søndag den 7. februar 2016

småprojekterVi udnyttede det flotte vintervejr tidligere på ugen til at få afviklet et par mindre opgaver. Den ene var at flytte en opstammet kristtjørn. Det viste sig at være noget lettere end frygtet, og resultatet blev godt.


 Det andet projekt var at gøre noget ved en søjletaks, som var blevet for høj i forhold til omgivelserne og næsten ragede op i æbletræet. I stedet for at flytte den hjalp vi hinanden med at beskære den til halv størrelse, og igen er jeg godt tilfreds med resultatet.


Næste flytteprojekt handler om denne benved, som jeg har kæmpet med at formklippe i mere end 20 år. Nu skal den have sin frihed et andet sted i haven.

Lidt nyindkøb har jeg da foretaget her i det nye år, nej ikke roser, men  små lyngplanter af cassiope og phyllodoce (kantlyng og blålyng). Jeg var bange for at grave ned i sovende planter i spaltebedet, så de er blevet placeret i en stor krukke i stedet for.  De flagrende blade tilhører ypsilandra, som er helt ny i klassen.

Cassiope og phyllodoce får små,nuttede klokker i maj ligesom dem, der ses herunder hos c. muirhead.

Drivhusblomster - hvad kalder man i grunden formen på rosmarinblomsterne?


De to peberbuske afløser hinanden - det er jo fint.


29 kommentarer:

 1. Your garden has a very good structure. I love second photo, the sight through the hedge to the Ilex, just beautiful. I envy your Clematis ´Freckles´ in the greenhouse, I have also one in the greenhouse, but have been pruning the climber late last year, so it´s not yet flowering but it grows like mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. That was exactly the reaction we wanted when moving the ilex to this spot. Funny you should mention pruning freckles because I have been considering cutting it almost to the ground after flowering..

   Slet
 2. Så fin din trädgård ser ut även på vintern!
  Ser att du har en vinterblommande klematis också, har du den i växthus alltså? Jag har försökt en gång, men det gicvk inte alls!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - vinteren er meget mild heromkring lige nu. Ja, de vinterblomstrende klematis står i drivhuset; de ville heller ikke overleve her i haven på friland.

   Slet
 3. Det er så deilig å se dine snøklokker/vintergækker i blomst! De forteller at våren er på vei. Her blomstrer de ikke før i april, men det er godt å ha noe å vente på. Din 'Frecles' er veldig flott, og den må da være hyggelig å titte på i drivhuset gjennom vinteren :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de danske vintergækker er tidlige i forhold til dine, og når jeg besøger engelske blogs, kan jeg se, at der både er krokus og narcisser i blomst. Vi må lære at leve med de vilkår, vi nu engang har, og det gør vi jo også og har stor glæde ud af det.

   Slet
  2. Ja, og når en leser på hageblogger så får en jo nyte de to ganger!

   Slet
 4. Dejligt at få klaret nogle små projekter i haven. Vejret har heldigvis været fint til havearbejde idag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, for det meste har det været fint i dag; men vi da også lige haft den obligatoriske byge.

   Slet
 5. Virkelig bra resultat av småprosjektene ! Søylebarlinden ble veldig flott.
  Her er snøklokkene iferd med å komme i blomst, og et par primulaer blomstrer allerede, så vi håper at vi slipper en ny kuldeperiode.
  Ha en fortsatt fin søndag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, ja, vi er selv meget tilfredse med resultatet. Når de første forårstegn har vist sig, har man ikke lyst til flere kuldeperioder.

   Slet
 6. Hej Marie.Er kun lidt misundelig på din tid i haven..........men !!!
  Og din søjletaks er da blevet rigtig flot.Det er et af mine ønsker at få sådan et par stykker.
  Fin forårsheader du har fået.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Hyggeligt at du tager tid fra dit malearbejde til at lægge en kommentar. Det er svært at forestille sig, hvor høje disse taks bliver, når man køber en plante, som ikke er mere end 60 cm. høj.

