tirsdag den 11. juli 2017

Så gik glansen af Sankt Gertrud

Det udtryk faldt mig ind i går, hvor jeg ubarmhjertigt skar geranier, astrantia og salvie ned til sokkeholderne, nej ikke helt til sokkeholderne for salviernes vedkommende, kun ned til de nye blomsterskud. Desuden fjernede jeg alle de roser, der bare var i nærheden af at tænke på at falde, og nogle steder røg der nogle ret lange grene med i faldet. Der går vist desværre hele seks uger, før der kommer en genblomstring.

Rosa Mundi, Ferdinand Pichard og Santana blev beskåret kraftigt i foråret og alle har kvitteret med en harmonisk busk.Til sammenligning: Rosa Mundi til venstre og Ferdinand Pichard til højre

Men Raubritter er klart min favorit i år. Dens kuglerunde blomster er helt unikke. Sidste år stod den frit og var hverken en busk eller en klatrerose. I år trives den i sit korset.Piluu er ikke ligefrem min yndlingsklematis, men den blomstrer længe og rigt, og jeg kan ikke lige komme i tanker om andre, der har både fyldte og enkelte blomster på planten på samme tid.

Så er durandii mere efter min smag, selvom den ikke rigtig kan bestemme sig for, om den skal krybe eller klatre.

Viorna og Roguchi vil vi kunne glæde os over de næste par måneder.


Aconitum pink sensation og aconitum album er to nemme og kønne stauder, som ikke skal bindes op. De breder sig stille og roligt med årene - lidt ligesom deres ejer😏
                             
Filipendula rubra

Stipa tenuissima pony tails

27 kommentarer:

 1. Rosa mundi er en flott rose selv om jeg liker Ferdinand Pichard litt bedre. Raubritter er jo helt nydelig i stativet sitt. Rogushi kjøpte jeg i fjor etter å ha sett den hos deg. Jeg liker disse småblomstrende clematis veldig godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt lide både rosa Mundo og Ferdinand Pichard med deres temmelig forskellige udtryk. De små klematis erså charmerende, og jeg håber, at din Roguchi trives godt.

   Slet
 2. Sikke en overdådig blomstring i dine roser, du må være god ved dem :-) Hvor er det også flot dit sidste billede med det vejende græs

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, de blomstrer godt, roserne. Sidste år og i år har jeg givet dem en håndfuld RhizoBio, og det er jeg overbevist om, at der har gavnet deres vækst.

   Slet
 3. Er vild med din header. Hvor er de smukke. Raubritter er så fin med de runde kugler, og sikke en frodighed. Jeg har også beskåret alle mine salvier, og glæder mig til de blomstrer igen om nogle uger. Glæder mig hver dag over mine hvide aconitum, og glæder mig til de blå blomstrer senere. Købte mine Filipendula Rubra sidste år, og de blomstrer i år.
  Købte også en Rosa Mundi, men den er stadig lille.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan åbenbart gå rundt og glæde os over nogle af de samme planter - hvor er vi privilegerede. Jeg ville ønske, at salvierne ikke skulle beskæres, for jeg savner allerede deres dybe, flotte farve.

   Slet
 4. Hej Marie

  Spændende sammenligning af Rosa Mundi og en af de mest vellykkede nye stribede Ferdinand Pichard, de er temmelig fotrskellige!
  Ja, det er de små Clematis der nok får mig til at måtte interessere mig for denne slægt:)
  Jeg brugte også weekenden til at skære meget væk, sikken det vokser!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ligheden mellem de to roser er helt overfladisk.Som haveplante giver klematis noget særligt med deres vækstform, og så er der jo et kæmpe udvalg fra bitte små, diskrete blomster til det vildt flamboyante.

   Slet
 5. Jeg kan godt forstå, at Raubitter er din favorit, for hvor er den dog smuk. Jeg er også vild med dine klematis, specielt de mørkeblå. Jeg har ikke klippet nogen af mine stauder ned endnu - synes det er for tidligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Raubritter er virkelig en skønhed. Jeg tog også lige en dyb indånding, før jeg startede med saksen, for der forsvandt jo pludselig en masse blomster.

   Slet
 6. Nå ja jeg måtte lige op igen og se din header, den er godt nok flot, sikke roser. Jeg har også været hård ved roserne de sidste dage, det er nødvendigt nu, synes jeg. Jeg beskærer også de engangsblomstrende nu. Sjov sammenligning med stormhatten og ejerne, så skal I da have taget noget på, siden jeg så jer sidste gang :)
  Flot med stativet til Raubritter, min skal vist vokse noget mere, før den kan fylde et stativ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok nærmest en minibeskæring, jeg har lavet på roserne. De kan godt komme til at se lidt forvoksede ud oven på den første blomstring. Søren har nu ingen problemer med vægten, mens jeg helst skal holde mig i gang og sørge for noget motion, ellers går det med mig ligesom med planterne.

   Slet
  2. Det samme her, det er oftest værst med os damer ;)

   Slet
 7. Du har da rigtig været ude med saksen. Hav tålmodighed, din flid skal nok blive belønnet.
  Din Raubritter er da noget af det skønneste, sikken blomsterrigdom.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Tålmodighed igen igen:-) Ja med den blomsterrigdom kan man godt leve med, at Raubritter kun blomstrer en gang.

   Slet
 8. Godaften Marie.At du nænner det.Mennok nødvendigt at klippe ned nu.Mine salvie og astrantia står bare så flot lige nu.
  Og det samme gør den smukke hvide stormhat.
  Men din flotte rose Raubritter er da bare en virkelig skønhed.Har dog også brugt noget tid på at klippe alle mine roser.
  God aften Jette der nu har sat mit lille gods til salg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Jette. Du tager virkelig hele tiden nogle nye, vigtige skridt henimod den næste fase af dit liv.

   Slet
 9. Hej Marie,
  Her er det alle gode gange 3 - da min Pc driller og jeg nu skriver en kommentar for tredje gang. Men stædighed længe leve. Smukke billeder og ja vi bør nok klippe Storkenæb ned. Jeg har taget nogle ned og klipper nok de sidste på fredag. Fine Clematis. Jeg har en blå Aconitum, men den sart gule har jeg ikke set før. den er ret fin og iøvrigt er den rosa smuk. Eller snyder billederne med farven?
  Ja så håber vi der er hul igennem:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Imponerende at at du ikke gav op og lod kommentar være kommentar. Farverne er skam ægte, og den rosa er rigtig fin. Det gør da lidt ondt at klippe storkenæb ned, men der går jo ikke ret lang tid, før de i hvert fald er kønne bunddækkeplanter igen.

   Slet
 10. Så flotte rosene din er, Marie. Jeg er nok litt for lite flink til å klippe tilbake om sommeren, jeg må nok øve meg mer. Ha en fin sommeronsdag! Klem fra Anne-Kristin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej. Du starter også dagen med en omgang blogsurfing 😊 Ja, hvis man ønsker en genblomstring, er det smart at klippe rosen lige over et udadvendt skud, det giver klart en større genblomstring.

   Slet
 11. Mina favoriter blev stormhattarna, Aconitum, och gräset 'Pony Tails'. Det finns så många vackra blommande kvar att kika på under sommaren som clematis... Tur det finns så många med olika uttryck.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. To fortrinlige valg. Ja, clematis er virkelig en alsidig planteslægt.

   Slet
 12. Hej Marie!
  Vackert med både rosor och klematis, har inte sett Aconitum i gult och rosa, så fina de är.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren. Aconitum er i virkeligheden en meget større planteslægt, end de fleste haveejere er klar over. Det er i hvert fald mit indtryk.

   Slet
 13. Skønne billeder af dine clematis :) Er ikke så heldig med mine i år...enten dør de eller også får de visnesyge eller også er det nogle forkrøblede blomster de får. Håber det bliver bedre næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Øv, øv, forhåbentligt har de bare et off år i år.

   Slet