"staldfiduser"

Hvad finder man på på sådan en regnfuld​ påskelørdag, når man har god tid? Tja jeg gik en tur ud i "æ nøs" (dvs kostalden) for at kigge nærmere på krukkerne med agapanthus. Af de 10 var der 3, som trængte hårdt til at blive pottet om. Sidste år var de nærmest umulige at vande, og selvom agapanthus siges at blomstre bedst i trængsel, må der da være en grænse.

Til at dele klumperne er den lille staudespade et nyttigt redskab.

Den firkantede blev delt i fire dele, som blev plantet sammen i frisk krukkejord i en større potte, og de to andre i tre.


Et drys kød/benmel og noget vand, så er de klar til at komme ud, når vejret bliver lunere.

Sidste år spirede frøene af olieplanten overhovedet ikke, i år spirede alle seks derimod i løbet af kort tid, og planterne voksede sig lynhurtigt store. I dag flyttede jeg dem så ud i staldens kølighed (9 grader), for at de ikke skal nå at blive alt for ranglede, inden de kan plantes ud.

I snart halvanden måned har frøplanter af forskellige stauder stået ude i stalden under et led vækstlys. Frøene blev sået inde i løbet af januar ud fra princippet om 4 uger ved 20 grader, så 4 uger udenfor og derefter tilbage i varmen for at spire. Der var bare rigtig mange af frøene, der spirede i første ombæring - en grim streg i regningen 😕

Påskehaven domineres klart af stjernemagnoliaen, som jeg håber ikke bliver ramt af nattefrost, for så bliver blomsterne til en lysebrun sky.


Nedenunder står den tidlige paeonia veitchii woodwardii.


Længere omme under magnoliaen er det det fyldt blodurt, der danner bunddække og er begyndt at falde.

Op mod huset har vi disse småbede, hvor planterne myldrer op.

 Her står også engkarse/ cardamine quinquefolia, som er en nydelig og nem forårsstaude med skinnende, delte blade - den har selskab af narcissen Jenny, som vi holder meget af.


Kommentarer

  1. Ja, det sies så her også at agapanthus trives når det er trangt. Jeg synes de ikke tilhører de enkleste plantene å få i blomst, men jeg har noen store tuer av de jeg også. Flott at du viser hvordan en deler de!
    Flotte blomster hos deg, og akkurat nå har jeg på følelsen at jeg bor på Nordpolen i forhold til deg. -4,5 grader her i natt :(
    Jenny er er av de flotteste løkblomster som finnes!

    SvarSlet
    Svar
    1. Når man har delt en agapanthus, er det altid spændende, hvordan den første blomstring bliver; men min metode er ikke så hård ved planten, så jeg satser på en pæn blomstring. Det må føles isnende koldt, for vi har kun 6 grader, og det føles bestemt koldt. Jenny er en lille diva.

      Slet
  2. Må da lige kik dine agapantus, ser flotte ud de skal nok klare sig...du har ret de kan stå klemt og dog befinde sig vel...det så jeg for et par mdr.siden på Maderia ...men tilstår også jeg har altså sat mine ud
    de kunne ikke holde sig længere de blev til sidst hel gule i bladene...men klipper du dem helt ned.
    Jeg har kun taget halvt delen pga. Vejret men senere kommer de ned..
    God Påskedag

    SvarSlet
    Svar
    1. Hyggeligt at høre om dine erfaringer med agapanthus. Jeg har kun fjernet de visne blade, og nogle planter er visnet helt ned, mens andre nærmest ikke har visnet overhovedet. Jeg tror, de klarer sig fint allesammen, men det er rigtig koldt lige nu, så jeg venter nok til starten af maj med at sætte dem ud.

      Slet
  3. Tak for staldfiduser - agapanthus er svære at dele, jeg delte mine sidste år, og fik ikke ret mange blomster. Min Cardamine vil ikke rigtig brede sig som din, måske en dag bliver den også stor.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme - måske høster du belønningen for at dele dine agapanthus i år. Vores lerjord lader til at bekomme engkarsen rigtig vel.

      Slet
  4. Hej Marie!

    Mot Agapanthus måste man vara brutal, vilket enormt rotsystem de har. Jag tröttnade..

