tirsdag den 26. juli 2016

liljer og andet godt

Rhododendron auriculatum blomstrede sidste år i august, men springer over i år. Vi må nøjes med den ganske spektakulære nyvækst.

 Cirsium purpuratum, som jeg selv har frøformeret,og som blomstrede sidste år, beskrives nogle steder som to-årig. Derfor blev jeg begejstret over at se den tilbage i al sin magt og vælde.


Et kig ind i haven fra vest mod nordøst

Det sydvestligste hjørne - et motiv jeg sjældent fotograferer, fordi  der ikke er ret meget lys, men nu havde jeg lige ryddet op. 

For en gangs skyld blomstrer denne hvide astilbe og viser sig at være rigtig elegant.

Det samme er sølvlys, som står i nærheden.Sølvlys plejede at hedde cimicifuga, men er nu blevet indlemmet i actea, som ellers er det latinske navn for druemunke. For mit amatørøje ligner de hverken hinanden på blomst eller blad. Undskyld  - det skulle lige ud!!

Astilbe taquetii purpurlanze står lige så flot, som den gjorde i den våde sommer sidste år.

Liljer  -  først en ukendt lyserød

Leslie Woodriff
  
Der er udsigt til et brag af en blomstring.

White henryi

Concha d'Or

De to gule står i bedet herunder, som jeg vil vende tilbage til, når det er sprunget lidt mere ud.

Lidt uklart, men jeg kunne ikke står for tone-i-tone effekten.
  

20 kommentarer:

 1. Så mange flotte liljer du har! Den white henryi hadde jeg også en gang. Dener en av de fineste liljene synes jeg.
  Enig med deg at det er dumt at de stadig gjør om på navn på planter. De er vanskelig nok å huske på som det er ;)
  Så bra at jeg kikket på din bloggliste. Der sto mitt innlegg fra i går, men at det var postet for fire uker siden...
  Nå har jeg fått rettet det ;)

  Ha en god aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom den er spinkel, synes jeg også rigtig godt om white henryi. Det var i grunden en mystisk fejl med datoen på dit indlæg.

   Slet
 2. Skønne liljer - den rhodo har jeg tit tænkt på at anskaffe mig, nu skal det vist være, jeg har ikke meget plads tilbage at plante rhodoer på. Dine sølvlys er langt foran mine, men det er ikke noget nyt. Det sydvestlige hjørne ser smukt ud, det gør astilben også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rhodoen er pludselig så flot; men for en måned siden så den helt forfærdelig ud med de sørgelige, gamle blade, og sådan er det hvert år. Det lille hjørnebed er jeg også helt godt tilfreds med, og astilben lyser godt op.

   Slet
 3. Vilka fina liljor du har. Mina blir uppätna av liljebaggar så jag har slutat odla dem, tyvärr.
  //Helene

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt, for der er ikke mange blomster, som kan måle sig med liljerne både i udseende og duft.

   Slet
 4. det ser sgu' rigtig godt ud i din have nu... det er en flot sølvlys du har :), den ligner den som jeg lige har købt.. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Tim. Sølvlys er en køn staude, det er jeg helt enig i.

   Slet
 5. Hej Marie. Det ser bare godt ud. Jeg kan rigtig godt lide billedet mod nordøst og bliver så glad for at se hvor meget græsplænen betyder for udtrykket. Nogle gange tænker jeg på at fjerne al vores græs, men går hver gang fra det, fordi jeg synes det grønne er så flot op mod alle blomsternes farver. Det ser man også tydeligt på dit billede. Jeg kan også rigtig godt lide din sølvlys.

  SvarSlet
  Svar
  1. Efter min mening giver græsplænen ro og luft og binder haven sammen. Alligevel kan jeg godt sætte mig ind i, at det kan være fristende at nedlægge den, i sær i en mindre haven. Resultatet kan bare sommetider blive lidt klaustrofobisk for mig at se.

   Slet
 6. Skønt kig du viser ind over jeres have :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Vivi. Det slår mig, hvor utroligt grøn haven i grunden er.

   Slet
 7. Hej Marie

  Der slår du mig - mine Leslie W er på ingen måde ved at blomstre. ingen af mine Black Beauty hybrider er ved at få farve - men det skal nok komme;)

  Påfugleøje er en af de sværeste at fotografere fordi den er så livlig!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Leslie W står virkelig et gunstigt sted, det er sikkert forklaringen på den tidlige blomstring. Sommerfuglen var i hvert fald for hurtig for mig i dag.

   Slet
 8. Flot rododendron, de nye skud ligner små fyrværkeri fontæner. Det kompenserer da fint for blomster. Sølvlys er så fine og lette! Og fantastisk woodriff...det ku da godt være at man skulle snige en lilje eller to ind et sted....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, fyrværkerifontæner eller silkepapirsstrimler. En enkelt lilje kan der vel altid blive plads til.

   Slet
 9. Interessant at se haven fra en anden vinkel. Sikke en dekorativ vandhane med fugl:) Billedet med det tibetanske kirsebærtræ er meget smukt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske skulle man lave et indlæg med nye vinkler på haven, for du har ret i, at det er forfriskende med noget afveksling. Kirsebærtræet går sikkert fint med alle mulige stauder. De skal bare lære at leve med de ret massive rødder.

   Slet
 10. Hej Marie.Et smukt billede ind i haven.Hvide astilbe er bare så smuk.Og flotte spir på din sølvlys.........min har slet ikke nogle blomster endnu.Men den står også noget i skygge af mit store træ.
  Og dejlig tid med alle de smukke liljer du viser.Her flyver der også masser af sommerfugle rundt.Men svært at fange dem med linsen.
  Rigtig god dag Jette

  SvarSlet
 11. Skyggen gær virkelig en stor forskel for, hvornår planterne blomstrer, det oplever man gang på gang. Mon ikke sommerfuglene bliver lidt langsommere senere på sæsonen - så kan vi og vores kameraer måske også følge med.:-)

  SvarSlet