tror jeg, man fokuserer på farverne.

De grå meconopsisblade og de mørkegrønne blade på sedummen er store kontraster -blød og lådden versus glat og fast.

Omgivelserne betyder meget for, hvordan vi visuelt oplever planter. F.eks. gør pikstensbelægningen på næste billede, at man ser gummipuden som et blødt tæppe og overraskes over, hvor hård den føles.

I det næste billede er det vel en kombination af tekstur og farver, det handler om.

Kornellernes blade har en helt speciel tekstur, som man ikke kan tage fejl af, og i efterårsantræk er de aldeles forrygende.


I søndags vi et smut i Kridtvejs Planter, hvor de havde to rækker korneller, som kunne få mundvandet til at løbe.


Til sidst en lille blomst - allium sikkimensis.

   
t

12 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Tja, altid godt at få lidt nye indfaldsvinkler, og jeg kan da også godt forstå hvad Michael King mener. Og du så glimrende viser - synd alle hans billeder har det der forstyrrende mærke, jeg tror ellers egentlig godt jeg kan lide hans havestil.

  Og det er jo rigtigt at disse år med den lange eftersommer og sene frost giver os tid til at bemærke egenskaber som "teksturen". Som tidligere på sæsonen ligesom har været overdøvet af tilvækst og blomstring.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes altid, hans indlæg er interessante, og, som du skriver, er det godt en gang imellem at anlægge en ny synsvinkel på haven - lidt ligesom at komme hjem efter at have besøgt en andens have.

   Slet
 2. Teksturbriller:-) det er nogle utroligt gode billeder, hvor dine buskadser/bede ser meget levende og tiltalende ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var i hvert fald spændende at betragte bedene ud fra den vinkel. Regnvejret gjorde nok teksturen specielt tydelig.

   Slet
 3. Ja helt anderledes billeder, men spændende at se det på den måde i stedet for blomsterbilleder. Billedet fra Kridtvejs Planter var nu også spændende, sikke noget løv.
  Fin lille blomst til sidst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er en sjov indfaldsvinkel til en forandring.Og solen skinnede ikke engang, mens vi var på planteskolen.

   Slet
 4. Hej Marie.Spændende indlæg................og jeg må da vist også ud i haven.....................når regnen ophører.For der er da sjovt at sammenligne alle vore planters struktur.
  Det store billed du viser ser bare rigtig dejlig ud med sine efterårsfarver.
  Og den mærke hyld er bare smuk med sine mørke bær.
  God dag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne være spændende at se, hvad du så ville observere i din have. jeg tror næsten, at bærrene på den mørke hyld er tungere end de gode gamle hyldebær - de hænger ligesom mere.

   Slet
 5. Tekstur er vigtig. Det giver så meget mere at se på, når planterne ikke blomstrer. Skønt at du sætter fokus på det.

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det betyder helt sikkert meget, men er nok ikke noget, man normalt er sig så bevidst.

   Slet
 6. Ja det kan være lidt svært at definere, hvad det er, øjet ser, hvad det er, der skaber dybde, fokus og stemninger, men teksturer har bestemt en stor betydning i samspillet med lyset og farverne. Det er nogle smukke og meget beskrivende foto du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, May, jeg synes heller ikke, man kan isolere tekstur fra lys og farver og struktur.

   Slet