lørdag den 9. juli 2016

som lille Alice i Eventyrland

Sådan føler jeg mig nærmest, når jeg bevæger mig rundt på havegangene. Planterne har vokset sig abnormt store, oplever jeg, hvorved bedenes layout bliver mere eller mindre udvisket. På den anden side er der også en vis charme over det jungleagtige præg, det tilfører haven.
Forklaringen skal selvfølgelig findes i den tidlige varme periode efterfulgt af riiiigelige mængder regn.


Tre megastore bladplanter på rad og række gemmende på hver sin hemmelighed.

Spotty dotty til venstre gemmer masser af mørkerøde blomster under de plettede blade.

Staudehortensia / deinanthe caerulea blue wonder i midten skjuler sine blomster ved at vende dem nedad.


Til højre ranzania japonica, hvis hemmelighed består af masser af hvide frugter eller bær, der falder ned ved den mindste berøring.


I midten af april blomstrede den og så sådan her ud.
Det er en vild udvikling, den gennemgår.

Også her i haven er kongeliljen sprunget ud, og canadense er still going strong.


En oldsag af en hortensia i disse tider, hvor der produceres nye  en masse.


Nostalgi og Händel - Händel klarer regnen bedst.

18 kommentarer:

 1. Ja, det ser veldig frodig ut hos deg nå! Varme og regn gir store planter. Hosta blir kjempestore :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, frodigheden er stor i år.

   Slet
 2. Noget der imponerede mig da jeg i sin tid besøgte Haven i Hune var de forhøjede bede som gav ekstra højde til stauderne og man gik og kikkede op. Jeg er vild med høje stauder som tårner op og man bliver skjult når man går ind i bedet. Jeg har ikke tænkt på lille Alice i Eventyrland, men det er godt udtrykt:) Jeg synes at det ser bragende godt ud i dine bede. Og du har jo nogle skatte som man kan stoppe op og nyde undervejs - Spotty Dotty, staudehortensia og ranzania japonica - herligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Man må gang på gang erkende, at det er planterne, der bestemmer. Man kan planlægge lige så meget man vil, men i sidste ende er det naturen, der afgør, hvordan resultatet bliver. Jeg tænker også, at mine børnebørn på 4 og 8 må opleve planterne omkring stierne som voldsomt store. Det er bestemt god underholdning med de mere specielle planter.

   Slet
 3. Jeg gik med i Eventyrland og gjorde billederne store, planterne er godt nok blevet store og flotte, og som Marit nævner, hostaerne er vildt store og flotte i år. Jeg kunne nu godt have ønsket mig regnen i maj juni i stedet for først til Sct. Hans, men planterne er åbenbart godt tilfredse, så er det jo fint. Nu har jeg to staudehortensia, som ikke vil blomstre, men de er da i live :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, især oversigtsbilleder bliver bedre af at blive forstørret. Vi fik regnen på det perfekte tidspunkt, men nu må det gerne holde op. Staudehortensia er nu heller ikke helt nem at danse med. Jeg har i hvert fald flyttet en del rundt på vores.

   Slet
 4. Det er en fantastisk frodighed, der ses på billederne. Her kan man rigtig gå på opdagelse, og der er jo mange skønne og sjældne planter at studere. Staudehortensiaens blomster er rene kunstværker.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, frodigheden er enorm, og man bliver våd på rundturen på stierne, når det har regnet.

   Slet
 5. Hej Marie

  Flot Kongelilje - din ligner vist mere den helt rene art - min har rent rosa partier i det hvide.
  Iøvrigt noget af en bulderbasse ved siden af fine canadense...

  Flotte oversigtsbilleder! På den anden side af stien, overfor hortensiaen står et par spir med sådan lidt smalle liljeagtige blade, hvad er de?

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan oplever jeg også kongeliljen i forhold til canadense - lidt uretfærdigt måske. Den staude, du efterlyser navnet på, må være pilebladet solsikke. Den er ret så skulpturel.

   Slet
 6. Et fantastisk frodigt kig i din have. Nogle af de stauder, du har held med, har jeg opgivet igen, da jeg ikke har nok forstand på stauder.
  Så hellere træer og buske;o).
  Glædeligt at se din olding af en Hortensia Bouquet Rose. Pas godt på den. Det er den eneste macrophylla-type der er helt blomstersikker efter nedklipning, som man gjorde i gamle dage, da den stod i enhver have.
  Her er træernes blade så store efter regnen, at grenene er begyndt at knække. Så vi beskærer hele tiden i mellem bygerne.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Mon ikke forklaringen skal findes i, at du i virkeligheden er mest interesseret i træer og buske. Vores Reine Claude mistede også en temmelig stor gren i den forløbne uge.

   Slet
 7. Hvor ser det dejligt ud i din frodige have :-) Det må være fantastisk at gå tur der mellem alle de mange fine træer, buske og stauder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det skam også, bare man ikke blev så våd af den idelige regn.

   Slet
 8. Jeg kan let sætte mig ind i den oplevelse:-) Hvor er det ene meget SMUKKE og frodige syn, bliver helt glad:-) Sådan må min have godt komme til at se ud engang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette. Vi må vel også indrømme, at vi fortrinsvis går efter motiver, som lægger op til et godt billede - med mindre da at ens emne lægger op til noget andet.

   Slet
 9. Hej. Det var vel nok hyggeligt at blive indviet i planternes hemmeligheder. Det er sjovt og overraskende. Gad vide om min have gemmer på nogle hemmeligheder. Der kunne være interessant at finde ud af.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil jeg vædde med, at den gør, også selvom du kender dine planter ud og ind.

   Slet