tirsdag den 10. januar 2017

6 dage uden at tage billeder

Det siger vist alt om vores januarvejr. Heller ikke i dag indbød vejret til at forlade brændeovnens varme, så de første billeder er taget inde fra det varme køkken.

 Især en af kattene sidder tit og hygger sig under det lave fyrretræ og venter på, at madfar skal begynde at røre på sig.

Det nye fyrretræ/ pinus contorta Chief Joseph dominerer sine omgivelser på trods af sin lidenhed.


Jeg overvandt min modvilje mod at forlade varmen, og det første motiv, jeg faldt over, var trælupinens blade som dråbefangere. Det ligner vel næsten diamantsmykker.

Vinteradonis ville nok foretrække regulært frostvejr i stedet for al den fugt, der præger vejret for øjeblikket..

Lærkespore er en stor og varieret planteslægt;nogle er nærmest ukrudtagtige, mens andre er utroligt vanskelige at holde liv i. Corydalis ellipticarpa hører til de forholdsvis store stauder inden for arten.

Allerede  i starten af oktober var det nye løv begyndt at vise sig. Ellers er det især bladfæstet, der nu er iøjnefaldende. I juli sås også nogle lignende små gevækster på stilkene, som dog ikke udviklede sig videre.


Kobberbregne eller rødslørbregne/ dryopteris erythrosora  er en flot grøn plante om vinteren.

Det danske navn hænger sammen med de nye skud, som begynder at vise sig sidst i maj måned.

I drivhuset er en af de faste vinterbeboere begyndt at vise sine specielle blomster. Bladene kunne umiddelbart tyde på, at det er en cyclamen, men hvis man nogensinde har set hasselurtens små brune blomster, er man ikke i tvivl om, at det drejer sig om en slægtning. Den hedder asarum maximum silver panda.

                   

18 kommentarer:

 1. Det var godt, du bevægede dig udenfor, for det kom der da nogle spændende billeder ud af. Det er utroligt, at bregnen kan stå så fin og grøn uden at bære præg af vinterens regn og rusk.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal ligesom opsøge motiverne her i det mørke januar, de trænger sig ikke ligefrem på. Ja, bregnen er stadigvæk helt frisk og uspoleret.

   Slet
 2. Hasselurt er så fine, og du har noen som har så fine blader. Her trives bare den helt grønne, men den er fin den også. Jeg ar denmange steder i hagen.
  Vakker bregne med rødlig farge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig. Den grønne hasselurt er et fint bunddække. Bregnen er en nem plante, men skal bare fjerne det visne løv om foråret, når de nye skud viser sig.

   Slet
 3. Hej Marie

  Ja, mon ikke de fleste planter havde foretrukket et mere konstant vejr, men sådan skal det så ikke være. Ser at de lover rigtig vinter næste uge!

  Glimrende billeder, Der var da udmærkede motiver!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Efter at jeg havde lavet indlægget med de afdæmpede januarfarver, skulle jeg lig tjekke noget fra maj, og det gjorde næsten ondt i øjnene som kontrast at se majbillederne, der er fyldt med lys.

   Slet
 4. Det lokker ikke meget at komme udenfor, hvis solen ikke vil skinne, er lysten knap så stor, men blæser og regner det, bliver lysten endnu mindre.
  Du fandt alligevel fine motiver, de er der jo, men vi skal kigge godt efter. Jeg var ude en hel time i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vejret lokker os bestemt ikke udenfor. Det endte alligevel med, at jeg var ude et par timer, som jeg tilbragte med at rive halvfortærede æbler og æbleblade sammen.

   Slet
 5. Hej Marie!

  Tänk att ni har så mycket trädgård kvar i januari, det går att hitta objekt att fotografera. `Chief Joseph´ är bara så skön! Kollade i min lilla anteckningsbok för växtinköp och jag hade antecknat den vackra plantan.

  Allt gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kan jeg da glæde mig over, når nu sne og frost lader vente på sig. Held og lykke med at opdrive Chief Joseph; det er en plante, hvis vækst jeg glæder mig til at følge,

   Slet
 6. Fine motiver fra haven. Jeg var i haven med kamera i går og forevigede nogle stedsegrønne bladplanter, som giver liv i vinterhaven. Især Stue-aralea og mistelten med hvide bær, samt Drueved.
  Jeg har fået forespørgsel på 'Chief Joseph', så nu håber jeg at finde den på plantemessen i morgen i Odense. Den er vel nok fin.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvordan kan det mon være, at du får forespørgsler på lige netop den:-}
   Den var nu ikke helt let at opdrive - er nok mere udbredt i USA end i Europa. Drueved kender jeg overhovedet ikke.

   Slet
 7. Hej Marie. Du er heldig, du kan sidde inde ved brændeovnen. Jeg må ud i det dårlige vejr hver morgen kl. 7 og cykle 5 km på arbejde, men jeg har gjort det i mange år, så jeg er vant til det efterhånden. Når jeg kommer hjem, har vi også tit tændt op i vores brændeovn. Det var godt, at du gik ud i haven og tog dine billeder, for det er nogle interessante planter du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må være godt for din kondition med den daglige cykeltur, selvom vejret lige nu ikke ligefrem indbyder til den. Snart kan vi vel også se, at det er lysere i længere tid om eftermiddagen. Det glæder jeg mig til.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Du har en hel del grönt i din trädgård. Fin plats katten har hittat, i skydd av det blöta. Än så länge har vi snö ute i rabatterna men igår regnade det, så den börjar försvinna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, grønt og brunt er de dominerende farver i januarhaven. Vi får desværre også masser af regn.

   Slet
 9. Jeg kender skam godt til det ikke at få taget billeder i flere dage. Her om vinteren kan der gå uger, hvor det eneste have jeg får taget nogle billeder af, er forhaven og køkkenhaven, da det er der jeg oftest befinder mig udendørs. (Ryger kun udenfor). Der kan gå uger hvor jeg nærmest slet ikke befinder mig i resten af haven.

  Dejlige billeder du har taget. Det er nu godt med lidt grønt til øjnene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov, hov, Esther - jeg kan slet ikke lide, at du ryger, selvom det også giver dig udendørsoplevelser. Der sker nu heller ikke det store ret mange steder i haven lige nu, så jeg forstår godt, at det er begrænset, hvor meget du færdes der.

   Slet