lørdag den 12. august 2017

på denne regnvejrsdag

- har jeg hygget mig med at lave et indlæg ligesom en sammenkogt ret med det forhåndenværende udvalg af billeder, der lå på computeren fra i går.
Phlox sherbet blend og purpursolhat har helt identisk farvesammensætning, har det vist sig.

Anemonopsis white swan

Forskellige codonopsis sammen med den klatrende aconitum Red Wine, som jeg var begyndt at anse for tabt.

Sweet Pretty gør det godt i år.

Carlina acaulis/ bjergtidsel får mig til at mindes sidste gang, jeg såede den, hvilket er over 30 år siden. Peter, vores søn, havde lige lært, at tidslen er et grimme ukrudt, som skal bekæmpes, så da han fik øje på blomsten i staudebedet, slog han den ad Pommern til med et elegant golfsving.

Panterllje/ lilium pardalinum og kanadisk kvæsurt/ sanguisorba canadensis
                                    
Sidste år i en åben have (Furierne) faldt jeg for denne spinkle, småblomstrede pelargonie, som har stået og blomstret i bryggersvinduet i snart fire måneder. Når jeg ser den hver dag, husker jeg at vande den og fjerne afblomstrede kviste. Stueplanter lever ellers livet farligt i vores vindueskarme.
                                                         

Jeg har fundet frem til, at den hedder pelargonium sidoides.

Siden har jeg investeret i to andre -  artshybrider bliver de vist kaldt - schottii og ardens. De er købt her. Det er Schottiis blomsterknop, jeg viser herunder. Ja, det er de særeste ting, man kan falde for og ikke nødvendigvis det mest farvestrålende, i hvert fald lige nu. Blomsterne forventer jeg mig dog rigtig meget af.
                                                          

22 kommentarer:

 1. Hej Marie

  Nej, så flot er min "Sweet Pretty" slet ikke i år - jeg trøster mig med at det nok er fordi den laver rødder og skal til at skyde så gevaldigt næste år...?
  Værre er det med min pardalinum, som slet ikke kom til blæomstring i år - godt at blive mindet om den, den skal nok op og deles!
  Pelargonier kan man vist blive bidt af - de har iøvrigt en -fungerende- forening med frøformidling og det hele.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 2. Vores Sweetheart Pretty er vist et par år ældre end din og sikkert mere etableret. Det tror jeg også er forklaringen. Ja, når liljerne svigter, handler det tit om, at de skal deles. Måske skulle jeg tage og melde mig i pelargonieklubben.

  SvarSlet
 3. Sweet Pretty står på min ønskeliste, for den er så søt! Sherbet Blend har jeg også, og som du sier så passer den godt til rosa solhatt. Pelargonia er så fine, og mange av de er veldig spesielle som den du viser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sweet Prettey er virkelig sød. Karsten har nok ret i, at den er et par år om at etablere sig, men det er de fleste roser vel i grunden. De lidt specielle pelargonier er virkelig interessante. Der er bare det lille problem med overvintring.

   Slet
 4. Schottiis blomsterknop ville jeg også have faldet for, de er så fine med behåringer.
  Bortset fra det, kunne jeg godt lide din sammenkogte ret :) Her regnede det kun, da det sidste hold gæster var her. Sådan er der som vanligt forskel rundt om i landet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er da utroligt, så forskelligt regnen falder. Godt du kunne lide gryderetten 🙂

   Slet
 5. Interesting Pelargonium varieties with wonderful buds. Codonopsis is so beautiful too, had them a long time ago in my garden.

  SvarSlet
  Svar
  1. The pelargoniums are really quite exciting, I agree. Codonopsis is a type of plant that requires a lot of sowing to keep going, no doubt about that.

   Slet
 6. Jeg kan godt li' de der luftige Pelargonier - men DET vil jeg nu ikke begynde på, det kan nemt blive lidt omfattende....og såeee er det forresten ikke mig der vander indendørs - Manden begyndte at vande blomster engang sidst i 70'erne fordi jeg havde så travlt med baby (og fuldtidsjob og merconomuddannelse), godt han ikke har opdaget at baby flyttede for snart 20 år siden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha, det har han da for længst opdaget. Han tør bare ikke slippe dig løs med en vandkande af frygt for, at alle hans fine planter skal gå ud😊 Ellers er jeg enig i, at det er farligt at give efter for sådan en ny dille.

   Slet
 7. Der er mange gode ingredienser i din sammenkogte ret - og så med red wine til😋. Det er lidt sjovt, når man kan finde 2 blomster, der har nøjagtig de samme farver.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Nåh, ja, der er også rødvin til maden ☺

   Slet
 8. Kan godt lide den klatrende aconitum med den flotte farve. Jeg er klart bedre til haveplanter end til stueplanter..

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg bestemt også, men nu har jeg taget pelargonieudfordringen op, og så får vi se, hvordan det kommer til at spænde af.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Vackra växter och fina bilder. Sweet Pretty har ett passande namn, riktigt fin.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Maribel. Ja, det er dejligt med sådan et rosennavn, der er til at forstå.

   Slet
 10. Hej Marie.Det med de pelargonier kan sagtens blive en dille.Og din nye er da en af de fine.Efter vinteren smed jeg alle mine ud der havde stået i udestuen.Har jo ikke plads til dem i min nye lejlighed.Der er kun en enkelt vindueskarm.I stuen går vinduerne helt ned til gulvet.
  Men den Sweet Pretty er nu heller ikke så tosset.
  Rigtig god søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det anede mig nok, at pelargonier kan gå hen at blive en dille. Det må være svært at vælge, hvad der skal med i lejligheden, og hvad der skal smides ud.

   Slet
 11. Hej Marie. Nej hvor blev jeg glad for, at se dine pelargonier! Først blev jeg vildt imponeret og bagefter slog det mig, at jeg egentlig ikke blev overrasket over dine valg af pelargonier, for jeg har efterhånden lært, at du ved en hel masse om de lidt mere specielle planter og selvfølgelig skriver du ikke om en helt almindelig dronning ingrid pelargonie! Det er meget lærerigt at følge dig her på bloggen og jeg får i den grad udvidet mit plantekendskab!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så glad for din kommentar, Birgitte, for du er jo virkelig kyndig, når det handler om pelargonier, og både formerer og og sælger den.

   Slet
 12. Som sædvanlig viser du sådanne spændende planter :-) Den hvide Anemonopsis er da bare så fin og yndig og jeg er også helt vild med Bjertidslen, jeg kan i det hele taget godt lide tidsel blomster.
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg kan også rigtig godt lide tidsler. Bjergtidslen er vist desværre ikke en staude.

   Slet