søndag den 23. juli 2017

store planter på en regnvejrsdag

Måske skyldes det gråvejret, at jeg i dag lagde mere mærke til bladformer og strukturer end blomster og farver.
En blomstrende kæmpe kan man godt kalde koreansk månestråle / Kirengeshoma palmata koreana group.


Her ses den på afstand i staudebedet sammen med en hvidgrøn foldblad/ veratrum viride til venstre i billedet.


Forskellige kæmpeærenpris/ veronicastrum i baggrunden, i forgrunden eryngium og liatris.


I mange haver har gunneraen et bed helt for sig selv, klogt nok, for det er vanskeligt at vurdere, hvor stor den kan nå at blive. Alligevel står denne her i et bed sammen med andre robuste planter.

Hydrangea serrata Blue Bird

Det virker næsten naturstridigt med en blomstrende rhododendron sidst i juli; men ikke desto mindre står prunifolium i fuldt flor lidt gemt bag en acanthus.


Digitalis ferruginea har jeg besluttet at  plante mere ud i lyset til efteråret,  så den kommer mere til sin ret. 

Persicaria painter's palette lyser op i en nordvendt krog, men er ikke i nærheden af størrelsen på persicaria polymorpha.


En nuttet, lillebitte nellike som kontrast, nemlig dianthus knappii, vist nok den eneste gule staudenellike.

Planten herunder købte jeg på et alpint plantemarked i foråret uden navneskilt og uden, at sælgeren var i stand til at identificere den. Siden den begyndte at blomstre, har jeg forsøgt at finde den på nettet, men uden held, så i dag lagde jeg et billede op på SRGC, den skotske alpine klub, og inden for en time havde jeg svaret, nemlig at det er vild tranebær/ vaccinium oxycoccus. Den er nu også nuttet.

28 kommentarer:

 1. Nu må jeg lige se om jeg kan få navnet skrevet ned på den månestråle for den har jeg været på jagt efter siden jeg så den i Lille Malund. Spændende Digitalis som jo må være en staude når du vil flytte den. Har prøvet et par forskellige Digitalis som skulle være stauder men de kommer nu aldrig igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså vi kan sagtens afse et et hjørne af månestrålen, hvis ellers det kan findes på en eller anden måde. Vi kunne jo måske bytte planter. Jeg har sået den brune digitalis for en del år siden efterhånden, og den kommer troligt tilbage år efter år.

   Slet
  2. Ikke findes, men fikses - jeg hader tablettens åndssvage ordforslag.

   Slet
  3. Jeg har ikke helt styr på hvor det er i bor i forhold til mig. Jeg bor lidt øst for Ikast. Jeg har jo ikke kørekort men et par havetossede veninder som nok er med på en tur...i er også velkomne her. Har jeg mon noget i er interesserede i for ellers køber jeg gerne en bid af den. På et tidspunkt var der vist også snak om Druemunken med sorte bær. Skriver lige min mailadresse så kan vi da få kontakt af den vej. donkey24@mail.tele.dk.

   Slet
  4. Nu har jeg noteret din mailadresse, så finder vi nok ud af noget. Sørren synes ,det er et dårligt tidspunkt at grave planter op nu, og det har han nok lidt ret i, så lad os vende tilbage til det senere på sæsonen.

   Slet
  5. Ja det har han da ret i og jeg havde heller ikke regnet med at det skulle være nu.

   Slet
 2. Som vanlig er din månestråle meget flottere end min, men jeg synes dog, at min har klaret sig bedre i år, end den plejer.
  Flot med din prunifolium, jeg har Arborescens i blomst nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok ikke helt den samme Månestråle. Som Rita antyder, er den koreanske temmelig sjælden. Arborescens og prunifolium er vel i virkeligheden det, man kaldte azalea i de gode, gamle dage.

   Slet
 3. Heldige deg som har fått regn. Her er det like tørt som i en ørken...
  Flotte blomster og bladplanter. Hydrangea serrata Blue Bird er min favoritt i dag. Helt nydelig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har lige haft et regnvejr, der nærmede sig skybrud, men som hos dig trængte haven også meget til vand.

   Slet
 4. Hej Marie.Ja !!! jeg kan jo se at din have også er rigtig frodig lige nu.Og din månestråle er da bare så flot med de høje planter bagved.
  Men er også vild med billedet med den store græs.
  Sjovt med den lille nye tranebær.
  God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er heldige, at vi har plads til store planter. Ofte er størrelsen med til at give planterne karakter. Mange af dem har efterhånden adskillige år på bagen.

   Slet
 5. Jeg elsker store planter det tilfører haven noget helt særligt at man skal gå og kikke op :-)
  Sidste år flyttede jeg min månestråle efter at have set din store på bloggen, det har hjulpet lidt på størrelsen, men ikke nok.
  Spændende planter du viser og Digitalis ferruginea er bare smuk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Et minus ved store planter er, at det kan være virkelig vanskeligt at møblere om i bedet. En enkelt planteskoleplante er nærmest usynlig ved siden af planter af den størrelse. Ja, tænk at en brun blomst kan være smuk.

   Slet
 6. Hej Marie

  Alletiders med blomstrende Rhododendron, den ser løvfældende ud?
  Superflotte studer du viser.
  Og sjovt at du har fået en tranebær, jeg synes dog ikke rigtig den ligner den der er heroppe, din den virker mere kompakt.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Prunifolium er løvfældende, ja. Det er rigtigt, at den ude i naturen nærmest bliver til et net bestående af lange udløbere. Kan det mon tænkes, at de først udvikles senere, jeg ved det ikke.

   Slet
 7. Hvor har du altså mange planter - og så fine :)
  Min Blue Bird står også flot nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Ulla. Ja, det er blevet hortensiatid.

   Slet
 8. Hei. Nydelige bilder. Skal si det er frodig og flott hos deg. Her har det regnet mye de siste dagene. Ønsker deg en god uke.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser frodigt ud, ja, men vi har faktisk manglet vand, så regnen er meget velkommen.

   Slet
 9. Hvor står din gunnera flot i bedet sammen med andre høje planter. De fleste steder ser man den stå solitært midt i en græsplæne, og der synes jeg, at den let kommer til at se for dominerende ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi synes også godt om synet, men det er simpelthen svært at vurdere afstanden til de andre planter, og bar jord pynter jo ikke i bedet.

   Slet
 10. Hej Marie!
  Många fina växter, ser frodigt och fint ut. Blue bird är mycket vacker, skulle gärna ha den i trädgården, men har inte lyckats särskilt bra med hortensior.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt at du ikke har held med hortensia, for de bidrager bestemt med en masse farve i sensommerhaven.

   Slet
 11. Det ser supergodt ud med gunneraen i et bed sammen med andre planter. Også meget anderledes, da jeg er vant til at se den som solist, men det der virkelig godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Esther. Jeg synes selv, at gunneraen bliver mere interessant, når den er plantet sammen med andre planter

   Slet
 12. Hej Marie. Jeg synes også, det ser rigtig godt ud med gunnereaen i staudebedet. Det er gode planter, den er plantet ved. De kommer fint til sin ret og bliver ikke overvældet af giganten, men stråler nærmest om kap. Spændende med vild tranebær, mon bærene kan spises?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at høre fra dig igen, Birgitte. Piletræerne, der står i gunnerabedet, blev vi nødt til at skære tilbage, fordi blæsten ellers var for hård ved de bløde grene. Ellers ville det have set endnu mere spændende ud, tror jeg. Hvis der kommer bær, tror jeg bestemt, de kan spises.

   Slet