onsdag den 25. maj 2016

"jyderne får skodvejr i dag", sagde vejrmeldingen

Sludder og vrøvl! Vi har haft regnvejr og lave temperaturer - det kunne virkelig ikke være bedre, og jeg er overhovedet ikke ironisk. Haven har jo været usædvanligt tør. Nu er vi  dog oppe på hele 7 mm. Det eneste minus ved dagens vejr er, at evt. billeder bliver ret så mørke.
Nu til billederne -  først nogle få nyheder. I køkkenhaven står der et opstammet lille træ med gule blomster - eller det tror man umiddelbart. I virkeligheden et det en palmekål, der har overlevet vinteren.

En anden ny kål er strandkål, som vi kun har for dens dekorative ydre. Jeg  har flere gange plantet og sået den uden held.

Dekorativ og særegen synes jeg også rapunzel/ phyteuma nigrum er. Den såede jeg i januar 2015.
          

Sandmyrte/  leiophyllum buxifolium er ikke ny, men blomstrer for første gang.


En ny nomocharisblomst - i går, da den ikke var helt sprunget ud, var jeg ikke så begejstret. Det går betydeligt bedre i dag.

 Alligevel foretrækker jeg den med færre prikker. Begge er varianter af nomocharis aperta.

En pudsig opdagelse: Da jeg ville fjerne et blad fra blomsten på clematis crispa for bedre at kunne se den, fandt jeg  ud af, at bladet sad fast, idet blomsten havde snurret et kronblad omkring det ligesom en babynæve, der ikke vil give slip på ens finger:-).

På primulafronten er det etageprimulaerne, der dominerer, her i form af apple blossom og pulverulenta.


En pudsig iagttagelse mere: Hasselurten herunder har sået sig selv i et bunddække af guldjordbær/waldsteinia geoides og optræder for en gangs skyld som solitærplante.

Rosinen i pølseenden er stenrose/ daphne cneorum, som vi kommer forbi mange gange om dagen.  Set tæt på er der ingen tvivl om, at det er om en daphne.


18 kommentarer:

 1. Phyteuma nigrum havde jeg også engang, tænk at den blomstrer så hurtigt fra frø. Den er fin synes jeg. Nomocharis har jeg også prøvet uden held, jeg tror aldrig jeg har set dem i blomst "live"

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er gået hurtigt med Rapunzel. Nomocharis har jeg sået de sidste to år; men der må man nok væbne sig med mere tålmodighed,

   Slet
 2. You have some really special flowers in your garden. First I noticed the Phyteuma nigrum, a beauty but than I saw the Nomocharis varieties, they are so very beautiful!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi, Janneke.Today I grow the nomocharis in pots because unfortunately they tend to disappear if I try to grow them in the garden.

   Slet
 3. Regn er alltid nødvendig i en hage, ellers må en vanne veldig mye. Du har så mye spennende som jeg ikke har sett eller hørt om. Etasje primula er feldig fin. Jeg er i det helt tatt veldig glad i slekten primula.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lige nu kunne vi godt bruge noget mere vand. Primula er også en af mine favoritter.

   Slet
 4. Ja jeg misunder heller ikke sjællænderne deres varme så længe de har tørke også, men her blæser det nu lige rigeligt og her til aften var det hundekoldt.
  Jeg er spændt på, om jeg får strandkål i haven, jeg har haft en frøstand liggende hele vinteren. Jeg vil også klart foretrække nomocharisblomsten med færre prikker. Mon ikke det er primula Apple Blossum jeg har fra dig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, et blev blæsende og køligt her til aften. Spændende om du får held med strandkålfrøene. Jo, jeg tror bestemt, det er apple blossom, du viser i dag.

   Slet
 5. Hej Marie

  Tillykke med det gode vejr!
  Min pulverulenta stod med bøjet nakke nu i eftermiddags - den kom sig dog hurtigt. Og jeg ser den kan få et pænt antal etager!

  Flotte Nomocharis aperta - 2 meget forskellige varianter med hver deres fortrin:)=

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 6. Tak, ja, vi var heldige med vejret. Her var der ingen primula, der bøjede nakken. Blomsten med de største og fleste pletter har i modsætning til den anden meget mørke knopper, så man kan ikke være i tvivl om, hvilken af dem der er på vej.

  SvarSlet
 7. Hej Marie. Ja, vejret har været godt i dag, også heroppe nordpå. Jeg har gået ude hele aftenen og klippet kanter. Der er helt vindstille og opholdsvejr, men lidt køligt. Jeg håber, du er begyndt at plante frøplanter ud? Mon ikke vejret er godt nok nu? Heroppe har vi haft overskyet i en uges tid, så jeg er næsten færdig med at plante ud. Det er virkelig nogle spændende planter, du viser i dag. Det ser meget frodigt og blomsterrigt ud. Du har godt nok sans for, hvad der tager sig godt ud:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kanterne skal virkelig klippes jævnligt, hvis man vil have haven til at se godt ud. Jo, jeg plantede frøplanter ud i går. Derfor var det ekstra fint med fugt og køligt vejr i dag. Jeg kan godt lide variation i planteudvalget, selvom risikoen selvfølgelig er, at helhedsindtrykket kan blive rodet.

   Slet
 8. Vi har også ' special effects ' i køkkenhaven - med de sort-røde mørke grønkålsplanter, nu med knaldgule blomster! Det er øhm, effektfuldt... Hvor er pytheuma fin, den har jeg aldrig set før ( som så mange andre ting i din fine have) hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Køkkenhaven kan bestemt være fuld af farver, samtidig med at den leverer dejlige råvarer. Phyteuma synes jeg også er lækker, men kan ikke gennem skue, hvorofor den har fået tilnavnet rapunzel - det er da hende oppe i tårnet med det lange hår.

   Slet
 9. Det bliver jo helt "eventyrligt" når du viser din rapunzel nigrum frem. Hvor er den flot, jeg kendte den slet ikke.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke! Og nu har jeg fundet ud af, at planten optræder i nogle versioner af eventyret Rapunzel, deraf tilnavnet.

   Slet
 10. Hej Marie!

  Många spännande växter du visar igen, Phyteuma nigrum som på svenska heter blårapunkel är riktigt läcker. Men vackrast idag, dina blommande Nomocharis. Har försökt en gång men misslyckats men de är värda en andra chans.

  Här öser regnet ner med fart minsann, gott säger jag för det började torka i trädgården.

  Ha det bra!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla. Det er mærkeligt nok ikke altid de letteste planter, vi forelsker os i. Desto sjovere er det, når de lykkes. De sidste 2 år har jeg sået nomocharis og har besluttet at gøre det samme med frøene fra mine egne blomster i år. Sidste årkom der slet ingen blomster.

   Slet