mandag den 18. maj 2015

oh du skønne maj;->

Det tager unægtelig glansen af haveglæden, at vi stadigvæk har koldt og fugtigt vejr langt ind i maj måned, som ellers er et af haveårets højdepunkter. I dag skal man ligefrem liste sig ud mellem bygerne for at få taget billeder. Lige nu står det ned i stænger.

Der er ellers en køn hvid meconopsis derude, som såmænd hedder Marit.

I vinter fik jeg fingre i en slægtning til kanelbusken, nemlig CALYCANTHUS raulstonii Hartlage Wine med vinrøde blomster - det troede jeg i hvert fald; men blomsterne viser sig at være gule, så i stedet tror jeg, at jeg har fået CALYCANTHUS floridus 'Athens'.

De små anemonellaer kan godt lide rigeligt med vand og blomstrer på livet løs i krukkerne.Som mange andre har Søren og jeg været på plantemarkeder her i foråret. Her kommer tre slanke nyerhvervelser: guldlærk (peudolarix amabilis), dværghassel (Corylus avellana Annys Red Dwarf) og storkonval (polygonatum odoratum taiga).


Gudeblomsterne ser ud til kun at få en beskeden blomstring i år.

Første bølge af pæonerne med veitchii, mairei og cambessedesii er ved at være afblomstret og bliver så småt afløst af de store træpæoner, trådpæon og anomale.

I sandbedet står anemone obtusiloba - det ser næsten ud, som om den blå farve er malet på med en pensel.
 

Menziesia ciliicalyx er vist blevet til en rhododendron siden sidste forår - er lidt anonym set på afstand, men ganske køn på nært hold.
                                                             


12 kommentarer:

 1. Så morsomt at du har den Meconopsisen 'Marit'. Den hadde jeg i min gamle hage, men jeg fikk ikke tatt den med meg. Må nok lete etter den igjen ;)
  Du har så mye spennende i din hage! Så fin den Anemone obtusiloba er. Det ser ut som den er malt på, ja. Det er så kaldt her også. I natt var det frost :( Leste akkurat i en avis at det er ingen varme på vei med det første. Det er synd at Mai blir ødelagt av kaldt vær.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tvivler nu på, at vi får frost heromkring, så Marit klarer sig nok. Anemonen ser ud til at trives godt, så hvis jeg finder det rigtige sted til den, skal den plantes ud i fri dressur.

   Slet
 2. Ja det er godt nok et trist vejr, men alle de fine planter du viser, hjælper da lidt på humøret. Dværghaslen i rødt har jeg, ellers ligner den i hvert fald. Hos mig sætter den lidt rodskud. Calycanthus er da vældig fin, synes jeg. Hvad mener du med, at Menziesia ciliicalyx er blevet til en rhododendron, var den ikke det før? Den ser ganske sød ud. Her begyndte det først at regne ved 14.30 tiden, men nu står det også ned i stænger, i formiddags var det ok vejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også fint tilfreds med den gule calycanthus, men overvejer alligevel at kontakte planteskolen. Indtil for nylig havde menziesia sin egen kategori i lyngfamilien, men blev så omklassificeret til at tilhøre rhododendronfamilien på baggrund af DNA analyser. Vi andre kan jo sådan set være ligeglade.

   Slet
 3. Det er træls, når man ikke får det har betalt for. Min Athens har ikke blomstret endnu, men jeg håber den er hvid, for den røde Hartlage Wine står med en fin dybrød blomst nu.
  Der er nu ikke meget forår i luften, men det er godt til de nypottede planter.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var jo den dybrøde blomst, jeg havde sat næsen op efter. Jeg har set den i bøger og i virkeligheden i New York sidste sommer. Det var også en flot, stor busk.

   Slet
 4. Så har jeg lige været forbi din blog igen og læst dine seneste indlæg. Af en eller anden mærkelig grund falder din blog, som den eneste, ud af min læseliste gang på gang...........Nu er den lagt ind igen, igen og håber den hænger ved denne gang!!
  Stort tillykke med blomstringen på jeres duetræ :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ind imellem sker der sære ting på nettet, som man ikke lader til at være herre over. Det er en fornøjelse at gå forbi og kigge op i de flagrende blomster i duetræet.

   Slet
 5. Hej Marie

  Ja, det er besynderligt at skulle have sin vinterjakke på her midt i maj - men man gider jo ikke være syg heller!
  Hvilken Dodecatheon er det - den hvide meadia eller dentata?

  Ja du har da overhalet både Lisbeth og mig med paeonia delavayi for det er vel den øverste det til venstre?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er begge slags gudeblomst, som ikke blomstrer ret meget. Pludselig er de sprunget ud, de små pæonblomster - de har nu deres egen stilfærdige charme sammenlignet med de storblomstrende, som snart springer ud.

   Slet
 6. Hej Marie.Ja !!! her er det skiftevis sol/regn og lidt hagl.................så svært at komme i haven.
  Men dejlige maj billeder fra din have.
  Dine små anemonellaer er da slet ikke til at stå for.
  Den mørke dværghassel stod jeg og kikkede på i dag i et plantecenter der lukker deres udendørsplanter og giver 30 %.Men endte med at komme hjem med en rose og krydderurter.
  God dag Jette

  SvarSlet
 7. Takk for flotte bilder !
  Alt er kommet mye lenger hos deg enn hos oss. Vi har fortsatt frostnetter i vente, og det er nok en stund til peon blomstring, men rododendroene har begynt.
  Har en guldlerk som er flyttet et par ganger, og nå ser den endelig ut til å trives.
  Din blå anemone er utrolig vakker !
  Ha en fin uke :-))

  SvarSlet