mandag den 13. marts 2017

rosenstativ med mål

Lisbeth efterlyste i går målene på Sørens nye rosenstativ i to størrelser, og da jeg tænkte, at andre måske også kan have glæde af dem, har jeg lavet dette indlæg.

Materialet er 8mm rundjern
Antal stænger 8 og 12
Samlet højde henholdsvis 200cm og 220cm
Højde over jorden 150cm og 170cm
Ombuk ca 10cm
Under jorden 40cm
Ringenes diameter målt udvendig er 33cm og 55cm (afhængig af, hvad der kunne findes på amatørværkstedet til at forme ringene omkring)
Øverste ring er placeret 44cm nede (plus de 10cm ombuk)
Nederste ring er placeret 30cm over jorden (plus 40cm i jorden)

Et andet stativ, som kan minde lidt om disse to, har Søren lavet til Munstead Wood. Her tog vi udgangspunkt i rosens omfang ved roden og dens højde, da vi besluttede, hvilke mål det skulle have. Stativet, der er 75cm højt, fungerer rigtig godt - er nærmest usynligt om sommeren og rimeligt dekorativt resten af året.
       
                                    

14 kommentarer:

 1. Hej Marie!

  Jag odlar ju inte rosor men får jag vara så fräck att fråga dig om en annan sak? Jag chansar..

  Jag har gått runt i trädgården och letat efter en lämplig plats där jag kunde göra en egen rabatt för Cyclamen, har inte löst det ännu då platsen bör vara ganska skuggig. Jag blev så inspirerad av dina bilder på Cyclamen och nu blommar en av mina! Vill ha flera.

  Det bör vara väldränerat förstår jag, blandar du i grus/sand ? Vilken typ av jord? De Cyclamen jag har som nu klarat sig några år växer i surjord men är det nödvändigt?

  Ursäkta avvikelsen från ämnet..

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla. Det er så hyggeligt, at vi kan inspirere hinanden. Her kommer nogle overvejelser i forlængelse af din kommentar.
   Hvad skygge angår, er det bedst med halvskygge eller vandrende skygge, i hvert fald ikke fuld sol.
   De trives bedst i humusrig, neutral jord, men jorden kan godt bevæge sig lidt både i sur og alkalisk retning. For sur jord trives de dog ikke i. Vores jord er forholdsvis tung lerjord, og den blander jeg med grus og humusrig bladmuld, oftest bøgemuld, for som du skriver, er drænet meget vigtigt. Det samme gør jeg i grunden også, hvis jeg planter dem i surbundsjord.
   Held og lykke med projektet.
   I morgen skal jeg flytte en purpurascens, så den får mere lys. Den kan godt lide at få jorden blandet med nåle, skriver Christopher Grey-Wilson i sin bog "Cyclamen: A Guide for Gardeners, Horticulturists and Botanists." Han skriver også, at det er lettere at etablere planter "in the green" end i sovende knolde.

   Slet
  2. Tackar så mycket för ett bra svar!

   Slet
 2. Hej Marie

  Ja, det gøres ikke bedre - flotte stativer - lavet til sit formål!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Karsten, det vil jeg lade gå videre til rette vedkommende.

   Slet
 3. Flotte rosestativer! Imponerende laget. Jeg ser frem til ditt svar til Gunilla angående cyclamenjord :)
  Jeg skal kjøpe noen av Marianne på Spiren, for hun kommer til Oslo i april. Da må jeg jo benytte anledningen, for de selges veldig sjelden her i landet.
  Det kommer jo av at de er ikke herdige så mange steder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige svaret Gunilla - håber, du også kan bruge svaret.

   Slet
  2. Takk for det, det kunne jeg :)

   Slet
 4. Tak for det Marie, det er rigtig godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Nu har I i hvert fald nogle mål at gå ud fra.

   Slet
 5. Flotte stativer, I har kreeret:) - og god facon, for som du jo sagde, da vi mødtes, at hvorfor spidser mange af de stativer, man køber indad, når de burde være bredere for oven. Rigtig set:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Susanne. Jeg husker faktisk også vores samtale, nu du nævner det.

   Slet
 6. Sikke nogle fine stativer.
  En af mine bekendtes kæreste er en haj til at svejse (har jeg lige fundet ud af!) så jeg har allerede bestilt den første opgave og "truet" med at der nok kommer flere...haha. Sådanne rosenstativer kunne så udmærket være en ny opgave. Tak for målene. Jeg har tilladt mig at gemme et af billederne sammen med beskrivelsen...håber det er ok?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fuldstændig ok. Jeg fik da også ideen fra et billede på nettet.

   Slet