onsdag den 4. januar 2017

grøn vinter

Det var en lidt speciel oplevelse i dag at gå fra den lune stue og computeren, der viste svenske haveblogs med smukke snebilleder, ud i en grøn og brun have med en bidende blæst. Jeg er lidt ambivalent, hvad snevejr angår.På den ene side kunne jeg godt tænke mig et smukt og beskyttende lag sne, på den anden side kan man kun nyde de bare veje og den sikre trafik.
I år har vi for første gang stor glæde af juleroserne,som lyser op selv på afstand.

De andre helleborus er godt på vej. Sidste år flyttede jeg rundt med nogen af dem, så jeg kan ikke 100%  huske, hvem der står hvor.

De friske skud på almndelig benved / Euonymus europaeus og frøstandene på indianermynte/ agastache er sådan set lige så fotogene som peberbuskenes (daphne mezereum) blomster, men dufter selvfølgelig ikke.

Denne skimmia med grønne knopper byttede plads med en rhododendron i mandags. Forhåbentligt tager den ikke skade i kulden oven på omplantningen.

I drivhuset blomstrer to lewisia  - det er hyggeligt.

Det er nu endnu mere hyggeligt, at der nu er vintergækker i sandbedet. Skiltet i denne potte er desværre blevet væk. Jeg håber, at det viser sig at være "three ships", som er en af de tidligste og derfor opkaldt efter en Christmas carol.

16 kommentarer:

 1. Deilige bilder fra din vinter hage som ser riktig så vårlig ut sett med mine øyne :)
  Jeg kunne godt tenke meg mer påfyll av snø, for her vil det være vinter lenge likevel. Hos deg er det jo vår snart!
  Koselig å se snøklokker igjen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det en kold vår, skal jeg hilse og sige:-) Jeg ville nu gerne have et lag sne som beskyttelse mod solen.

   Slet
 2. Det har også været modbydeligt koldt her p.g.a. blæsten.De er smukke juleroserne,-jeg har et par stykker og de kan som du skriver ses på lang afstand.Påskeklokkerne ser da lovende ud,da har jeg bare en og der er ikke knopper at spore.Tidlige vintergækker,-dejligt at se.
  Der er åbenbart kommet sne på Djursland.Jeg kan godt undvære sne,men det ser smukt ud og det isolerer godt i haven!
  God aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sådan er det med sneen, der er både fordele og ulemper. Påskeklokker vil jeg gætte på er den største plantegruppe overhovedet i vores have - jeg er vild med blomsterne og holder meget af dem som bunddække.

   Slet
 3. Dejligt at se du også flytter om på planterne i denne milde vinter, hvor alt åbenbart kan lade sig gøre. Jeg har sået de første frø af den benved, du viser knopper af. Kirsebær-benved har utrolige smukke vinterknopper.
  De første frø er spiret, så jeg må sætte grolys over dem i denne solfattige tid.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har sået stauder uden døre løbende henover efteråret, og flere af dem har også spiret; men de får nu lov at blive stående ude, dog med nogle blade eller grene som beskyttelse.

   Slet
 4. Hei. Det er mild vinter her i Kristiandsand,(Sør Norge) også. Er også glad i juleroser. Fint med noe som blomstrer på denne tiden ute i hagen. Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vinteren er jo mild; men lige i dag får den frygtede chill faktor det til at føles som hård frost. Sydnorge og Danmark er nok ikke så forskellige. Tak for din kommentar.

   Slet
 5. Hej Marie

  Jamen det er da imponerende så meget du har i blomst! Her regner jeg med at der bliver endeligt lukket og slukket for 16 når viu nu får et par dage totalt i dybfryseren, ned under -10 om dagen!
  Så slemt skulle det vist ikke gå ude vestpå hos jer?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, men alligevel meldes der om helt ned omkring minus 8 natten til fredag;men det generer jo ikke de vinterblomstrende planter. Juleroserne,f.eks., retter sig bare op igen, når frosten er ovre.

   Slet
 6. Vintergækker - ja jeg kan godt huske, at du plejer at have nogle tidlige i sandbedet, Lewisia i drivhuset er heller ikke så tosset. Euonimus har smukke knopper nu, det ser godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vintergækkerne følger planen, hvis man kan sige det sådan; men det er lidt underligt med lewisiablomsterne. De har stået ude, så det er ikke sådan, at de er drevet frem. Måske blev deres genblomstring forsinket på grund af vejret i sensommeren.

   Slet
 7. Marie et godt nytår til dig og din have. Tak for opmuntringen på min blog om tanker om åben have...
  Nyder din julerose du har ret hvor de hvide lyser op nu sammen med sneen. Heroppe har vi fået et ordentlig lag. Så derfor er alle haver ens...smukt syn.
  Gid dag ønsker jeg dig.kh. Grethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da herligt for os andre, at nogle vil åbne haven op, så vi kan få ny inspiration. Vi fik et lillebitte lag sne i nat, og straks ser haven ganske anderledes ud.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Ser fantastiskt ut, min blommande Helleborus ligger under ett tjockt snötäcke. Idag kom kylan också, -13grader. Inget vårväder här.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold nu op, det var koldt! Godt sneen beskytter dine planter.

   Slet