efterår er asterstid


 - eller var det engang. Nu hedder mange af de velkendte efterårsstauder alt muligt eksotisk. Aster amellus, virgilasters, har dog fået lov til at beholde sit navn - sammen med alle andre asters fra Europa og Asien. King George er et udmærket eksempel.

Med den krybende lyngasters snow flurry er vi ovre i den omfattende kategori symphyotrichum med de fleste nordamerikanske asters.

Her finder man også dumosus, pudeasters, f.eks. Kristina,

og lateriflorus, lyngasters, her den lave Prince,

og de utallige høst- og strandasters, f.eks. den lave Professor Anton Kippenberg  og pænt høje Little Carlow, Marina wolkonsky og Marie Ballard.


Umbellatus er nu flyttet over i gruppen doellingeria.

Macrophyllus, som har en minigenblomstring, er derimod flyttet til eurybia.

Hvis man har lyst til læse mere om disse alt andet end mundrette navneændringer, er dette link og dette skema rimeligt informative. Jeg gad i øvrigt godt vide, hvordan de ville reagere i vores lokale plantecenter, hvis jeg kom anstigende og bad om en symphyotrichum, hvis jeg da ellers kunne udtale det.

Åh, ja, så er der for resten også staudegruppen kalimeris, som jeg har set blive kaldt skønasters på dansk. Jeg har stødt på den hos Piet Oudolf og i denne udmærkede artikel, hvor der bl.a. står, at den "danner en smuk, afrundet kant langs grusgangen og lukker af for stort set alt, der måtte spire frem undtagen måske agersnerle."  Med den anbefaling i baghovedet har jeg plantet den flere steder langs stierne i vores nye bed. Den eneste af dem, som blomstrer lige nu er denne brogetbladet type med tilnavnet shogun.
   


Kommentarer

 1. flot... og jeg har kun en enkelt asters i haven og det er for lidt, tænker jeg hver gang jeg ser den :) dine efterårsblomster er sgu' flotte :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi overtog jo en gammel have inklusiv asters, og så har vi suppleret op henad vejen - og fjernet de mest invasive.

   Slet
 2. Ja du har mange fine asters med fine navne, det er lige til at brække tungen på :) Jeg skulle netop til at spørge, om ingen af dem er invasive, men det har du så næsten svaret på her ovenfor. Marian Wolkonsky har jeg jo fået, fordi jeg har set den hos dig, det har jeg ikke fortrudt. Jeg har vist den så mange gange, at den nu er udsolgt hos Thyboesminde Stauder. Den brogede ser spændende ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de nye navne virker ret så overdrevne til vores mormorstauder derude i haven. Marina Wolkonsky er en af de smukke, det synes jeg også, men har vist tendens til at vælte i år. Vi burde da få rabat hos Thyboesminde.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja det må jeg give dig ret i - lidt rabat ville være passende - men mon ikke der falder et par ekstra planter af?

  Asters hører jo årstiden til og i min have er det det eneste bier og sommerfugle er kommet til i stor stil - før regnen.

  Asters får også lige en omrokering i plantesystematikken - det sker vist for de fleste slægter nu for tiden!

  Ha en dejlig aften
  Ha en

  SvarSlet
  Svar
  1. Forleden hørte jeg også humlebier brumme rundt i nærheden af nogle asters. I dag efter et par regnvejrsdage er det nok slut med dem. Linné var nu bedre til at navngive planterne end nutidens biologer.

   Slet
 4. Beautiful photos!
  Greetings,...

  SvarSlet
 5. Hvor er de dejlige dine asters - men de kræver plads - jeg har haft et par meget store supermarkedes-potte-asters - men nu hvor de er færdige med at blomstre.... ak, så har jeg desværre ikke plads til at de kan få et nyt liv i haven - æv, jeg hader at smide levende planter ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det forstår jeg godt, sådan har jeg det også; men jeg tror, at de der supermarkedsasters er blevet præpareret for, at de ikke skal blive for høje, og næste år tror jeg ikke, de ville blive til ret meget, hvis de overhovedet ville overleve vinteren.

   Slet
 6. Lovely photos and just on the plant I was trying to ID, amazing coincidence. Is there some way to translate into English?

  SvarSlet
  Svar
  1. How nice of you to drop by. Yes, quite a coincidence that we showed photos of the same plant. In the top right hand corner you might try Google translate. If you choose "engelsk", you´ll get a translation, sort of, that is.

   Slet

Send en kommentar