    Bilden på småbäddarna du visar är snygg, vad är det för barrträd som står där så fint?

    Jag har samma växt som breder ut sig som den du benämner Cardamine quinquefolia men här har den namnet Cardamine glanduligera på svenska ungersk tandrot, är namnet bekant för dig eller har jag återigen en felnamnad växt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Netop, der sker ikke noget ved at fjerne nogen af alle de rødder. Det lille træ er en langsomtvoksende penselfyr/ Pinus parviflora. Jeg er tilbøjelig til at give dig ret i, at det er en glanduligera. Den er købt på et plantemarked, og der kan man ikke altid regne med navneskiltet.

      Slet
  5. Hej Marie

    Så kom du igen først med pæon i blomst - Paeonia veitchii er en spændende art!
    Jeg har selv et atypiskt pæonår idet det ser ud til at rockii pæonerne vil komme før men sædvanlige "Athena" Det er spændende at holde øje med!
    Mange planter laver begge typer frø (bla liljer), både dem der spirer omgående og dem der skal have 2 sæsoner. Måske er det sådan noget du er løbet ind i?

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Vent og se med rockii. Jeg troede nemlig, at mairei ville blomstre for veitchii; men den blev overhalet og står stadigvæk i knop, dog med fin bladvækst. Måske kommer Athena med en slutspurt. Måske har du ret ang. de tidligt spirende frø.

      Slet
  6. Det må være skønt at have agapanthus, der er så store.
    God påske :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja,sådan set er delingen af dem vel i grunden et luksusproblem.

      Slet
  7. Kære Marie Sikke en vidunderlig flot
    Magnolie. Her hos mig er der også Agapanthus, de gror som ukrudt. Jeg har tit skåret af til aflæggere, men de rødder bare vokser og vokset. Jeg har for første gang fået blodurt i haven, jeg er så glad for den . Den er så fin,tror vist jeg så den første gang her på din blog. Knus Tina

    SvarSlet
    Svar
    1. Foråret går så hurtigt. Allerede i dag synes jeg, at magnoliaen er begyndt at visne. Det er ærgerligt, at agapanthus ikke kan overleve i haven - det ville være meget lettere.ja, blodurten er en lille skønhed.

      Slet
  8. Vilken vacker plantering med Magnolian :) Och en ståtlig bokhäck i bakgrunden. Pionen liknar mer mina mairei, som står i knopp nu. De veitchiivarianter jag har har mer fingerdelat bladverk som hunnit bli alldeles grönt när de blommar. Jag får dubbelkolla de senare.

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ingen tvivl om, at de tidlige pæoner ligner hinanden rigtig meget både, hvad angår blomster og løv. Og løvet starter altid med at være kobberfarvet og bliver efterhånden olivengrønt. Det er en fin plantegruppe i haven her om foråret.

      Slet
  9. Hej Marie!
    Har en stor Agapanthus som står inbäddad i mitt växthus. Har inga stora förhoppningar om att den klarat vintern, men den får stå kvar ett tag så får jag se. Mycket fint som blommar hos dig.
    Ha en fortsatt Glad Påsk!
    Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Min erfaring er desværre også, at agapanthus slet ikke tåler frost. Planterne holder tilsyneladende fast ved deres blomstringstid uanset kulden.

      Slet
  10. Dejligt at få ordnet staldfiduserne, nu hvor vejret ikke ligefrem har været med os. Det ser dejligt ud i din have og stjernemagnolien er utrolig smuk. Vi håber at frosten ikke bliver så slem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Heldigvis har vi undgået frosten indtil videre, men påskedagene har alligevel været ubehageligt kolde.

      Slet
  11. Det er da bare så irriterende med det vejr, at det ikke arter sig. Jeg tør stadig ikke stille tomatplanterne ud i udestuen, når der bliver/er så koldt.
    Mine sommerblomster står derude, men vi har nu hængt fiberdug mellem ruden og så-stativet, så de bliver beskyttet bare en lillebitte smule. Indtil videre har de klaret sig fint. Håber det fortsætter sådan.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi dækker også tomatplanterne i drivhuset med fiberdug og ser frem til lunere vejr.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid