torsdag den 18. februar 2016

abstinenser

Slet ingen sol i dag - efter næsten en uges solskin har jeg  nærmest abstinenser.

Vinteradonis afslørede sine knopper omkring nytår, og nu kan man nyde fuldt udsprungne blomster i selskab med det fligede løv.

Hvad mon der sker i pæonknoppen her? Kobjældens knop er omhyggeligt pakket ind i bløde hår.
       

Mange mener, at helleborus er skyggeplanter. Mine erfaringer siger derimod, at de gerne vil have sollys, hvis bare jorden ikke tørrer ud. Krydsningen herunder tror jeg står  for skyggefuldt, og derfor har den en tendens til at få svamp i de ellers så flotte blade. Navnet er winter moonbeam.

                  

Indianermynten golden jubilee huskede jeg at tage frø fra. De blev bredsået 9. februar og er allerede godt i gang.Tydeligvis får frøplanterne gule blade som forventet, og med den tidlige start håber jeg på, at nogle af dem når at blomstre i år.


En pudsighed: I sidste uge ryddede vi op foran syrenhækken ved indkørslen, et område, som mere eller mindre passer sig selv, og der stødte vi på ukrudtsplanten herunder.  Det pudsige er de hits, google giver, når man søger på ukrudt. De handler næsten allesammen om, hvordan man bekæmper det,og sjældent om, hvordan man identificerer det. Efter en del søgen fandt jeg frem til, at planten er en feber nellikerod/ geum urbanum.

24 kommentarer:

 1. Så har vi været mere heldige, vi fik knap et par timers sol over middag, men nu ikke uafbrudt. Nu er det gråt igen, men heldigvis stadig stille vejr, så længe det varer. Vi har også meget af den slags ukrudt, til gengæld er kobjælderne ikke så langt, jeg har lige fjernet det visne omkring dem. Vinterandonis er meget fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også for at fjerne det visne omkring vintergækkerne, at vi begyndte at rumstere under syrenerne. Jeg er ikke fanatisk med oprydning, men det ser nu godt ud, især når solen skinner. Kobjælderne er nogle, jeg har sået efter Hannes opskrift for, tror jeg, tre år siden.

   Slet
  2. Det kribler i fingrene for at få de gamle visne blade væk, men vi må nære os lidt endnu. Kobjælderne er flinke til at så sig selv hos mig.

   Slet
  3. Her sår de sig kun et enkelt sted, hvor jorden er gjort lettere og mindre leret end i resten af haven.

   Slet
 2. Agastache kjøpte jeg i fjor, men jeg glemte å ta frø av den. Kan de ikke også selvså seg der de står?
  Det hadde vært flott å ha en oversikt med bilder av ugress, ja, for det er så enkelt å luke opp noe som gjerne skulle blitt stående ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, jeg tror godt, de kan så sig selv. Jeg vil bare være sikker på, at den ikke forsvinder. Det er bestemt praktisk at kunne identificere, hvilke ukrudtsplanter der blander sig i en havesysler.

   Slet
 3. Vinteradonis er noe vi må ha. Virkelig fin.
  Her har vi fortsatt snø og - grader, så det tar nok fortsatt litt tid før kubjellene dukker opp :-)
  Ha en fin kveld.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fin er den, ja, og holdbar. Jeg tro, at denne plante er 5 år gammel. Det er en pæn alder for en alpin plante. Hvis jeg måtte vælge, ville jeg også tage sne frem for barfrost.

   Slet
 4. Her har det snødd i hele ettermiddag, sånn at noen og en hver kan kjenne litt på abstinensen.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Ingeborg. Jeg vil kigge indenfor på din blog snarest. Vi haveelskere ynder ikke for lang en vinter.

   Slet
 5. Vinteradonis er rigtig flot. Jeg troede faktisk, at den kunne holde længere, men sådan er der jo så meget :-)
  Mine helt almindelige Helleborus, står også i sol, og de trives godt.
  Kobjælderne er så fine, jeg må ud og se til mine når jeg kommer hjem, sidste weekend var de ikke så langt fremme, men nu har der jo været en del sol og de står mod syd, så mon ikke der snart sker noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror da også, den vil holde endnu længere. Når frosten er ovre i denne omgang, vil planterne helt sikkert vælte op af jorden.

   Slet
 6. Until today we had a cold and sunny week, but now it's raining cats and dogs again.
  Your winter Adonis is a real beauty, I wonder if I can grow that here too. Hellebores grow everywhere but indeed they prefer sun above full shade.
  Regards, Janneke

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh, no, not cats and dogs again. Adonis is fully hardy and not difficult at all in my experience so why not give it a try.

   Slet
 7. hej Marie

  Ja, hvad mon der sker i den knop? Spændende ser det ud!
  Og så fik jeg lige navnet på ukrudten, den er nu ikke så besværlig synes jeg, der er nok et pænt rodværk men har man fået det meste op er der ikke mere:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heller ikke et besværligt ukrudt her overhovedet. Det gror ude i læbæltet, og det må det sådan set godt. Jeg ville bare gerne vide, hvad det var for en plante.

   Slet
 8. Hej Marie
  Du skal være på vagt over for Febernellikerod. Den spredes meget vha de kroge, frøene er udstyret med. De hænger fast i alt: sokker,sko,pels og bukser. Den er rimelig let at rykke op.
  Dejligt at se alting vågner op hos jer.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, den var faktisk ret dominerende, der hvor vi ryddede op, men heldigvis noget lettere at rykke op end f.eks. brændenælder. Her til formiddag er der igen lidt forårsstemning over det hele.

   Slet
 9. Fantastiskt vackert med blommande Adonis. Vinteradonis har jag inte men några andra sorter som kommer lite senare, jag är väldigt förtjust i Adonis växter - riktiga vårens budbärare.

  Ha det så gott i din vårspirande have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde. Adonis brevistyla med hvid blomt har jeg også (haft) - jeg så den ikke sidste år, så måske er den forsvundt.

   Slet
 10. Hej. Den Adonis er godt nok sød. Den vil jeg skrive op og kigge efter! Hvor har den en dejlig solskinsfarve - det er godt i disse tider:) Sjovt at se dine indianermynte-frølinger. Jeg har sået en hel masse sidste uge og venter i spænding på at de kommer op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, adonis lyser herligt op ligesom erantis. 90% af mine såninger drejer sig om stauder og lignende, hvor spiringen kan være virkelig langtrukken, og så er det en dejlig afveksling med frø, som spirer med det samme.

   Slet
 11. Tja, her havde vi kun glæde af solen mandag og tirsdag og en anelse onsdag...så skyede det til igen....og torsdag vågnede vi op til lidt sne...hmfpr.
  Jeg vil altså gerne snart have en masse sol og plusgrader, så jeg atter kan komme i haven. Jeg gider ikke rode i jorden, der ligger rimfrost/sne på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er jeg bange for, at du må væbne dig med tålmodighed, for hen over weekenden er det vist regnvejr, der står på programmet, og så kommer vi jo heller ikke i haven.

   Slet