Cyclamen og hårdførhed

De små alpevioler er gået hen og er blevet lidt af en yndlingsplante. De ser så sarte ud, at man ikke umiddelbart forventer, at de kan overleve ude i vores klima, men det kan en del af dem jo. Heldigt nok foretrækker de fleste en veldrænet eller ligefrem tør vokseplads under et træ eller en busk, en placering, som ellers ikke er ret populær, og hvor de derfor uforstyrret kan brede sig stille og roligt.

I martsnummeret af Haven er der en lille artikel om alpevioler, og her anbefales det at plante coum (den tidligtblomstrende, som blomstrer lige nu) sammen med vintergækker og erantis, noget som jeg langt fra er enig i. Alpeviolen vil nemlig slet ikke kunne konkurrere med de to andre, dominerende løg.

Når man har beskæftiget sig lidt med dem og fået brillerne indstillet rigtigt, begynder man at kunne skelne forskellene bag de mange ligheder. 

           
Hvis man skal vurdere dem som haveplanter,  er deres største force nok de dekorative blade. Ikke mindst den efterårsblomstrende hederifolium / vedbendbladet alpeviol sælges i utroligt mange varianter.


Kolonien herunder startede for få år siden som en enkelt plante - sådan et sted er det klogt at luge med forsigtighed.

På septemberbilledet herunder fra samme bed kan man foruden blomsterne også se, hvordan frøstænglerne ligger rullet sammen som en fjeder og gør klar til at katapulte frøene ud i den vide verden, hvor myrerne vil hjælpe til med den videre spredning.

Det er reelt muligt at have hårdføre cyclamen i blomst hele året, som det fremgår af det geniale skema herunder. Skemaet viser også, at cyclamenåret, uvist af hvilken grund, traditionelt starter med sensommeren.
Ole Sønderhousen: Cyclamen vildarter, 1993

Hvor køber man alpevioler her i landet? Jo, jeg kigger allerførst på alpines.dk/, hvor Kirsten Andersen har et mindre plantesalg og sælger og sender løg ud i sensommeren.
Den 24. april fra 10 - 13 afholder Den Alpine Have det årlige alpine plantemarked i Lille Malund. Der vil der helt sikkert også være cyclamen til salg.
Endelig er Gartneriet Spiren begyndt at  tage alpevioler ind i sortimentet.

Udenfor landets grænser vil jeg især fremhæve  det hollandske postordre firma Green-ice-nursery, som har et stort og fristende udvalg både af planter og friske frø.
Hvis man har lidt tålmodighed og ambitioner om mange forskellige cyclamen, er det helt oplagt at så dem selv, og spireprocenten er klart højest ved friske frø. Det ville da slet ikke være tosset at producere en skønhed som denne - 20 frø for € 3 plus porto.

Kommentarer

  1. Dejligt indlæg. Jeg vil selv gerne have flere planter end den ene jeg har. Der er også firmaet www.stoubytropeplanter.dk i 7140 Stouby
    som har mange forskellige cyclamen og andre planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da også rigtigt. Selvom ejeren er ved at være en ældre herre, så holder han alligevel gang i sit varierede udvalg af planter. Personligt har jeg kun købt liljer hos ham.

      Slet
  2. Hej Marie!

    Tack för ett intressant inlägg! Jag är mycket förtjust i cyklamen men jag lever i ett bistrare klimat så chansen för överlevnad minskar något men jag har två små plantor som överlevt i några år, C. coum. Höst cyklamen har jag inte lyckats med. Det här en växt som jag borde sätta mer tid till att planera för, göra en speciell plats som gagnar denna förtjusande planta och där de får utvecklas och förökas utan konkurrens.

    Allt gott!

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Gunilla. Høstcyclamen går jo ellers for at være den mest hårdføre af dem allesammen, så det handler nok om at finde det helt rigtige voksested til dem. Jeg har desuden en hjemmestrikket og uafprøvet teori om, at planter akklimatiseres bedst, hvis de plantes uden for blomstringsperioden.

      Slet
  3. Ja, veldig flott innlegg! Jeg synes de er så vakre, og jeg visste ikke at coum var like herdig som hederifolium. Bra oversikt!
    Jeg har sådd frø av hederifolium, men jeg har prøvd de før uten at de har overlevd her. Men jeg prøver igjen! Skal merke meg dine ord om veldrenert og under trær. Kanskje jeg får de til en gang :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marit. Forhåbentlig overtræder jeg ikke ophavsretten ved at viderebringe oversigten. Forfatteren døde i 1994, og jeg opgiver jo omhyggeligt kilden. Når jeg sår cyclamen, lader jeg dem blive i potten, indtil de har blomstret, og så er de oftest robuste nok til at klare sig ude i haven.

