søndag den 19. marts 2017

det handler om sten

»Nu er det blot sten«
Dette citat, som stammer fra en artikel fra 2014 om kirkenedlæggelse og eventuelt salg af 6 kirker i København, satte gang i nogle tanker. Min umiddelbare reaktion var, at det kan man simpelthen ikke sige - tværtimod så er sten da totalt fascinerende.

Tag nu bare vores lokale, lille middelalderkirke fra 1100 tallet. Herover ses den velbevarede sydportal med den løveprydede tympanon.

Lidt længere væk ligger Grinderslev kirke, som har samme alder. Som klosterkirke er den på alle måder mere storslået. Det ses tydeligt på dens sydportal.

Begge kirker kan fremvise en skaktavlkvader eller skakbrætsten, hvis betydning stadigvæk er uvis og har givet anledning til mange fantasifulde forslag, Igen er den fra Grinderslev den mest imponerende.


Astrupkorset, som står ganske alene tæt ved vejen mellem Eskjær og Astrup er det sidste lokale eksempel, jeg vil tage frem. Igen er stenens funktion uvis, og igen skorter det ikke på fantasifulde forslag.

 "Hvad hånden former er åndens spor", skriver Johannes V. jensen, og det tror jeg grunden til, at sten, som dem, jeg har vist her, bliver ved med at fascinere og appellere til fantasien. Det  er jeg overbevist om, at de vil  blive ved med, selvom kirkebygningerne måske en dag bliver lukket som kirker og gennemgår et ritual, hvor kirkerummet bliver afsakraliseret, som det hedder, ved at nogle af de hellige ting bliver båret ud. De vil ikke længere være guds hus, som biskoppen er citeret for at sige, men de er altså heller ikke blot sten. De er meget mere end det.

6 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Ja, vi skulle da nødig gå hen og blive historieløse, og sten er jo nok noget af det mest varige vi har. mysterierne omkring de sten du nævner fik mig til at tænke på den enorme flade sten min nabo og jeg fandt i skoven i Sverige for nogle år siden, jeg tror jeg vil kunne finde den igen, det kunne være spændende at finde ud af hvad dens indskrifter betyder!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Netop. Den sten er du da nødt til at efterforske.

   Slet
 2. Flotte kirker og stein. Jeg synes at stein er veldig fint i alle sammenhenger.

  SvarSlet
 3. Nu er de 6 københavnske kirker nok ikke bygget af kvadersten, men af teglsten. Men teglsten er da også smukke. Dit meget spændende indlæg fik mig til at læse indtil flere hjemmesider! Jeg var ikke klar over, at der er en gammel klosterkirke i Grinderslev og tilmed med en skaktavlkvader. Den kunne godt blive mål for en af vore sommerudflugter. Det er meget smukke kvadre med flot farvespil, der er både i din lokale kirke og i Grinderslev. Sikken byggeaktivitet der har været ud over landet i 1200-1300-tallet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, de seks københavnske kirker er alle fra det tyvende århundrede og bygget i mursten, og det betyder nok en del, når det overvejes, hvilke kirker man vil lukke. Jeg læste på en hjemmeside, at det i gennemsnit tog 30 år at bygge en middelalderkirke - jeg har svært ved at forestille mig, hvordan det har været.

   Slet