lørdag den 30. juli 2016

jeg ser rødt

- i hvert fald handler dette indlæg om røde blomster. På vejen fra gult til rødt støder man på mange spændende nuancer af orange og rust. I år spiller dahliaen David Howard og fjervalmuen macleaya cordata sammen i et bed.Bedet, som ses herunder, rummer også classic swan lake med rødbrune stilke, og lidt tilbage står en blå aconitum, som giver noget, efter min mening, tiltrængt kontrast. Faktisk er der også et stænk kæmpeverbena i forgrunden.

Den velkendte solbrud helenium moerheim beauty er utrolig lækker med sine varme, rustrøde blomster, men vælter altid. Derfor har jeg suppleret med ruby tuesday, som har kortere og stivere stilke og en anelse mørkere blomster.


Med collagen er vi nået til den rent røde nuance, som jeg til min overraskelse har fundet ud af, at en del haveejere nærmest hader.

Den næste collage illustrerer den gruppe røde blomster, som tit bliver beskrevet som sorte, selvom de tydeligvis er røde, omend iblandet en del sort. På latin har de ofte tilnavnet atropurpureum= dybt purpur. Det er en lækker farve, ingen tvivl om det.

Aeonium arboreum "Atropurpureum",også kendt som ungkarleblomst, er et andet godt eksempel.


 Som kontrast til de mørke blomster ville jeg slutte af med en ægte lyserød sag, altså rødt iblandet masser af hvidt og helst uden blåt; men det viste sig at være utrolig vanskeligt. Her og nu er det nok St. Swithun, der kommer nærmest - eller måske Evelyn.
20 kommentarer:

 1. Verkligen läckert med så många varma och röda inslag i rabatterna. Kom på att jag nog inte har så mycket av den sorten förutom röda solhattar för fjärilarnas skull. Tyvärr sprider de sig mer än önskvärt.

  Sommarhälsningar från torra Sörmland!

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis det er purpursolhat, du mener med røde solhatte, så holder jeg i modsætning til dig meget af, at de kan finde på at så sig selv, for her bliver det aldrig i overvældende mængder. Vi er heldige og har fået tilpas meget regn.

   Slet
 2. Hele skalaen er fremme med de røde, der er mange flotte. Jeg er nok en af dem, du hentyder til med de rent røde. Dem du viser har jeg nu ikke noget imod, men de mørkeste er dem, jeg bedst kan lide.
  Mine solbrud er ikke klar til at blomstre endnu, men de kommer snart.
  Jeg er så heldig, at jeg har fået en fjervalmue foræret af Cecil, ja eller flere var der nu. Den er lidt speciel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du er en af dem, der ikke kan lide den rød nuance, men du er jo langt fra den eneste. Forleden læste jeg på en blog - jeg husker ikke hvilken - at bloggeren ikke kunne lide lyserødt og ikke havde lyserøde blomster i haven. Det undrede mig endnu mere, for jeg har fået indryk af, at det er en særdeles populær farve blandt bloggere. I nogle haver er fjervalmuen invasiv; men vi har ingen problemer med den.

   Slet
 3. I really have to say that I like all kind of colours, I cannot choose. But when I see your wonderful black/red and brown/red flowers I have to say I prefer these above the tomatoe red flowers. Ah, I like them all.

  SvarSlet
  Svar
  1. So do I. In the right surroundings the tomato yellow flowers really stand out and draw the eye.

   Slet
 4. Dejligt med de farve tema du viser ......

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Ege.Faktisk skærper det blikket at fokusere på farvenuancerne.

   Slet
 5. Hej Marie

  Jeg er da glad for de røde:)
  Selvfølgelig må der godt være en nuance, en egenskab der hæver den over en normal postkasse. Men rød er helt OK!
  Flotte billeder du viser - "Ruby Tuesday" har jeg i Sverige, hvor den langsom bliver større - den er vist oppe på en 5 stilke nu...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Postkasse eller tomat:-} Jeg synes ikke, det er farven som sådan, der gør en blomst speciel, men farven i samspil med formen og lysets indflydelse.

   Slet
 6. Inntil i år har jeg ikke likt solbrud, men plutselig likte jeg den Ruby Tuesday. Det er merkelig hvordan synet på farger plutselig endrer seg. Den mørke Aeonium er bare så flott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det oplever jeg også, heldigvis, vil jeg sige. Det var kedeligt, hvis vores smag var helt uforanderlig og stivnet. Jeg er spændt på, om aeoniumplanten kommer til at blomstre.

   Slet
 7. Hei Marie. Jeg er veldig gladi det røde, gjerne så rødt som mulig! De mørkerøde blomstene dine er virkelig flotte, den fargen har jeg knapt i hagen min (ennå). Den rustrøde fargen er jeg ikke så glad i, jeg går helst for de klare fargene, de gir meg mest energi! Ha en fin søndag! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt følge dig i. Der er masser af energi og liv i den klartrøde farve; men rust giver til gengæld en masse varme i mine øjne, især set i den varme sensommersol.

   Slet
 8. Jeg holder meget af de røde, som jeg har på terrassebedet, sammen med de andre varme farver. Min Moerheim Beauty vælter også noget rundt nu, selvom den har et stativ. Ruby Tuesday har jeg også, den er lille og fin. Har også crocosmia Lucifer, den har da en fantastisk farve. Jeg har fået nogle røde solhatte, som også har en dejlig varm farve. Det bliver for fesent, kun at have lyserøde og rosa blomster synes jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig for fesent, det synes jeg også. Lucifer har jeg et problem med, for den er så flot, men breder sig også helt vildt, så jeg flytter rundt med den hele tiden. Søren påstår, at jeg forfølger den; men jeg leder bare efter det perfekte sted.

   Slet
 9. Hej Marie.Selvom jeg er glad for de rosa og ikke mindst de hvide blomster, har jeg slet ikke noget imod de røde farver.Har to fantastiske klatreroser i en smuk rød farve op af mit hvide hus Det er en Sympatie.Men din flotte collage med de mørke farver er altså lige mig.Synes de giver sådan en god kontrast til mange farver.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Røde klatreroser op ad en hvid væg - så bliver det ikke mere sommerligt og dansk. De mørke set i modlys er en lækkerbisken.

   Slet
 10. Hum... Når det gælder gul og rød er ikke god til klare, rene farver. Men skal helst have dem knækket - dine ' sort-røde ' eller fx limegrøn passer mig langt bedre. Til "gengæld" er jeg vist en af lyserødhaderne :-) ( dog har et par roser sneget dig ind. Meget flot aeonium! Fjervalmue har så fine grå blade - jeg har plantet en forrige forår, og i år ser den ud til at ville blive. Jeg ku godt forestille mig af den er invasiv - det set ud til at alle småstykker af rødderne giver nye planter. Heldigvis er den nem at kende, når man luger. Hilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vidst om det i virkeligheden ikke simpelthen er de rene farver, som folk generelt har det svært med - ligesom dig. Det er vildt, at de allesammen sætter rødder. Så skal du til at sælge træer eller bruge dem som fødselsdagsgave.

   Slet