torsdag den 7. juli 2016

glimt fra julihaven

Clematis viticella Venosa Violacea er det lange navn på denne skønhed, på dansk noget i retning af italiensk skovranke med violette årer. Den klatrer i en taksbusk lige i øjenhøjde, når man går ind i skovhaven.

Frøkenhat har vi altid en række af i køkkenhaven - med vekslende helt. I år forspirede jeg frøene, og de er kommet allesammen. Knoppen er så fiinurlig.

Mandstro med og uden naboer

Rh. cunningham´s white er blevet alt for stor og generer naboplanterne, Den fylder flere m2  bag ved stjernemagnoliaen.

Derfor havde Søren gang i både sav og ørnenæb i går og gik radikalt til værks.
 
Det gav luft, og meget plante er der ikke tilbage.

Campanula punctata ser så køn og sart ud, men er i virkeligheden ret så invasiv.


Mælkeklokke har en helt anderledes vækstform.
 

Denne lille klematis er dukket op ved foden af Roguchi, som den ikke ligner. Den minder allermest om en ren integrifolia.

Roguchi er netop en integrifolia hybrid og efter min mening en forbedret udgave.

Det samme gælder for Alionushka, som har sendt en lang ranke op i en mørkbladet hyld.

Amerikansk mjødurt / filipendula rubra - her med pink candyfloss blomster.


Abraham Darby

17 kommentarer:

 1. Det var noget af en beskæring af Cunninghams White, på nr. 2 billede var den ellers blevet flot og elegant, men det var åbenbart ikke nok, der kom væk, kan jeg forstå, nu er der i hvert fald ikke meget tilbage.
  Så fik jeg lige en idé til en plads mere til en clematis, jeg har da en taksbusk, den kan sikkert godt klare en clematis. Flot mjødurt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok naboplanten, du kan se på det 2. billede, for der er den allerede skåret helt ned. Mjødurten er vist kommet på sin rette hylde i baggrunden af bedet. Da den stod længere fremme, virkede den meget dominerende. De mørke taksnåle giver faktisk en god baggrund til klematisblomsterne.

   Slet
 2. Så vackra bilder. Bra att du visar att man kan beskära Rhododendron hårt, då kanske jag vågar göra det också. Dina martorn (Eryngium) är superfina, och riktiga insektsväxter
  //Hälsning Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er temmelig sikker på, at Cun. Wh. nok skal komme igen, men det er bestemt ikke alle rhododendron jeg ville gøre det ved.

   Slet
 3. Det var litt av en beskjæring! Ikke mye igjen av den etterpå :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, ikke meget, men jeg tror alligevel,der er nok til at få væksten i gang igen.

   Slet
 4. Hej Marie

  Så blev den Rhodo da barberet!
  Roguchi er måske podet på en integrifolia rod?
  Ja det var da en mjødurt man bemærker - i Sverige har jeg masser af den kendte cremefarvede.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror nu ikke, Roguchi er podet. Det er vel også meget tænkeligt, at evt. frøplanter reverterer til en af moderplanterne.

   Slet
  2. Ja det er den anden mulighed - Spændende!

   Slet
 5. Hej Marie. Jeg kan godt lide dine clematis, især dem, der ligner klokker. Det var godt, at du lykkes med Frøken Hat, det er sådan en dejlig blomst. Rosen til sidst er bare helt fantastisk, jeg kan rigtig godt lide farven.

  SvarSlet
  Svar
  1. De små klokker kan jeg også godt lide. Nu gælder det om at deadheade ziniaerne, så de bliver ved med at blomstre.

   Slet
 6. Vi savner lidt Jeres mod til at klippe Cunninghams White ned. Men beregninger viser, at den om ganske få år rækker ud over det meste af havedammen, så der er nok ingen vej udenom. Jeg er spændt på at se, hvor godt og hvor hurtigt den kommer igen hos Jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vi bestemt også. Den er før blevet skåret tilbage, men aldrig SÅ kraftigt.

   Slet
 7. Hvor er det nogle fine clematis med "små" og ikke så prangende blomster. Jeg er ikke så vild med de meget storblomstrende. Jeg synes, de kan virke lidt anmasende.
  Ja, frøkenhat har nogle meget finurlige knopper. Det er så sjovt at betragte alle de små detaljer, når man går i haven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nemlig, en af gevinsterne ved at rydde op og nusse i haven er netop, at man får øje på mange små detaljer, som er så lette at overse.

   Slet
 8. Dejlige billeder af især clematis.
  Jeg har også Clematis viticella Venosa Violacea, men den er godt nok ikke særlig pæn i år.
  Det gælder forøvrigt for alle tre clematis plantet på det sted...den ene har lidt visnedøden...og den anden ser heller ikke for godt ud. Ved ikke lige hvad der er sket, for sidste år var de meget fine. i år er det nogle små forpjuskede blomster...det kan selvfølgelig også skyldes en slagregn vi har haft. Det er gået hårdt ud over en del af mine andre clematis.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv, jeg kommer ellers lige ovre fra din blog, hvor jeg roser dine klematis. Måske kan der være lidt trøst i min erfaring, at klematis godt kan have et dårligt år for så at tage revanche året efter. Forhåbentligt gælder det dem, der ser triste ud i år.

   Slet