torsdag den 16. marts 2017

de udholdende, de seje og de kønne

Den mest udholdende plante, hvad vinterblomstring angår her i haven, er helt klart den hvide peberbusk/ daphne mezereum album. Det første billede tog jeg midt i december. Nu er den begyndt at få friske, sartgrønne blade, og næste etape er de fede, gule frøstande

Næstmest udholdende er vinteradonis/ adonis amurensis, som startede sin blomstring sidst i december. Nu er blomstringen snart slut, og så står den som en nydelig bladplante, indtil den visner ned.

Den, der har blomstret allerlængst tid, er dog winter bells, som jeg købte i starten af november.  Den havde et ophold i drivhuset i perioden med dagfrost, men har det tydeligvis bedst udenfor i den friske luft.

Et måneds  tid  har pachyphragma grandiflora (intet dansk navn) og den fyldte helleborus blomstret.


Krokustid er det også blevet. Det er sejt gået, at de har kunnet presse blomsterne op gennem den smalle sprække.


Hvad påskeklokker angår, så er det umuligt at udnævne favoritter, synes jeg; men de picotee blomstrende med den karakteristiske røde rand rangerer højt. Allerede ydersiden afslører, at det er sådan en blomst, vi har at gøre med. Det er ikke kun kanten og nerverne, men også formen på blomsten, der viser det.De mørke helleborus er det noget af en udfordring at tage billeder af. I modlys gik det godt i dag med denne lille gruppe.

De to næste måtte jeg fotografere på en "kunstig" baggrund - ellers gik de for meget i et med baggrunden.


20 kommentarer:

 1. Åhhh, de er så skjønne alle sammen! Daphne i hvit utgave har jeg bare sett hos deg. Her vokser den lilla "vanlige" i skogen rett ved siden av meg her.
  Jeg forstår veldig godt at det er nesten umulig å velge en favoritt av helleborus, for de er så flotte alle sammen. Men Picotee er min favoritt også. Jeg har et par av de jeg også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den "vanlige" daphne er nu også fin, begynder bare at blomstre noget senere end den hvide. Når først man har en picotee blomst, bliver det spændende at følge, hvilke frøvarianter der så opstår.

   Slet
 2. Hei. Dere sier påskeklokker. Vi sier juleroser. De er nydelige. Et "must " i hagen på denne tiden. Ønsker deg en fin dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Juleroser foretrækker jeg nu også at kalde dem; men her i landet tror jeg efterhånden, påskeklokker er blevet den mest udbredte betegnelse for dem.

   Slet
 3. Du har mange skønne helleborus helt forskellige fra mine, du har ret i, at det er en udfordring at tage billeder af de mørke. Jeg har stadig to dobbelte stående i pavillionen, men de er nu ikke begejstrede for at stå der, så i morgen må de plantes ud, den jeg har plantet ud, har det meget bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, variationen er helt enorm. Det var også det, jeg oplevede med Winter Bells i drivhuset, altså at den ikke trivedes godt; men den brød sig nu heller ikke om, at krukken var stivfrossen.

   Slet
 4. Hej Marie

  Ja, du har haft Adonis amurensis i blomst dejlig længe, jeg tænker der findes forskellige kloner af den?
  Imponerende Krokuus-stribe - er det et enkelt løg der er blevet til dette, eller har de frøsået sig?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, jeg tror bestemt, at der findes forskellige kloner af adonis. Faktisk ved jeg ikke, hvordan krokusstriben er opstået. Denne krokus har vi mange steder rundt omkring, og mit gæt er, at den både har sået sig selv, og at jeg har flyttet rundt på den uden at vide det.

   Slet
 5. Jeg elsker simpelthen juleroser og det er så ærgerligt at de er så svære at fotografere både de mørke farver og de hængende hoveder - man skal bare så laaaangt ned for at få dem ordentligt. Men du har gjort det så godt, de er supersmukke:-)
  Jeg vil så gerne havde sådan en winter bells - det er fantastisk at den har blomstret så længe:-)

  SvarSlet
 6. De er simpelthen uundværlige i vinter- og forårshaven. Men som du skriver, er det noget af en udfordring at tage billeder af dem.

  SvarSlet
 7. Hej Marie!

  Ett bra inlägg om tåliga växter! Den vita Daphne har jag letat efter länge men inte hittat den.

  Helt otroligt att Adonis amurensis blommat sedan i december, här har den ännu inte visat sig men däremot en hybrid som brukar vara den första att visa sig, tidigare än till och med krokusarna.

  ..och julrosorna är bara så sköna!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvordan er reglerne i grunden? Kan jeg sende frø af den hvide Daphne til dig uden at overtræde nogle regler? Hvis jeg må, vil jeg gerne gøre det, når de er modne, og jeg har set eksempler på frøplanter i haven.

   Slet
  2. Men tack Marie, det erbjudandet kan jag absolut inte tacka nej till. Såvitt jag vet är det fritt att transportera både växter och frön inom EU. Om någon har andra uppgifter så berätta det gärna.

   /Gunilla

   Slet
  3. Fint - det skal jeg nok huske.

   Slet
 8. Hej Marie!
  Så mycket fint som blommar hos dig. Min Helleborus har blommat sedan i oktober då jag planterade ut den, har varit helt täckt av snö ett antal gånger, men fortsätter att blomma. Du har många fina varianter, de röda har inte börjat blomma hos mig ännu. Otroligt med krokus som sticker upp mellan stenplattorna. Mina första började blomma igår.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er flot klaret af din helleborus at blive ved med at blomstre trods sne og frost. Når krokus begynder at blomstre, er det som om, vi har startet på anden etape af foråret.

   Slet
 9. Det er virkelig nogle seje krokus, du har. Jeg bliver altid så imponeret, når jeg ser blomster komme op af helt smalle sprækker, det siger noget om, hvor ukuelige de er.
  Din pachyphragma ser spændende ud. Jeg kender den ikke, og jeg synes ikke rigtig, der kommer noget, når jeg googler den.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ligner overlevelse for enhver pris. Pachyphragma har jeg købt i en udenlandsk netbutik. Den er umådelig nem og robust, og der er jo ikke mange andre stauder, der blomstrer nu, så det er underligt, at den ikke er mere udbredt.

   Slet
 10. Hej Marie. Det var spændende læsning. Jeg er også imponeret over krokusserne mellem fliserne. Det er sjovt. Tak for indlægget om rosenstativet. Det var godt at du delte det med os! Dine påskeklokker er så fine. Jeg må da vist også ud at tage nærbilleder af mine. Det har jeg slet ikke fået gjort.

  SvarSlet
 11. Påskeklokkerne fik lige en snert af frost igen i nat, men klarer de sikkert fint. Hvordan kan du næsten lade være med at tage billeder af dem?

  SvarSlet