fredag den 21. april 2017

forkælede??

Sådan kan vi haveejere velsagtens godt virke, når vi jamrer over, at gunneraen og andre sarte planter har fået et svirp af frosten, især når man sammenligner med de konsekvenser, nattefrosten kan have for landmænd og frugtavlere. På den anden side er det vel helt ok, at vi hæger om de planter, vi elsker at omgive os med.
Hvorom alting er, så lægger aprilvejret ikke op til stor haveaktivitet, og alle, der har et drivhus eller et orangeri eller lignende, søger gerne ind i varmen og bruger tid på at nærstudere, hvad der sker i diverse potter og krukker.

Jeg nyder synet af cypripedium x Pueblo, især fordi jeg ikke har den store succes med fruesko ude i haven. Så er gøgeurt/ dactylhoriza  mere omgængelig.

Lewisia har blomstret i drivhuset hele vinteren.

Narcissus bulbocodium Golden Bells lyser op selv på en gråvejrsdag.

Onsdag havde vi for en gangs skyld en smule aftensol, og der fangede jeg koreaazalea/ rhododendron schlippenbachia,


lunaria rediviva/ staudeagtig pengeurt


fyldt blodurt/ sanguinaria canadensis flore pleno

hundetand White Beauty alene og sammen med perlehyacinter.Saruma er et specielt syn her om foråret med de dunede, mørke blade og de skarptgule blomster, som nærmest er pakket ind i et blad. Senere bliver bladene grønne og mere og  anonyme.
              

anemone nem. green finger

anemonella/ rudeanemone i trængsel

24 kommentarer:

 1. Saruma er virkelig interessant, synes jeg! Men generelt har du mange spændende planter i indlægget.
  Det er jo ærgerligt når man et år går glip af en blomstring og toppen af kartoflerne bliver svitset fordi frosten kommer forbi, jeg forstår det godt, men jeg synes at man skal fokusere på glæderne i havelivet og erkende at vi her i vores land kan risikere frost efter varme, slagregn og hagl o.s.v. og ikke jamre så meget. Det kan ikke være en overraskelse at det er nattefrost i april, vi skal nok være bedre til at erkende det frem for at gå og tro at foråret er her og georginerne skal ud på terrassen fordi solen luner en smule;-)
  Jeg kan godt lide at du går og glæder dig over det der blomstrer og har det godt:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vel er det ærgerligt, når kartoflerne bliver svitset, men så er det jo heller ikke værre. Vi får sikkert alligevel lækre, nye kartofler i juni. Det der med sommer det meste af året går jeg slet ikke ind for. Derfor generer det mig faktisk en del, at man er begyndt at kunne købe hortensia i blomst allerede her i april. Hortensia skal da ikke blomstre før end tulipanerne, det er et værre rod.

   Slet
  2. - tænk, sådan noget irriterer også mig :-)

   Slet
 2. Hej Marie

  Saruma er et nyt bekendskab for mig - den ser interessant ud.
  Og dine White Beauty er selvfølgelig i blomst, mine er først på vej.
  Ja, vejret må vi tage som det kommer, ærgerligt bare at de stille gode stunder ikke kommer i weekenderne, de lover jo superblæst imorgen...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er især lige nu, at saruma ser så interessant ud. Senere virker den ret anonym. Hvis vi er heldige, får vi vel solen at se i morgen, men blæsten bliver uden tvivl ved, og vi får jævnligt en lille regnbyge. Nej, det er ikke specielt fedt forårsvejr.

   Slet
 3. Heldigvis er det også godt at se billeder fra drivhuset, du har mange spændende planter derinde også. Saruma har jeg også og endda i blomst, derimod R. Schlippenbachii har jeg ikke i blomst endnu, ej heller lunariaen som jeg har fået af dig. Den fyldte blodurt er færdig hos mig så godt som i hvert fald, sikken en forskel. Vi er heldigvis ikke blevet generet så meget af frost i år, men vi kan såmænd nå det endnu. Blæsten er desværre også strid her. Hortensiaer nu er helt forkert, de bliver i hvert fald svedet af frosten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt at det igen er forskelligt, hvad vi kan se ude i vores haver. Ja, vi har tit haft nattefrost hen i maj.Der må jo være en del, der køber disse hortensier her om foråret, ellers ville de ikke blive produceret. Jeg synes nærmest, det er naturstridigt.

   Slet
 4. Saruma fanget min interesse også. Så fine de er! Jeg liker mørke blader veldig godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den fanger blikket med de specielle blade.

   Slet
 5. Hold da op det er langt fremme hos dig. Min Lunaria er da slet ikke i blomst endnu. For øvrigt en skøn staude som ikke så mange kender. Min Anemone Green Finger har meget mere grønt i midten, men desværre ikke ret mange blomster i år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lunariaen er rigtig fin. Anemonen kan vist variere meget, har jeg fundet ud af.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Saruma är helt okänd för mig, märkliga och uppseendeväckande blad. Det är sådana växter vi trädgårdsnördar gillar, antar att den inte är härdig här.

  En vacker bild av en blommande Cypripedium. Jag har en ouppnåelig? vision av en hel plantering med olika Cypripedium, drömma är inte förbjudet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, drømme er heldigvis ikke forbudt, men jeg står af. Jeg har forsøgt uden held for mange gange allerede. Jeg tror nu ikke, at saruma er forfærdelig sart.

   Slet
 7. Ett växthus att dra sig in i och kunna njuta av Cypripedium, Lewisia och annat låter underbart :) Saruma var spännande och även om den blir mer anonym senare är det helt ok tänker jag. Vem orkar vara på topp jämt?

  Ha en fin helg! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fint med et lunt sted at trække ind i, når nu vejret er så indbydende. Du har fuldstændig ret. Vi andre er heller ikke på toppen hele tiden, og en neutral baggrund for andre blomstrende planter er heller ikke så dårligt.

   Slet
 8. Hej Marie. Ja, du har helt ret. Jeg så lige i nyhederne i går aftes, at vinbønderne længere nede i Europa måtte tænde bål for at varme vinstokkene. Der står meget på spil for landmænd, vinbønder m.m. Men jeg synes også, man skal passe på sine ting generelt, så man har glæde af det i lang tid. Jeg har lige sat krydderurterne ud i dag - jeg tror godt de kan klare et par graders nattefrost, ellers må jeg lægge et tæppe over dem:) Jeg nyder i hvert fald vores orangeri nu, der er dejligt lunt og i storm og rusk er det lidt hyggeligt at opholde sig dér.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fascinerende at se, hvordan vinbønderne benytter sig af sådan en ældgammel metode. Jeg kan lige forestille mig, hvor hyggeligt og lunt der er i orangeriet.


   Slet
 9. Din lunaria er smuk. Den pynter enhver forårshave. Jeg mener at have læst, at den helst vil have lidt fugtig jord, så den vil nok ikke trives hos mig.
  Sarumaen er da en underlig fætter, måske mere speciel end smuk. Jeg har aldrig set den i virkeligheden.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Lunariaen vokser i den del af haven, som vi kalder skovhaven, og der er nu ikke fugtigt. Den sår sig selv i passende mængder.

   Slet
 10. Hej Marie!
  Mycket fint du bjuder på. Vädret har inte varit det bästa, men skönt att kunna gå in i växthuset. Blodörten är vacker, hundtandsliljan har jag försökt få in i min trädgård. Har satt några lökar förra hösten, så får se om de kommer upp. Anemonellan är riktigt söt.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt med en søndagshilsen, Maribel. Nej, også i dag er det hundekoldt. Hundetand er et fint forårsløg at få til at trives i haven.

   Slet
 11. Det er virkelig et kedeligt vejr vi har os...og så er det ekstra dejligt at se skønne billeder, som dem du viser. De fortæller jo, at foråret nok skal vinde i sidste ende.. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det kan slet ikke gå for hurtigt.

   Slet