en duft af kanel


I går læste jeg denne artikel, hvor det anbefales at blande kanel og aspirin i det vand, man bruger ved såning. Det besluttede jeg for sjovs skyld at afprøve på de frø, jeg havde tænkt mig at så i dag. Så får vi se, om det kommer til at gøre en forskel.Det skal lige siges, at mange af de frø, jeg sår, kan være virkelig længe om at spire.
Fritillaria-sibthorpiana-flower.
For 2 år siden såede jeg frø af fritillaria alfredae helt uden hjælp af kanel og aspirin. Potten har været gemt under visne blade henover vinteren. Så vidt jeg husker, var der kun 2 små stængler sidste år, og i dag er der fem. Der går mindst 3 år mere, før den første blomst viser sig, så måske skulle de have en omgang kanelvand for at undgå, at de rådner i mellemtiden.

Primula vulgaris subsp. sibthorpii kunne godt tænke sig, at nattefrosten forsvandt. Den har utroligt kønne farver efter min mening.

To fritillarialøg på vej; det første raddeana ude i haven og det andet sewerzovii i en potte i sandbedet under et beskyttende net. Et eller andet dyr (eller to) synes åbenbart, at de er lækre.

 
Paeonia tenuifolia/ trådpæon/dillpæon  og veitchii woodwardii er også godt i gang.


April måned rummer mange højdepunkter, og sanguinaria multiplex/ fyldt blodurt er et af  dem. Når man i dag kradser lidt under det beskyttende lag af  visne blade, viser der sig heldigvis masser af liv.


Den hvide cyclamen har fået et underlag af grus som beskyttelse, når frosten tynger de fine blomster mod jorden.


Diggory er navnet på vintergækken med den karakteristiske blomst og de brede blade.

Kommentarer

  1. Spændende om det hjælper med kanel og spirin, men det er da et forsøg værd.
    Jeg håber min fyldte blodurt kommer op, jeg flyttede den sidste år.
    Ærgerligt med dem der forgriber sig på vores planter, hvad det så end er.
    Spændende trådpæon.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan faktisk godt huske, at du syntes, der skete for lidt med din blodurt. Så bliver det spændende, om den trives bedre på den nye vokseplads. Trådpæonen svigtede sidste år, fordi den bleb flyttet. I år burde den blomstre igen.

      Slet
  2. Spennende med dine frø om de vil spire! Fylte blodurter er veldig fine, og der har vi noe å glede oss til.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er altid noget at se frem til.

      Slet
  3. Det var da et interessant tip. Eftersom jeg jo stadig mangler at så en hel del, så er det da værd at afprøve. Skal bare lige have købt aspirin først :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg brugte et par af Sørens hjertemagnyler. De har vist også den syre, der gør en forskel.

      Slet
  4. Hej Marie.Spændende om kanel og aspirin hjælper.
    Og lidt surt at dyrene forgriber sig i dine planter.
    Jeg er også lidt i tvivl om min fyldte blodurt står det rigtig sted.........skal den have sol eller lidt skygge?
    Min træpæon har flotte knopper.Så håber den får nogle flere blomster i år.
    God søndag Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores blodurt står nok i halvskygge og får sol først på dagen. Spændende med din træpæon - der er ikke mange planter, der får lige så smukke blomster som dem.

      Slet
  5. Hej Marie

    Han argumenterer ja godt journalisten der i The Guardian. Laver du et kontrolforsøg med ubehandlede frø?
    Jeg har samme slags bid på næsten alt mit, det er ikke nye skader, så mon ikke det er noget nede i jorden?

    Ha en dejlig dag

    SvarSlet
    Svar
    1. De fleste frø såede jeg for en måned siden, så man kan egentlig godt tale om kontrolforsøg. Desuden er det codonopsis, som jeg har sået hvert år i en årrække, der er blevet udsat for kanelvandet, så der vil jeg også kunne se en forskel, hvis der altså er en. Ja, måske er det nogle jordboere, der har været på spil.

      Slet
  6. Har også fotograferet min lyseblå primula i dag, den er så fin. God idè med småsten under cyclamen. Kan også se toppen af min veitchii woodwadii, det er lige spændende hvert år den kommer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, primulaen er simpelthen en fornøjelse at følge. Sjovt at du også har veitchii og følger dens tidlige udvikling, for jeg tror ikke, der findes mange af den her i landet.

      Slet
  7. Man kan også bruge salicylsyre til at få stiklinger til at slå rod: man stikker pilekviste i vandet sammen med stiklingerne. Aspirin er det samme.
    Ved frøsåning kræves tålmodighed, har jeg erfaret igen: sidste år kom 3 af de 10 frø af Knoldel. jeg fik fra Sverige og de gik til. I år er der kommet 4 nye i samme bakke, så nu håber jeg der klarer det.
    Mit største problem er, at jeg ikke altid kan finde skiltet, når frøene spirer efter 4-5 år. Altid spændende om man kan finde ud af det senere.
    Held og lykke med spirevandet.
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Det omtaler han også i artiklen, altså at syren hjælper på træagtige stiklinger. Jeg er spændt på at se om, de 3 knoldel, der var tilbage sidste år, også er der, når vi kommer til foråret. Jeg kender udmærket problemet med etiketterne. Mærkeligt i grunden, når man i udgangspunktet er så omhyggelig.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Hvor stammer ens haveglæde fra?

"Julepynt"

Decembers udfordringer