tirsdag den 4. april 2017

aprilsysler

Det gode vejr har lokket os til at  flytte pixie og en gul kamelia fra det varme drivhus op til østgavlen af stuehuset.

                                              
Camellia Jury's yellow, købt for 4 år siden som en lille potteplante, har udviklet sig til en flot busk.

Blomsten er cremehvid med gul midte.

I går tog vi os sammen og fik lagt flis på gangene i skovhaven - der skulle lige ryddes lidt op først og flyttes rundt med nogle planter og fyldes jord på her og der, hvor vi havde efterladt huller. Her følger nogle billeder deromme fra.
Den sjoveste plante at følge i skovhaven er kinesisk majæble/ podophyllum versipelle, som får megastore, flade blade. Den lyse, fremadrettede plet er bladets centrum, og blomsterknopperne, som sidder øverst lige nu, kommer til at hænge under bladene, når planten engang får sig viklet ud.

Heloniopsis orientalis/ englilje

Trillium chloropetalum er helt udsprunget.

På modsat side af stien sprang de første blomster af fyldt blodurt ud i dag- jo, det er ikke den ringeste havesæson, vi har gang i lige nu 🐦

18 kommentarer:

 1. God aften Marie
  Fine planter du viser. Jeg købte et par små Trillium planter på et marked sidste efterår. På skiltet stod blot, brun blomst. Nu da du viser billed af din gruppe Trillium chloropetalum tænker jeg om mit køb kunne være den. De får ikke blomster i år men bladene har meget mørke plamager, mørkere end hos Trillium sinensis rubrum.
  Podophyllum er også en plante jeg har fået øjnene op for de sidste par år. Den du viser ser meget spændene ud. Jeg købte nogle lidt sjælne kinesiske sorter hjem fra England sidste år, desværre er jeg i tvivl om de har overlevet, de har ikke vist ansigt endnu. Som salgsplanter har jeg fået et par sorter hjem som er meget kraftige, især er jeg imporneret over P.Spotty Dotty som jeg ikke havde set før.

  SvarSlet
 2. Hej Marie

  Nej, det må man sige, det er en super sæson!
  Og du er foran, min blodurt er stadig på knopstadiet og min Podophyllum versipelle er kun et par cm oppe. Jeg deler jo iøvrigt din begejstring for denne slægt:)
  Jeg har ikke Trillium chloropetalum, kun den lignende Trillium kurabayashii, og den er først nu ved at vise knoppen.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Podophyllum er nok det, man kan kalde en tillært smag. Vores versipelle er nok lige et par år ældre end din, og det betyder uden tvivl noget for, hvornår de begynder den nye sæson. Blodurten vokser på et af de luneste steder i haven, hvor jorden skråner svagt mod syd, så den burde også starte tidligt

   Slet
 3. Vi har fem forskellige podophyllum, men kun de to af dem er kommet i gang, nemlig den, jeg viser i dag, og så spotty dotty. Du har helt ret i, at SD er meget kraftigtvoksende.

  SvarSlet
 4. Dejligt at få "oprydningen" i skovhaven overstået, så kan I rigtig nyde alle de dejlige forårsblomster. Jeg kan bedst lide den enkle blodurt, men når jeg ser din dobbelte, må jeg nu sige, at den også er smuk - så ren og næsten lysende hvid i farven.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er nemlig utroligt ren i farven. Fra nu af passer skovhaven stort set sig selv.

   Slet
 5. Min Pixie er ikke nær så langt, jeg synes heller ikke, der er så mange knopper i den i år. Din Camellia minder lidt om Brushfield Yellow, den springer snart ud hos mig, desværre er der kun to knopper i i år. Heldigvis har jeg en ude i nordbedet som er fyldt med knopper.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pixie tror jeg, at jeg vil skære helt ned, når den er afblomstret, ellers bliver den vist alt for langbenet. Det var på høje tid at flytte kameliaens ud af drivhuset, for jeg havde svært ved at følge med med handlingen.

   Slet
 6. Jeg ble omtrent stum her, og det er ikke ofte ;) Så mye fint du viser idag!
  Brushfield Yellow og Jury's Yellow er veldig like. Fantastisk flott form på din, og så mange blomster!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores have viser mange af mine favoritplanter lige nu, og så er alting så herligt frisk.

   Slet
 7. God morgen Marie. Jeg er også helt målløs. Du har virkelig formået at bygge haven op på en sådan måde, at du har mange blomster allerede nu og det fortsætter jo helt til vinter. Jeg vil så gerne have blodurt i min have, den er så fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det med at have blomster i haven det meste af året har jeg faktisk haft fokus på meget længe, så det er fedt, at du bemærker det. Så skal du da i gang med blodurten, for den breder sig ikke sådan uden videre, det tager tid.

   Slet
 8. Hej Marie!

  Jag instämmer, jag blir helt begeistrad över de spännande och sköna plantor du visar upp. Podophyllum är fantastiska växter, helt i min smak men jag saknar ännu den skugga som krävs för att ge dem ett gott liv.

  När Sanguinaria blommar, då önskar jag att tiden står stilla ett tag.

  Tack för fina bilder på spännande växter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, Gunilla. Det kunne sommetider være skønt at kunne sætte tiden i stå. Vores podophyllum står ikke i dyb skygge, halvskygge er nok den rette betegnelse for deres voksesteder.

   Slet
 9. Du har godt nok mange specielle og spændende planter. Hvis ikke det var for alle de haveblogge jeg følger, heriblandt din, ville jeg slet ikke ane, at der var så mange forårsblomstrende planter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ingen tvivl om at vi inspirerer hinanden på bloggene - det er så fint. De aprilblomstrende planter er helt sikkert mine favoritter, hvor jeg tror, at rigtig mange foretrækker tulipanernes overdådighed.

   Slet
 10. Fantastisk med kamelia. Jeg har engang haft nogen, men de gik ud.
  Den gule clematis, Pixie, er simpelthen så fin. Den kunne jeg lige forestille mig i en zinkbalje eller stor krukke, for at lave noget højde til forårets andre blomster som hornvioler, påskeliljer og primula.
  Kh. Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan kan det gå med de kære planter. Ja, jg kan godt forestille mig det arrangement, du beskriver, hvor pixie kan give noget højde til de lave forårsblomster.

   Slet