hortensiafarver

For et par indlæg siden viste jeg en mørk hortensia i modlys, og den holder stadigvæk farven fint.

Den skifter farve med alderen og i medlys og regnvejr ser den sådan her ud, lækre farver begge to efter min mening.

Efter en del googling har jeg konkluderet, at hortensiaen meget vel kan hedde   merritt´s supreme; men jeg har desuden lært, at hvis man planter hortensier i neutral jord, altså hverken sur eller kalkrig, så vil man meget ofte få disse lillablå blomster. Det afgørende er, hvor meget aluminium planten optager. Det gør jo ikke ligefrem identifikationen lettere.
Vores hortensia i nærbillede i dag ses her.

På nettet har jeg fundet de følgende farveeksempler vist i rækkefølge efter, hvor meget aluminium planten har optaget fra ingenting til meget. Det sidste billede ligner vores til forveksling.

Hydrangea Merritt's Supreme


Hydrangea Macrophylla Merritt's Supreme


I samme bed har vi Mirai, som startede på sin blomstring sidst i maj og har et par friske blomster endnu. Den skifter ikke farve overhovedet.

Den tredje hortensia i bedet har heller ikke skiftet farve udover at falme en smule, men har været lillablå hele vejen igennem. Som Mirai er den næsten afblomstret. Den tror jeg, jeg vil lade forblive navnløs.

Der er vist gået tone-i-tone i bedet, for disse 3 stauder giver også nogle små farveklatter.

Jeg vil slutte med høststenbræk, to små nye japanske i blomst og den gamle godt på vej trods en tørkeperiode, hvor jeg fjernede masser af visne blade.






Kommentarer

  1. Hej Marie

    Ja aluminium siges at være totalt afgørende for hortensiafarven - og ph værdien bestemmer hvordan det optages af planten - sikken en variation!

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, utrolig det er den samme plante.

      Slet
  2. Det er helt sikkert en flot farve, spændende så mange forskellige farver du har. Flot farve din høststenbræk har, jeg har kun den almindelige hvide, men er glad for at den alligevel vil blomstre nu, jeg havde ligesom du opgivet at se blomster, for den havde noget krøllede og forbidte blade i tørken.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er vel specielt for hortensier, at de sådan skifter farve alt efter jordbundsforholdene. Høststenbrækken må være en robust plante at dømme efter, hvordan den overlever tørken og oven i købet blomstrer.

      Slet
  3. Ja, det er svært at fastholde én bestemt farve i en hortensia, men mindre man nærmest er kemiker og er klar med de stoffer den skal have:))
    Dine meget mørke er utrolig flotte. Sidste år købte jeg to som lignede din tredje, de hed Eliza. Da sommeren var gået plantede jeg dem ud for vinteren og i foråret besluttede jeg at lade dem stå og da blomsterne kom var de nu stærk blå.... Ikke lige den farve jeg havde tænkt mig lige der, men jeg kasserer ikke bare et par planter fordi de falder forkert ud i farven. Til næste år vil jeg forsøge mig med lidt kemi.
    Høststenbræk er ikke lige ne jeg kender, men de er fine:o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, hortensierne kan man ikke sådan styre. Den lillablå har skabt en aflægger, og jeg er spændt på, hvordan dens blomsterfarve bliver, når den bliver plantet om.

      Slet
  4. Hej Marie.Det er da helt indviklet at finde ud af det med hortensia farverne.Men dine blå er superskønne.Mine bliver bare rosa eller hvide her i haven.
    Smuk collage af de fine lilla blomster.
    God dag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har nok vidt forskellige jordbundsforhold i haverne, min jord er neutral til sur og din er nok mere kalkrig. De hvide skifter for resten ikke farve efter jordbundsforholdene - de bliver højst pink/ rosa med alderen.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer