søndag den 29. maj 2016

hvad skal man vælge

Selvom vi stadigvæk døjer med tørke, er der gang i så mange ting lige nu, at det kan være svært at vælge, hvad der skal med i et indlæg her på falderebet i maj måned.Rockii er dog selvskrevet.

Clematis montana ses mange steder rundt i det ganske land med overdådig blomstring, og imponerende nok er der  ingen forskel på syd-og nordsiden.


I vinteren 2012-13 gik den oprindelige montana ud, troede vi, men for 2 år siden begyndte den at skyde igen, og i år blomstrer den på indersiden af buen og er tydeligvis mere mørk i farven end dens afløser.

I surbundsbedet boltrer Mme le Coultre sig

Rhododendron camtchaticum og menziesii
 Rhod. Everred tog også skade i vinteren 2012-13, og da den aldrig er kommet helt over sin skade, kontaktede jeg for 4 uger siden  Glendoick Gardens,hvor den er udviklet, og spurgte dem til råds. Jeg fik svar tilbage samme dag, hvor Ken Cox beklagede, at planten nok ikke er helt hårdfør i Danmark, medmindre man bor ved kysten, og oplyste, at de arbejder på at udvikle en mere hårdfør plante. Nu satser jeg på at give den et liv som krukkeplante. De nye blade ser jo fine ud.

Den opstammede Leonardo daVinci kan igen. For at
give den et boost har den fået en håndfuld Rhizobio.
Den er hæmmet af myrebesøg i krukken - de er virkelig
svære at få bugt med.Et par små, grønbrune skønheder, fritillaria camtschatcensis og aquilegia viridiflora.
        

24 kommentarer:

 1. For en vidunderlig blomstring det er hos deg nå! Jeg har ennå ingen blomstrende buer, det kommer gjerne med tiden for jeg synes det er så vakkert. Om tre dager er det juni, og da er det virkelig sommer! Ha en fin overgang fra våren! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde. Det er rigtigt, at blomstrende buer virker mget romantiske og sommerlige.

   Slet
 2. Hej Marie.Flot bue med Montana.Her kom manden "lige" til at klippe min ene helt ned..........men den er begyndt at skyde igen.
  Lige nu er det jo tid for alle vores klematis.Nyder også alle mine.Har fire fem der blomstre.
  Din Everred har da en fantastisk farve.........håber den klarer sig i drivhuset.
  Men din rose er da bare så smuk.Må vist se at anskaffe det Rhizobio.Der er jo mange der anbefaler det.
  Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan slet ikke undvære vores handymen, selvom de også bøffer i det sommetider. Heldigvis vil din klematis blomstre igen, bare med forsinkelse. Det er mit første forsøg med Rhizobio, så jeg kan ikke ligefrem anbefale det endnu. Everred har også fået et drys, da produktet ikke kun er til roser.

   Slet
 3. Selvom jeg sætter mange billeder ind, må jeg stadig vælge mellem alle dem, jeg tager. Der er så meget at vise nu, jeg synes selvfølgelig heller ikke, det gør noget med mange billeder :)
  Din rhodo i krukke er flot i løvet, men den er garanteret rød i blomsten. Måske kunne jeg leve med det, der er så meget flot løv nu i rhodoerne. Rockiien er også fantastisk, ja og alt det andet.

  SvarSlet
 4. Det er garanteret helt individuelt, hvad man opfatter som mange billeder. Når jeg selv laver indlæg, lander jeg oftest omkring de 13, men kan sagtens nyde det dobbelte antal på andres blog. Ja, Everred får en smuk, rød blomst. Rockii er nok min favoritplante lige nu.

  SvarSlet
 5. Årh rockii er flot, hold da op! Og så i den anden ende af spektret, de små elegante 'grønbrune'... Hmmm er altid splittet mellem Tivoli og zen....:-) nu skifter vejret tydeligt - og regnen vover bare at blæse forbi, der er godt nok tørt derude. Go aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt man ikke behøver at vælge mellem planterne. Vi venter også på rgen, men den har en kedelig tendens til at gå vores næse forbi.

   Slet
 6. Glæder mig at se Montana er kommet stærkt igen, imponeret over din plante viden...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lærte i hvert fald, at man ikke skal fortvivle, selvom en klematis vælger at blive under jorden et år.

   Slet
 7. Så flott din Montana Rubens er! Den klarer seg ikke her så jeg får nyte dine bilder av den. Skjønne rockii også. Mine står med store knopper nå, og jeg gleder meg til de blomstrer. Jeg kan gjerne sende deg litt regn, for her har det regnet i hele dag. Nå ønsker jeg meg sol igjen ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis montana rubens ikke klarer sig hos dig, må det være meget begrænset, hvilke klematis du kan dyrke, for den anses da for at være temmelig hårdfør her i landet. Ja, tak, send endelig en masse regn.

   Slet
 8. Hej Marie

  Flot flot rockii!
  Og Glendoick Gardens får man da lyst til at handle med når man oplever sådan en beredvillig service.
  Lækker Fritillaria camtschatcensis - er det en speciel geografisk variant du har?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hurtige svar fra Glendoick Gardens imponerede også mig.Jeg mener ikke, at fritillariaen er en speciel, loka art; men den er mere grønlig i år, end den plejer at være.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Så underligt kommentar feltet opførte sig, men det ser ud til at være i orden igen, det hoppede hver gang jeg ville skrive;-)
  Jeg imponeres også over alle de kæmpe montanerer jeg ser rundt omkring,også dine, min er stadig lille endnu, men spækfyldt af blomster.
  Flotte blomsterbilleder, og pipper efter Grethe, det er altså en imponerende planteviden du har, den fascinere mig!
  Hilsner Anette

  PS her står det ned i stænger, håber også i får noget af al den gode regn

  SvarSlet
 10. Hej Anette - det sidste først: Vi har fået 15 mm i nat, jubii!!
  Ja, montana har et superår rundt omkring.
  Min planteviden blev etableret for flere årtier siden, og bøger om planter har altid været min yndlingslæsning, ikke så meget billedbøger med fotos af smukke haver, som der udgives så mange af i disse år, men mere plantefokuserede værker. Dertil kommer så personlig erfaring her fra haven med dens specielle forhold.
  Det blev et langt og "selvoptaget" svar.

  SvarSlet
 11. De to små skønheder på det sidste billede, er da slet ikke til at stå for. Jeg holder meget af blomster, der er små og ikke så prangende, de har en finhed over sig.

  Holsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har jeg det også. Der er ikke noget bedre på haverunden end at opdage, at sådan en lille skønhed er sprunget ud.

   Slet
 12. Hei igjen

  Jeg så ditt spørsmål på bloggen min. H. thibethanus har jeg plantet i et skyggebed mot nord, nordvest. Vær forberedt på at det kan gå noen år for den blomstrer, sånn var det i alle fall for meg. Hell og lykke med den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for svaret, Marit. Det svarer meget godt til det, jeg havde forestillet mig. Efter at jeg bestilte den nye plante, dukkede min faktisk op meget sent på sæsonen. Den har jeg haft i 3 sæsoner uden spor tegn på blomstring, og den dukker altid op utrolig sent.

   Slet
  2. Så merkelig da! Her hos meg dukker den opp i begynnensen av mars. Det tidligste den har blomstret er 2. mars. Da er det ofte veldig kaldt om natten her, så den må være en tøff plante.

   Slet
 13. De to sidste er rigtignok et par skønheder så det var godt at de kom med i udvælgelsen :-) Jeg har også udfordringer med at vælge billeder/indlægsemne - sidst ville jeg fortælle om noget helt andet, men endte med at tage alle rosenbillederne på i stedet.
  Flotte klematis der boltrer sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, man kan næsten føle afmagt, når man ser alle de mulige motiver derude, og jeg kan godt følge dig i f.eks. at vælge samme plante for at have en linje i indlægget.

   Slet