   Slet
 7. Yndige vintergækker... I er da egentligt meget aktive her i vinteren, men godt når man får ønskede projekter fuldført og klipningen af søjletaksen ser da ud til at være gået meget fint.
  Lyngene er godt nok også fine - noget at se frem til i blomst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis vejret er til det, går vi og får ordnet dette og hint. Lyngene er lidt nogle forfinede nipsting, sådan som jeg ser dem.

   Slet
 8. Hej Marie. Hvor ser det godt ud med søjletaksen og kristtjørnen. Det er i virkelig sluppet godt fra. Jeg synes også, at I er ret aktive her i vinteren, så er det jo godt, at jorden ikke er bundfrossen:) Jeg læste i et nyhedsbrev fra den lokale planteskole, at det er nu man kan beskære rigtig mange træer, så hvis man trænger til det, er det jo dejligt at man kan gøre det i dette vejr. De sidste dage her har budt på gråvejr og regn, men her i eftermiddag var der lidt opklaring, så vi gik en tur ned til fjorden.

  SvarSlet
  Svar
  1. En tur til fjorden i det friske vejr lyder som en rigtig god idé. Man trænger også til at se noget andet end det, der ligger inden for havens fire hække.

   Slet
 9. Hej Marie

  Jamen det er jo sådan nogen småprojekter der skaber den levende have.
  Sikken en imponerende blomst på Ypsilandra - bliber spændende at følge!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan ikke nytte noget bare at resignere og acceptere det, der ser forkert ud.
   Ypsilandra blomstrer om foråret, og jeg kan få øje på knoppen, så der vil sikkert blive kigget til den ret tit de næste par måneder.

   Slet
 10. Hej Marie,
  Dejligt med små projekter der skal udføres. Vi har dem alle. Her er det en kirsebærlaurbær der skal flyttes. Måske jeg gør det i min vinterferie. Ellers er det nu jeg også går i drivhuset for at se på blomster. Min Ananassalvie blomstrer under den dække af bobleplast.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vores februaraktiviteter ligner hinanden, kan jeg se. Det er hyggeligt her i februar at se, hvad der udvikler sig i drivhuset.

   Slet
 11. Ja I har da nået lidt af hvert, jeg har været udenøs i dag, glæder mig til at komme ud og kigge i morgen. Smukke drivhusblomster. Min peberbusk er også snart klar med blomstring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det anede mig, at du havde været hjemmefra. Du springer jo normalt ikke over et indlæg, selvom du på et tidspunkt legede med tanken.

   Slet
 12. Rosmarines blomst vil jeg kalde læbeblomst
  sikke flittige I er

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåh, ja, det er jo det, de hedder. Tak for svaret.

   Slet
 13. Lønbæk Planteskole8. februar 2016 kl. 09.59

  Det er fine projekter, I har fået fra hånden i det milde vejr.
  Husk at lægge lidt løv eller grene om den omplantede kristtjørn, hvis vi får bundfrost, hvad jeg ikke håber, da den kan have svært ved at trække vand op og så frysetørre bladene og visne.
  Jeg pottede nogle Trælyng om inden frosten. Det skulle jeg ikke have gjort.
  Tro det eller ej: lørdag havde jeg årets første havevandring med gæster fra Vensyssel. Det var meget specielt at vise bark,grene og blomster frem på denne årstid. De faldt pladask for Fasanbusken fra dig, så nu er der næsten udsolgt.
  Hav en god dag.
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet - det vil jeg huske at gøre. Havevandring i februar er i grunden en fin ide, og du har jo mange spændende ting at vise frem. Det er sjovt med fasanbusken; den var i øvrigt utrolig nem at frøformere.

   Slet
 14. Jag är väldigt förtjust i alla former av ljung, har en Cassiope som jag är väldigt rädd om. Tyvärr är det svårt att hitta spännande ljungväxter här, man får leta på små specialplantskolor och då visar det sig att all ljung kommer från Danmark. Trädgårdsfolket här har inte upptäckt dessa förtjusande och användbara växter.

  Allt gott till dig, jag följer med spänning vårens ankomst till vår sydliga granne.

  SvarSlet