oktoberfarver

Efterårsfarver forbinder man vel normalt med glødende nuancer af gult og rødt; men i år synes jeg generelt, de lader vente på sig - sikkert fordi vejret stadigvæk er forholdsvis lunt. Jeg kan sagtens finde eksempler rundt omkring, men alligevel er det de grønne nuancer, som dominerer her i haven f.eks. i bøgehækken. Se også vores varme bed herunder, hvor amsonia hubrichtii er den eneste med høstfarve.


Længere omme i det samme bed leverer Pat Austin og dahliaen Bishop of Oxford de rigtige farver, men uden at det i bund og grund har noget med efterårsfarver at gøre.

             

Kinesisk voksblomst er blevet flyttet fra en skyggefuld placering ud i lyset og kvitterer med at starte på sit gule efterårsshow. Læs i øvrigt denne interessante artikel om, hvorfor efterårsløvet er gult i Europa og rødt  i Asien og Nordamerika.


Klatrehortensiaen er også blevet gylden.

Vingebladet benved har været knaldrød i 14 dage - det kunne tyde på at den er programmeret til at skifte farve på et bestemt tidspunkt. Nu begynder den at smide bladene, så man tydeligt kan se de små, orange frugter.



Elefantgræsset har gule tværstriber hele året. Lige nu er det ved at udvikle sine kreppede aks - når det nok lige.


 

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det: den voksne vedbend står lige nu i fuldt flor. Blomsterne er diskret gule, kan man vist roligt sige, men insekterne. især fluerne, elsker dem. Jeg har en teori om, at busken lugter stærkere end ellers, når den blomstrer.




 Yndlingsblomsterne lige nu må være cobaea pringlei og dicentra scandens, så her kommer de lige en gang mere. 




                




Kommentarer

  1. Så flotte bilder! Cobaea er så vakre og blomstrer så lenge :)

    Flott artikkel om fargene på bladene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bliver frosten, som sætter en stopper for cobaeas blomstring. Jeg syntes også, at artiklen var interessant.

      Slet
  2. Jeg synes meget af mit allerede har efterårsfarver, men du har ret, der er også meget, der er grønt endnu. Jeg har endnu til gode at se aks i min Zebragræs, den er nu også ret ny. Har du ikke høstrøn og hjortetakstræ, for de er flot røde hos mig. Nu må jeg hellere læse artiklen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hjortetak har vi ikke længere, men den har fine farver nu, kan jeg se rundt omkring. Vores zebragræs dannede aks sidste år for første gang.

      Slet
  3. Jeg har ikke tænkt over at træerne holdt sig grønne længere, men det er da interessant. Her har både blodblomme og røn smidt bladene allerede og den store dominerende hassel er gul overalt.
    Den vingede benved er altså en yndling jeg holder meget af blomsterne. Dine yndlingsblomster lige nu er også virkelig skønne:-) Og dejligt med så mange vedbendblomster, blomstrer din mere end normalt? Jeg synes at jeg har ekstra mange blomster i min i år, så der er basis for nogle fine dekorationer.
    Interessant artikel - der kan man bare se:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi oplever også, at en del buske og træer smider bladene i stedet for at få efterårsfarver. Vi har en hasselhæk, og den er stadigvæk 100% grøn. Om vedbenden blomstrer ekstra meget i år, ved jeg i grunden ikke; men du ret i, at der masser af materiale i den til dekorationer.

      Slet
  4. Hej Marie

    ja de blokerende bjergkæder er skyld i meget - mon ikke det også er derfor vi har så relativt få plantearter nord for alperne? En nordamerikansk skov er derimod noget af det mest varierede!

    Det mest farvede løv hos mig er en Heuchera - og ja den skal jo være den der mørke røde kulør.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kunne meget vel have ret i din hypotese om plantevariation og mangel på samme. Ja, heuchera giver masser af farve i haven i rigtig lang tid.

      Slet
  5. Jeg har aldrig set blomsteraks i den gamle Zebrina, men hørt at det sker efter en varm, tør sommer.
    Derfor har jeg købt en lavere sort, der blomstere hvert år og det passer.:o)
    Her er den mange gule farver, men ikke så mange røde, som der plejer.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Græsset havde også aks sidste år, men da var sommeren jo også varm og tør. Nu er jeg spændt på, om tyggegummitræet får efterårsfarver eller fastholder den grønne farver igen igen.

      Slet
  6. Hej Marie.Nu forsøger jeg igen..............mine kommetarer er bare forsvundet.
    Smuk benved du viser...............sikken en farve..
    Også en meget smuk dahlia med det mørke løv,Den er skrevet op til næste år.
    Sjove aks på elefantgræsset.Og har faktisk lige set en smuk.krans på bloggen med blomster fra vedbend.God aften Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette, tak fordi du gad prøve engang til. jeg så også den inspirerende krans. Dahliaer med mørkt løv er mine favoritter - man får på en måde to gevinster for én pris.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer