torsdag den 14. juli 2016

tiden iler

- og inden vi ser os om, der det dahlia- og solhattetid. Med Tamburo har vi for en gangs skyld forsøgt os med en kaktusblomstrende dahlia, og foreløbig ser den fin ud.


Saxifraga stolonifera er det latinske navn på stueplanten jødeskæg og samtidig navnet på den hårdføre staude herunder. Vi bruger den som bunddække, men blomsterne er også fine..

To sjove frøstande: paraplyplante/ diphylleia og meconopsis horridulaTre solhatte: Hula Dancer, paradoxa og pallida

I juni blomstrede denne kæmpeærenpris, som jeg bildte mig ind hed lavendelturm.

Det passer bare dårligt med blomstringstidspunktet, så det trorjeg ikke længere. I stedet for er det sandsynligvis lavendelturm, der ses herunder i al sin magt og vælde. Den blomstrer lige nu og er enormt populær hos insekterne. Den tidlige gætter jeg nu på hedder Temptation.


Mens jeg har lavet dette indlæg, har Søren Ryge Direkte løbet over skærmen, og jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal mene om det.

21 kommentarer:

 1. Jeg sprang over med Søren Ryge i aften, Sct. Hans aften var en skuffelse, der er meget ukrudt efterhånden, ja han praler nærmest med det.
  Mine solhatte er ikke så langt ej heller dahliaerne. Derimod er min lavendelturm næsten afblomstret nu, jeg gætter på, at den du mente var lavendelturm også er det. Den ligner min mere end den på andet billede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sct Hans sprang jeg så over. Hans have er blevet lidt af en rodebutik. Så er vi ikke enige, for den, vi har begge to, tror jeg ikke er lavendelturm - det passer hverken med farven eller blomstringstidspunktet.

   Slet
  2. Ja enig hans have er en rodebutik.
   Så du mener, at min heller ikke er lavendelturm, den er meget høj, højere end mig. Gad vide hvad det så er, jeg har købt den for mange år siden i Lille Malund.

   Slet
  3. Ja jeg synes jo, den ligner fascination både i statur og blomsterfarve, og det passer med en tidlige blomstring. I sidste ende kan det vel i grunden være lige meget, hvad den hedder. Man vænner sig bare til, at det er rart at vide, nøjagtig hvilke planter man er omgivet af.

   Slet
 2. Hej Marie

  Ja sikken noget rod hos Søren Ryge - både programmet og hans have. tror de fleste der ser ham, gør det af gammel vane.
  Meconopsis horridula er da fantastisk på sin helt egen måde!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske er hans pointe at vise, hvordan man drosler ned, når man kommer op i alderen, selvom hans metode på ingen måde tiltaler mig. Hans have er sikkert kønnest filmet i store træk, mens fotografen fortrinsvis opererer på mellemhånd, hvis man overhovedet kan sige det.

   Slet
 3. Så fin den Saxifraga er! Den har jeg aldri sett før. De aller fleste stueplanter er utendørsplanter, og hos deg med så mildt klima er det nok mange som klarer seg utendørs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu en udendørs plante, men altså beslægtet med stueplanten.

   Slet
 4. Længe siden jeg har set en jødeskæg-men du siger ikke at det er selv samme plante der er ude? Den ser godt ud med de fine blomster og blade-meget pænere ude end inde;-) Har ikke set al verden med Søren Rye, er først landet foran tvet de sidste 15 min, det sidste par gange, hvor det har handlet om ukrudt. Oplever at han er ved at give slip på flere ting i haven(alder) for at finde sig et behageligt leje, måske tager jeg fejl-for samtidig finder jeg også at han er ude i lidt provokation;-)
  Nå sidespring for fine billeder, og kæmpeærenpris har jeg beundret længe nu, hvis jeg en dag kommer forbi en må den med mig hjem:

  SvarSlet
 5. Nej, det er ikke samme plante, men en slægtning. Kæmpeærenpris passer rigtig godt ind i et lidt vildt havemiljø.
  Jeg oplever Søren Ryge på samme måde som dig, at han vil provokere samtidig med, at han vil vise en måde at have have på, selvom man er kommet op i alderen. Desværre skaber hans måde at gribe det an på tydeligvis masser af frustrationer for ham selv, og det bliver lidt deprimerende at være vidne til.

  SvarSlet
 6. Hej Marie. Det er en fin kaktusdahlia, den tror jeg, I bliver glade for. Dine solhatte er også meget fine, dem kendte jeg ikke. Mine solhatte er stadigvæk kun i knop, men når de springer ud, bliver der så flot i bedene. Jødeskæg er fin, den kan jeg godt huske for mange år tilbage. Det er dejligt at se, at du har den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, vi bliver glade for kaktusdahliaen. Hvad solhattene angår, så har jeg besluttet ikke mere at købe de forædlede typer, for de lever simpelthen alt for kort tid hos os. Men om en måned frister de helt vildt på planteskolerne.

   Slet
 7. Hej. Nu fik jeg ikke set hr Ryge,men det er jo lidt sjovt at se hvordan haven arter sig, og hvordan man selv reagerer, når man lader 'stå til. Læste lige Kjeld slots blog i dag, apropos.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis - jeg kunne heller ikke lade være med at kæde de to ting sammen. Jeg må sige, at Slot tackler det bedre end Ryge - der er for meget frustreret optagethed af ukrudtet hos Ryge.

   Slet
 8. Jeg er meget glad for mine Tamburo...den første blomst er kommet her hos mig...det samme gælder hos en del af mine andre dahliaer....men det er godt nok mange, der kun står med knopper indtil videre...så jeg venter spændt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi venter også spændt, især fordi min mands svigerinde, som er megadahliaavler, har foræret os en håndfuld knolde.

   Slet
 9. Hej😊 hvor finder man Saxifraga stolonifera  henne!? Synes ikke der kommer nogen op når man Googler den!? Og den er altså bare flot!!😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt se, når jeg prøver at google den. Jeg købte den for rigtig mange år siden hos CGF, men de fører den åbenbart heller ikke for tiden. Ærgerligt!
   http://www.cgf.net/plants.aspx?id=8&hid=6&genus=SAXIFRAGA

   Slet
 10. Ok tak for svar☺ jeg gemmer den på min lange ønskeseddel😄
  Jeg er bare vild med blad formen og farverne😀

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg også, og desuden passer den den helt sig selv, er overhovedet ikke sart.

   Slet
  2. Var så heldig at falde over den på et lille loppemarked hvor en af standene solgte planter😄 tak for at gøre opmærksom på denne fantastiske plante😊

   Slet