Ukrudt?

Uønskede planter er definitionen på ukrudt, når man googler ordet, og det omfatter derfor både vilde planter og kulturplanter, som vokser det forkerte sted. Haveejeren er altså den enevældige herre, der definerer, hvad der er ukrudt i hans have, og som lever i illusionen om at kunne kontrollere naturen. Her på matriklen er vi to herrer, som ikke altid er helt enige om, hvad der er krudt, og hvad der er ukrudt.

Tag nu f.eks. de skønne vintergækker. Ifølge Søren kan de aldrig nogensinde betegnes som ukrudt.

Det er jeg ikke helt enig i. I skovhaven er de således begyndt at trænge ud i stien i selskab med erantis i hobetal.

Fra modsat side er det havehyacinter, der invaderer stien, så hvis jeg ikke gør noget ved de uønskede gæster, hvor smukke de end er, vil stien snart forsvinde og skovhaven miste sin form.

De første to billeder stammer fra indkørslen, og når man zoomer ind, kan man tydeligt se det friske, grønne bunddække, som består af skvalderkål og vild storkenæb.

Længere mod syd er det hestehov, der dominerer, stadigvæk i selskab med de to grønne bunddækkeplanter.

Længst mod nord er de første spæde blade af ramsløg spiseklare. Alle de nævnte planter, som traditionelt betegnes som ukrudt, er særdeles invasive og får simpelthen lov til at slås om pladsen. Græsset bliver slået og mælkebøtter og brændenælder fjernet, og det er, hvad vi investerer i vedligeholdelse af bedet. Ukrudt? Søren siger ja,og jeg kalder det bunddække.

Påskeklokker sår sig selv i stor stil rundt omkring, i det næste billede i rødderne på en træpæon sammen med vintergækker.

Påskeklokken er lidt lille, men dobbelt og  fint gul med røde stænk. Ikke ukrudt, er vi enige om.

Men i det følgende udsnit af en runding med påskeklokker ses det vist tydeligt, hvor vildt de sår sig selv. Hvis ikke jeg fjerner de fleste frøplanter, vil der efterhånden blive trængsel i bedet, og blomsterne vil derfor gradvis blive mindre og mindre.

Der er ellers mange fine klokker i bedet, allesammen frøplanter, så jeg risikerer jo at fjerne den, der ville være blevet den allerfineste.


Denne tidlige iris står efterhånden i mange danske forårshaver.  I år er den dukket op midt i et ret tæt bunddække af guldjordbær. Noget lignende har Lisbeth set på Samsø, hvis jeg husker ret. Det må være et tegn på, at den er faldet godt til. Heller ikke ukrudt, selvom haveejeren ikke har været medbestemmende.

                                                                                      

Heldigvis er vi lykkeligt fri for de helt slemme ukrudtsplanter som snerle og agerpadderok.  Min hadeplante nummer et er uden tvivl vorterod, som jeg ikke engang vil vise et billede af.  Søren synes, jeg skal slappe af, den visner jo væk hen på sæsonen; men det kan jeg bare ikke 😠
Til sidst to planter, som absolut ikke er ukrudt. Først en blomsterknop i den tidlige staudepæon veitchii woodwardii og derefter blåaks/ sesleria heufleriana, som er utrolig let at overse.Kommentarer

 1. Det er da godt at i er enige om at den fine gule dobbelte Påskeklokke ikke er ukrudt. Hvor er den blåaks fin, den kendte jeg ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid godt at være enige😊 Blåaks er lidt underlig, men rigtig fin, når solen rangerer skinnende aks.

   Slet
 2. kan vitergækkerne ikke flyttes... dem ku' jeg aldrig kalde ukrudt, erantisserne derimod, jeg elsker når de kommer frem tidligt tidligt på året - men snart så synes jeg at de er irriterende, lange og med alt for mange blade der skygger for andet, og så er de ukrudt.... sådan ser man så forskelligt på det - og godt for det.

  SvarSlet
 3. altså jeg mente jo vintergækker

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo,vintergækkerne kan godt flyttes; men det er bare ikke så smart at grave i stien, som helst skal være fast og solid at gå på.

