tirsdag den 29. august 2017

en håndfuld nærbilleder

To blå: I flere år har jeg forgæves prøvet at indføre cikorie/ Cichorium intybus i haven både ved at så den og ved at plante den. I år har jeg endelig haft succes med at grave en plante op ude i en grøftekant og omplante den i vores have. Efter at have googlet den har jeg fundet ud af, at det ikke er den, der blev brugt til kaffeerstatning under krigen, men en anden form for cikorie.

I vinter faldt jeg over og for den næste plante, som nogle steder kaldes blå kløver eller blå oxalis (parochetus communis), og var også heldig at finde en frøforhandler. Jeg tror, der kom seks planter ud af såningen, og dem har jeg plantet sammen i en stor, flad lerkrukke. Hvis de overlever vinteren, tror jeg, de skal plantes om i en dybere krukke. Ampler er ikke noget, jeg gør i, men der ville deres hængende ranker sikkert ellers gøre sig godt.
                

To klatrende aconitum: Jeg har før vist Red Wine, men der findes også en White Wine. Foreløbig ser det ud, som om den hvide har en meget kraftigere vækst end den røde.
                        

  

Sommerblomster dominerer bestemt ikke havebilledet. Søren sår altid en række eller to i køkkenhaven, og morgenfruerne sår sig selv år efter år. I år spirede zinniafrøene overhovedet ikke, og Søren fik ikke gemt lathyrusfrø, så vi har nøjedes med en gul cosmos, enkeblomst/ scabioa atropurpurea og timeviser/ hibiscus trionum, hvis yderside under udspring er helt forrygende.

De gamle bjælker omkring mit sandbed til opbevaring af frøpotter var ved at rådne op og fulde af svamp og trængte til fornyelse. Vi valgte at erstatte dem med et metalsneglehegn, og så har Søren lavet et nyt netdække, så fuglene ikke kan snuppe de små frøplanter.

Når man som os har en stor have, kan der godt findes en plads til en kraftigtvoksende staude som djævelsbid/ succisa, hvis små, kuglerunde blomster jeg synes er utroligt dekorative. 

19 kommentarer:

 1. Den klatrende hvite Aconitumen har jeg ikke sett før, men den røde har jeg selv. Så fin den hvite er! Flott beskyttelse til dine frøplanter.

  SvarSlet
 2. Mon det er den samme som Frosted Pearls, som jeg har fra Linda Irving, som har den fra Rita :) Den breder sig rigtig meget, altså de sidste to billeder, den ligner den.
  Flot du fik noget ud af forsøget med Cikorie, dem har vi også herovre, men jeg har kun forsøgt mig med vild gulerod fra grøftekanten.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg prøvede at Google djævelsbid, da jeg ville have den med i indlægget, og fandt frem til, at Frosted Pearls er mere hvid i blomsten.

   Slet
 3. Hej Marie

  Flotte Aconitum - det lader til at være en slægt der gemmer på mange spændende arter og varianter!
  Og så er den stort set fri for skadedyr!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. De fleste aconitum er nok alligevel nogle temmelig opretvoksende stauder, men så er der selvfølgelig et mindre antal klatrende.

   Slet
 4. Sjovt med Cikorie som jo slet ikke findes som 'ukrudt' har omkring. Jeg har frøplanter af den som stammer fra en havebekendt på Bornholm. Min den røde klatrende Stormhat er slet ikke blevet til noget i haven men den hvide som jeg fik i foråret står i en stor potte i drivhuset og er rigtig fin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg hentede cikorien i Viborg, vi har den heller ikke som ukrudt heromkring. Den hvide aconitum er nok mere robust end den røde, kunne det tyde på.

   Slet
 5. Hvor er den sød, den lille blå oxalis.
  Jeg vidste slet ikke at man kan få klattende aconitum, de er smukke begge to.
  Hvor stor er jeres have egentlig?

  SvarSlet
 6. PS Sikke et flot og praktisk Frøplante opbevaring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Størrelsen skal jeg altid spørge Søren om, og han sjusser på 4000 m2.ja, sandheder fungerer godt.

   Slet
 7. God morgon Marie!

  Mycket intressant att du lyckats med frösådd av Cikoria. Här kan man se den blomma vid vägkanterna på en del ställen, det som kallas för ruderatmark. Alltså egentligen en av människan förstörd miljö och det finns alltid växter som anpassat sig till besvärliga miljöer.

  Mycket vacker och älsklig är den Cikorian!

  SvarSlet
 8. Dejlig farve på Cikori og den blå kløver. Nyder Cokorien når vi kører "sydpå", den findes ikke vild her mod nord. Jeg har fået en Blå Mælkebøtte/Cicerbita plumieri, den har næsten samme blomst som Cikorien.
  Djævelsbid er også så fin, jeg har både den blå almindelige og Frosted Pearls.Min mand Javsen arbejder i skoven og de passer rigtig godt på den vilde Djævelsbid, Hedepletvingen lever af den og heldigvis er der en del af dem heromkring.
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Interessant læsning om djævelsbid. Vi skal østpå for at se cikorien ude på grøftekanten.

   Slet
 9. Hej Marie!
  Spännande växter, din oxalis är riktigt vacker, har inte sett den förr.
  Intensivt blå färg. Fröplantorna har hamnat på ett lyxhotell, snyggt.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var netop den dybe, blå farve, der lokkede mig til at så den lille kløver. Gid frøene vil kvittere for luksusopholdet med at spire allesammen 🙂

   Slet
 10. Wow !!! absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information.

  หนังออนไลน์

  SvarSlet