      Slet
  4. Ja, jeg siger som de andre: Sikke et fint indlæg. De er så yndige, de små alpevioler! Jeg kunne godt tænke mig at have et lille afsnit med skovagtig beplantning i haven. Mon de ville kunne trives i skovkanten ...?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Nana. Skovkanten lyder som et rigtig godt sted til dem, hvis altså du kan holde eventuelle konkurrenter væk især i starten, når alpeviolerne skal etablere sig. For meget sommersol er heller ikke deres livret, men det plejer jo ikke at være et problem her i landet.

      Slet
  5. Jeg prøver at sætte dem i skovkanten - når jeg får en skovkant :-) Tak!

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme. Og så hører en skovkant åbenbart til på din boligønskeseddel, kan jeg regne ud😊

      Slet
  6. Jeg deler fuldtud din kærlighed til de små skønheder, og forundres samtidig over at de ikke tidligere fandtes i almindelige haver..... går så småt og bekymrer mig over hvorfor, dør de måske hvis det et år bliver rigtig vinter eller hvad kan grunden være.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja,jeg er helt med på, at du deler min kærlighed til de små skønheder. Jeg tror nu ikke, at vi behøver at frygte, at de dør i en virkelig hård vinter, så længe vi holder os til de hårdføre arter. De er trods alt alpine planter. Hvorfor der ikke findes ældgamle kolonier i præstegårdshaver og slotshaver, bliver jeg dig svar skyldig på.

      Slet
  7. Godt indlæg som man bliver klogere af at læse, det gør man nu som regel med dine indlæg
    Vi er vist mange, der er forelsket i cyklamen, jeg glæder mig til, at mine breder sig noget mere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det, Lisbeth. Igen er det den gode, gamle tålmodighed, der skal trækkes af stalden.

      Slet
  8. Dejligt indlæg om de skønne små cyclamen... dem kan man vist ikke få for mange af. Det er nu ikke fordi jeg har ret mange endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, jeg tror heller ikke kan kan få nok af dem. Det allersjoveste er, når de begynder at så sig selv. Så kan jo håbe, at der opstår nye spændende krydsninger.

      Slet
  9. Tak for info Marie, det er dejligt at blive oplyst og det skema vil jeg notere mig for jeg er så glad for at en enkelt cyclamen som jeg købte på plantemarked for et par år siden har slået sig ned hos mig og jeg vil gerne have flere af den slags overraskelser når jeg nærstuderer miljøet under mine buske:-)
    De er så søde i blomst, men du har ret i at bladene er dekorative;))

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme.jeg syntes selv, at skemaet var så fremragende, at jeg gerne ville dele det med ligesindede. En ekstra bonus er, det er lavet ud fra danske forhold.

      Slet
  10. Alletiders Marie

    Jeg kender intet til Cyclamen, stort set, godt at få et gennemarbejdet indlæg med så stor substans, og gode links - kendte ikke Green-ice Nursery.
    Varerne og servicen fra alpines.dk er i top, de har jo også andet:)

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Karsten. Folks kommentarer til indlægget tyder på, at der er en temmelig stor interesse for cyclamen. Kirsten fra alpines.dk undrer sig over, at ikke ret mange danskere benytter sig af deres løgtilbud. De sælges næsten allesammen til udlandet.

      Slet
  11. Det er en rigtig god "artikel", du har skrevet. Den er saglig og oplysende og med til at gøre det spændende at læse haveblogs - og det til trods for, at jeg ingen Cyclamen har i haven og nok heller ikke har den øverst på ønskesedlen.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de pæne ord. Det glæder mig, at du kunne lide indlægget, selvom det ikke handler om en af dine favoritter.

      Slet
  12. Hej Marie. Hvor ved du bare meget. Jeg har også læst artiklen i Haven og fik meget lyst til at prøve med disse planter. I forvejen har vintergækkerne svært ved at indfinde sig tilpas her i vores have,så måske vil det også være svært at få alpeviolerne til at trives. Spændende skema, du lige viser. Det er dejligt med så informativt et indlæg. Tak for det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Birgitte. Alpeviolerne kan jeg godt lide at forsøge mig med på tørre steder op til gange og stier, så man ikke så let overser dem. Vintergækkerne prøver jeg at holde lidt i baggrunden, men her vokser de vildt og voldsomt.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Mest krukker

Så blev det november

Er det mon blevet rigtig vinter?

Slut på indian summer