   Slet
 4. Hej Marie

  Jeg bruger selv den brede definition "uønskede planter". Sjov at Helleborus har så nemt ved at frøså sig, og ja måske der er nogen vildt flotte imellem, Har du overvejet at lave kontrolerede kryds, altså fjerne pollenanlægene fra planten og bestøve fra den ønskede han plante?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. De fleste frøsåede helleborus er enkle og lilla med et grønt islæt, så det er specielt med en dobbelt og gul blomst. Nej, jeg lader planterne formere sig fuldstændigt promiskuøst og lever lykkeligt med resultatet.

   Slet
 5. Ja, det er sikkert noe som diskuteres om hva som er ugress og ikke ;)
  Hadde jeg hatt sånt "ugress" hadde jeg vært veldig fornøyd. Jeg ser at snøklokker sprer seg godt hos mange her også, men hos meg trives de ikke så godt. Det er tydelig at helleborus trives hos deg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Somme tider kan det være svært at forklare, hvorfor nogle planter trives godt i en have og ikke i en anden. Helleborus tror jeg er glade for vores lerjord.

   Slet
 6. Den gule påskeklokke skal nok befries fra vintergækkerne og heldigvis kan de flyttes et andet sted hen. Men det er nu "sjovt" som vintergækker og erantis trives oven i andre planter!
  Det er klart nemmest at være alene om at bestemme hvad der er krudt og hvad der er ukrudt - det nyder jeg godt af:-)
  Jeg er fuldstændig enig med dig vedr. vorterod - de er ukrudt og jeg hader dem, men har dem ogde er svære at udrydde. Det samme ville jeg sige om den mest almindelige gyldenris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal nok rokeres lidt rundt på vintergækkerne og den gule skønhed. Jeg har prøvet at grave vorterod op, men det er håbløst i vores tunge lerjord, og round up går også ud over omgivelserne.

   Slet
 7. Men så ser jeg jo at det var hos deg jeg fikk inspirasjonen til å plante snøklokker langs hekken min. Vet ikke om du har lest innlegget mitt fra 1.mars, jeg ser at jeg ikke står på blogglisten din, så kanskje du ikke følger meg? Jeg synes det er supert å utnytte vokseplasser der det vil bli vanskelig å ha blomster når bladveksten er på plass. Planter som er alt for lette å få til blir gjerne til ukrutt. Jeg ser enkelte planter som jeg regner som ugress, og som andre planter villig vekk i sine bed. Det er godt vi har ulik smak, ellers hadde det blitt kjedelig å besøke hverandres hager, evt blogger! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Min blogroll forsvandt for nogle måneder siden, og så er du desværre ikke kommet på den nye, men det kan jeg hurtigt råde bod på. Ind under en hæk passer vintergækkerne helt perfekt, det synes jeg også. Alt efter jordbundsforholdene er ukrudtet sikkert også mere eller mindre invasivt og kan bedre styres i den ene have frem for den anden.

   Slet
 8. Hej Marie!

  Något av en evig diskussion är vad som skall betraktas som ogräs. För mig är det nog växter på fel plats. Lämpligt bestånd är trevligt men som du visar så finns det en hel del som ständigt kräver mer plats.

  Här har jag den blåa vårlöken som vi kallar scilla. Vackert blå tidig vår men oj, vilket ogräs. Jag gräver bort hinkvis med lökar varje vår men jag är den ständige förloraren i kriget. Pärlhyacinten - Muscari - är också mycket besvärlig, inte kasta de uppgrävda lökarna i komposten heller. Det misstaget har jag gjort och ökat spridningen ännu mera.

  SvarSlet
 9. Scilla og muscari breder sig uhæmmet, det er også min erfaring. Det samme gælder den smukke, fyldte anemone.

  SvarSlet
 10. Vintergækkerne er da bare for yndige til at kunne kaldes ukrudt. Men derimod er jeg ikke glad for erantis, de breder sig simpelthen for uhæmmet og af samme årsag har jeg dem ikke i egen have - nyder dem i alle andres og i naturen. Indtil jeg for nylig opdagede 1 erantis i mit bed - ha,ha - nu får vi se hvor meget den får lov at brede sig.
  Den gule påskeklokke er i hvert fald skøn.
  Vorterod er et gyseligt produkt fra planteskaberens side....

  SvarSlet
  Svar
  1. Vintergækkernes løg er forbløffende store og fylder meget, når de konkurrerer om pladsen i et bed med f.eks. hundetand, hvis løg er mega slanke. Jeg kan slet ikke abstrahere fra vorterod, når jeg ser billeder, hvor den invaderer f.eks. et hvidt bed; men andre har tilsyneladende lært at ignorere den.

