lidt om georginer/dahlier

Ordet georgine falder nu engang bedst i min mund, selvom det nok sjældent bliver brugt i dag, og dahlia vist i virkeligheden er den ældste betegnelse.

Vi har cirka 20 forskellige og overvintrer stort set dem allesammen, så der er altid en dag om foråret og en om efteråret, hvor knoldene skal plantes ud eller samles ind. I mellemtiden passer de vel stort set sig selv bortset fra arbejdet med at plukke buketter og fjerne frøstande.

I år, hvor vi har fået masser af vand og meget lidt sol, har især de småblomstrende georginer udviklet sig til nogle ret uinteressante, megastore, grønne planter i stedet for et iøjnefaldende farveindslag. Se bare billedet herover. Selve blomsten er ellers virkelig farverig.

Modsat er det med mørktløvede georginer som Twyning's After Eight.  Den har noget personlighed og tilfører sit bed noget særligt, i hvert fald i mine øjne.

Blomsten er så lys, at dens nuancer let bliver udvisket på billeder; men den er i virkeligheden ganske raffineret, ikke mindst på baggrund af det mørke løv.

'HS Wink' kan noget af det samme og står et meget iøjnefaldende sted på et hjørne ved den ene terrasse. Jeg tvivler på, at en grønbladet dahlia ville kunne udfylde pladsen lige så godt. 

Kommentarer

 1. Ja de mørkbladede er flotte, jeg har kun en mørkbladet, og de andre er ikke helt i blomst endnu, men det varer nu ikke længe. De har sovet under dække ude i vinter, så de er sene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er du sluppet for at køre knoldene frem og tilbage, kan jeg regne ud.

   Slet
 2. Jeg er helt forelsket i georginer, og jeg er den heldige ejer af en ret stort georginebed. Jeg har overvintret de fleste, og de var meget tidlige (så, Lisbeth, det må have at gøre med hvornår vi har taget vinterfrakken af dem ...?), mens de knolde jeg lagde i foråret først for nylig er kommet i blomst. Skønne er de under alle omstændigheder! Også dine :-)
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Så du har også ladet en del knolde overvintre ude - det skulle vi måske også overveje. De er jo helt uundværlige i sensommerhaven.

   Slet
  2. Jeg læste om overvintring af georginer hos Anette med Fru Pedersens have. Jeg har skrevet et indlæg hvor jeg også henviser til Anettes. Hvis du har lyst kan du læse om mine (overvejende gode) erfaringer her: https://mitlandliv.dk/georginerne-status-medio-juli/ Og hvis du vil se mere til mine georginer, kan du søge på "georginer" ovre hos mig. Jeg har taget en del billeder af dem da de er noget af det fineste vi har i haven :-)

   Slet
  3. Mange tak for informationen,Nana.

   Slet
 3. Vi sier georginer her også, men i Sverige sier de dahlia. De med mørke blader er så fine, og den du viser er veldig fin. Jeg har sådd de med mørke blader mange ganger og med godt resultat. Nydelig farge på den siste også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gad vide hvad forklaringen er på, at sprogbrugen er forskellig i Norge og Sverige. Jeg har også sået the Bishops Children for nogle år siden og har knolde derfra endnu.

   Slet
 4. Jeg kan også vældig godt lide de mørkbladede. Jeg har sået dem i år, og det må siges at være en nem måde at få georginer på. Jeg har ikke så gode vinteropbevaringsmuligheder, så jeg regner bare med, at smide dem på komposten i efteråret og så nye til foråret. Jeg var i vinter til et foredrag i havekredsen om georginer. Der blev det sagt, at det var bedst at grave knoldene op om efteråret, fremfor at lade dem blive i jorden og vinterdække dem. Årsagen er, at det skulle være sundt for knoldene at komme op af jorden, og at det er godt at dele dem, når de er store nok til det.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. I vores lerjord er jeg også bange for, at knoldene vil rådne. Det sker i hvert fald altid med de knolde, vi ikke gider tage op. Nogle af dem formerer sig helt vildt. Det er også let at stiklingeformere georginer, hvis man vil have mange af den samme slags.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Det var fina dahlior, och de mörkbladiga är extra fina. Jag tar upp alla knölarna på hösten och förvarar dem hos dottern i hennes källare. Ett år glömde jag kvar en i rabatten, och den frös. Mina har blommat fint i år, förutom tre som är i krukor, de har knoppar, men ser inte ut att bli några blommor.
  Ha en fin helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigt for dig, at din datter har plads. Dem, du har i krukker, bruger nok energien på bladene i stedet for at blomstre.

   Slet
 6. Jeg er veldig glad i georginer, men har ikke hatt noen på en del år. Jeg får kanskje skaffe meg noen nye til våren. Dine er virkelig flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg prøvede i hvert fald at gøre lidt reklame ☺

   Slet
 7. You have a lot of Dahlias, I love them and also have some in my garden. Such a shame the slugs and snails love them too. The dark foliage Dahlias are a real good addition to the assortment.

  SvarSlet
  Svar
  1. We are lucky that sluge do not eat our dahlias. I agree that the dark leaved types are a very useful variation.

   Slet
 8. Hei Marie. Er veldig glad i georginer. Jeg har noen stykker, men flere er blitt oppspist av snegler. Get til tross for at de står i krukker. God helg til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis de æder de planter, du har i krukker, så må de virkelig være et problem i din have. I år har vi fået sneglene ind i udkanten af haven og prøver ihærdigt på at holde dem der, for udrydde den kan man vel ikke.

   Slet
 9. Hej Marie

  De mørkbladede Georginer er da noget mere spændende end de ferske grønne.
  Det er også sneglene der har afholdt mig fra at ha dem - og her i Sverige vil det nok let blive noget roderi.

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. For nyligt så jeg et haveprogram, hvor det blev sagt, at sneglene ikke går i de mørktløvede georginer. Om det holder stik, ved jeg ikke.

   Slet
 10. Georginer er flott, særlig på denne tiden, de lyser skikkelig opp:-)
  Er spesielt glad i de med mørke blader og enkle blomster.
  I år har vi ingen, utfra sykdom sist høst. Ingen ble tatt inn, og vi lå på etterskudd denne våren, men neste år må vi ha noen igjen.
  Ha en fin søndag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja,jeres vinter var lidt speciel, kan jeg forstå. Godt det er anderledes nu, og georginer kan vi jo ikke undvære her i sensommeren.

   Slet
 11. Get til tross for at de står i krukker. God helg til deg.


  เย็ดสาว

  SvarSlet

Tilføj en kommentar