   Slet
 11. Hej Marie. Vintergækker synes jeg heller ikke er ukrudt, når de kommer op, så lover det så meget godt i ventetiden på foråret:) Jeg kan heller ikke klare vorterod, jeg har den overalt i skyggebedet og går kun og venter på, de skal visne væk. Den er svær at slippe af med. Jeg er heller ikke vild med den vilde storkenæb, den er ret invasiv og tager overhånd, hvis ikke man holder den nede. Det er nogle dejlige billeder du viser, den gule påskeklokke er fantastisk.

  SvarSlet
 12. Vi hader vist allesammen vorterod. Den, der opfinder en effektiv bekæmpelse, vil vinde stor taknemmelighed fra alle haveejere.Det er utroligt, at en frøplante kan udvikle sig til at blive sådan en fin blomst

  SvarSlet
 13. Hmmm jeg kender det godt. Her hjemme er vi heller ikke enige om hvad der er ukrudt...

  Der ser utrolig skønt ud i din have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sjovt som vi holder hånden over forskellige planter.Og paradoksalt nok er det som regel de planter, der er mest krudt i, vi betegner som ukrudt

   Slet
 14. Hej Marie!
  Inget av det jag ser på bild hos dig, skulle jag kalla ogräs.
  Går och väntar på att snödropparna skall visa sig, gjorde ett nytt försök att få in dem i min trädgård. Så för mig är din fina vita snödroppsmatta, en härlig syn.
  Ha en fin vecka /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber,du lykkes med vintergækkerne. Som du skriver, er de er herligt syn.

   Slet
 15. Uenighed de to husherrer imellem - jamen så tør jeg jo næsten ikke blande mig, men kan alligevel ikke helt lade være. Uanset hvad der vokser på den skovsti, ville jeg fjerne det, hvis det var min sti. Stien vil se rodet ud, og som du skriver, miste sin form, hvis den bliver overgroet. Hvis en plante ikke vokser alt for uhæmmet, og den iøvrigt passer til omgivelserne, lader jeg den stå uanset om den er vild eller tam.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit indspark. Det glæder mig, at du er på min banehalvdel.

   Slet
 16. Så vildt gror det ikke hos mig endnu, men jeg kan godt se, hvorfor du er nødt til at fjerne frølingerne af påskeklokkerne. I en have oppe i Langemark er vintergækker og Dorothealiljer vokset helt ud i rabatten uden for haven, ja de kan noget de små forårsbebudere, men de skal nu ikke gro på skovstierne. Min iris må jo nok være en selvsåer, når den står midt i en staude, men jeg har ikke tænkt over det, troede jeg havde plantet dem oveni hinanden, men ved nærmere eftertanke har jeg ikke plantet iris i det bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har også engang vist et tæppe af vildtvoksende krokus et sted på Samsø, og den slags forårstæpper ser fantastiske ud. I haven er de bare vanskelige at afgrænse. Ja, jeg gætter også på, at din enlige iris må være en frøplante.

   Slet
 17. Øv...jeg har agerpadderokke...(den dukker op i nærheden af mit rønnebærtræ) Jeg ved godt jeg ikke kan slippe af med den, men jeg er efter den ret tit, så den ikke breder sig for voldsomt.
  Snerler har jeg også "glæde" af...inde fra naboen...sidste år havde den nærmest kvalt min flotte clematis alpina, så jeg måtte klippe den helt ned.
  Det fortalte jeg naboen, som så fik travlt med at rydde sit ukrudtsbed (der ligger lige på den anden side af plankeværket.
  Jeg er ret spændt på, om jeg også skal belemres med snerlen i år...det skal jeg jo nok...da den har etableret sig i mine skyggebede... (Har en ide om at få gravet begge skyggebede op og renset jorden, men om det bliver til noget/om jeg har tiden til det...det ved jeg ikke endnu. Det ligger ikke første på listen.

  SvarSlet
 18. Dejlig nabo, du har der;-) Mon ikke det bedste er at fjerne alt det grønne, lige så snart det viser sig? Rødderne er vist så dybtliggende for dem begge to, at man ikke kan komme til at grave dem op.

  SvarSlet
 19. Her var det mye fint, og jeg kunne ikke legge merke til noe som lignet ugress. :) ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Ingeborg. Det er godt at læse, at ukrudtet ikke dominerer.

   Slet

Send en kommentar