klematis, hortensier og liljer

Efter en formiddag med den obligatoriske omgang regn fik vi en dejlig sommerdag i dag, hvor solen oven i købet kiggede frem ind imellem. Selv her til aften kan vi glæde os over aftensolens milde stråler.
Clematis viticella Venosa Violacea gror op i en taksbusk ved indgangen til skovhaven, hvor den lige kan fange sollyset, når der ellers en sjælden gang er noget at fange.😡


Her er Princess Kate på besøg hos Prince Charles. Gad vidst, om det er den sparsomme mængde solskin, der er årsagen til, at blomsten mangler farve.

Hortensier bruges meget som dekorative krukkeplanter, mens vores er plantet ud i haven og bliver større og større for hvert år, der går. De kan jo sagtens skæres tilbage; men da de ikke  tilhører  den nymodens type, som blomstrer på årsskuddet, så skal man lige tage sig sammen og acceptere, at en beskæring både vil begrænse næste års blomstring og fjerne efterårets smukke, tørre blomsterstande. Det ender nok med en udtynding i kombination med en beskeden tilbageskæring.

Love You Kiss herunder blev flyttet og beskåret sidste år med en grim buskform til følge, fordi jeg gerne ville gemme nogle blomsterskud, hvilket tydeligvis også er lykkedes. Nu har en asters fundet ud af at gro op igennem  busken, og jeg glæder mig til at se kombinationen, når den blomstrer.


Noget skal der helt sikkert ske med Blue Bird herunder. Den tager fuldstændig udsynet til bedet bag ved busken, og i virkeligheden er den i mine øjne for forædlet en plante i forhold til de græsser og stauder, der sætter tonen an i sensommerbedet. Men den trives jo utroligt godt, så på en måde har den vel vundet hævd på sit plantested.

Lilium Concha D'or  

Lilium Robina

Tre beslægtede liljer: Cyriaksburg, Black beauty og Leslie Woodriff


Er den ikke smuk, frøstanden af diphylleia cymosa/paraplyblad?

Kommentarer

 1. Så vakre liljer du viser! Disse store liljene er veldig imponerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, imponerende er de - og velduftende.

   Slet
 2. Det er bestemt en smuk frøstand.
  Jeg falder over planten ved siden af den blå hortensia. Den ser spændende ud, er det den, der hedder pilebladet solsikke?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig, og i år er den temmelig opretvoksende. Den kan ellers godt tage en skæv retning.

   Slet
 3. Jo det må man sige at diphylleia har en smuk frøstand.
  Hortensiaerne bliver godt nok store, jeg kæmper også en kamp med min lyserøde randblomstrede, den må beskæres hvert år, ellers spærrer den bedet.
  Vi har kun fået en byge i dag og har også haft sol ind i mellem, men det har blæst en del.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan godt sige, at vi har et luksusproblem med de store hortensier, men de skævvrider jo det bed, de står i.

   Slet
 4. Det er nogle rigtige divaer du viser i dag - Liljerne er vel nok smukke, men det kræver nok lidt mere en jeg kan give dem i mine staudebede - de sygner lige så stille hen, så i år er det kun ganske få der har blomstret - næste sæson bliver der købt nye, men det bliver til køkkenhaveafdelingen

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan set får vores liljer ikke særbehandling, men det kan selvfølgelig godt være at vores lermuld er mere liljevenlig end den jord, du har i dine staudebede.

   Slet
 5. Hej Marie

  Flotte klassiske liljer!
  Nej den prinsesse er noget bleg, vil også skyde på temperaturen eller solen, naturformen kommer jo fra det sydlige USA.

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Princess Kate står ret skyggefuldt, så måske er det lav temperatur og manglende sol i forening, der er årsagen.

   Slet
 6. Hei. Så flotte liljer. Her har det vært mye uvær, så dessverre går liljene fort. Håper at det blir bedre til neste år. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Med det kølige vejr, vi har haft, har vores liljer ikke haft travlt med at blomstre, så jeg gætter på, at de vil blomstre i det meste af august.

   Slet
 7. Hej Marie!
  Så vackra liljor och klematis. Hortensia har jag gjort försök med att ha i rabatten, men det lyckades inte, kanske dags att prova igen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Dengang jeg begyndte at interessere mig for haver og planter, anså man også hortensia for at være sart her i landet; men i dag regnes de i højere grad for at være rimeligt hårdføre. Det største problem er nok frostsvidning af de nye blomsterknopper om foråret.

   Slet
 8. Hej Marie. Jeg synes, dit indlæg er helt fantastisk for jeg er imponeret over din sans for plantekombinationer og for din evne til at huske alle de svære latinske navne! Det er meget spændende at følge. Plantekombinationerne tror jeg, såvidt jeg kan se af dine indlæg, er nogle du helt selv har fundet på. Jeg har i hvert fald ikke set dem andre steder eller i blade og bøger. Jeg synes, det er så flot og helt utroligt inspirerende. Jeg håber, jeg en dag får mulighed for at komme på besøg i din have, for jeg tror, det er en stor oplevelse. Jeg er så ærgerlig over, at jeg ikke havde muligheden til jeres åbne have for et stykke tid siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord, Birgitte. Når jeg sætter planter sammen, er udgangspunktet helt sikkert nogle planter, som jeg gerne vil se i min have, og så må jeg jo mingelere med dem, indtil jeg er tilfreds med resultatet. Lige nu er jeg megautilfreds med det gamle staudebed, som muldvarpe desværre også har hærget.

   Slet
 9. Hej Marie.Ja !!! der er jo lige tid til de tre plantearter du viser.Har kun en rigtig flot hortensia i år som jeg viser.Men dejlige billeder du viser af alle dine smukke.
  Og dine liljer er da slet ikke til at stå for.
  Rigtig dejlig aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lige sæson for de tre slags planter, og jeg nyder dem i fulde drag.

   Slet
 10. Flotte hortensia, jeg synes flere af vores har bare steder på grenene, så jeg slipper nok ikke for at klippe i dem i år. Liljerne står så fine i år. Paraplyblad kender jeg vist ikke, er det en skovbundsplante?
  mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det genkender jeg godt, at hortensier kan blive ranglede, så man skal have gang i saksen. Ja, paraplyblad trives i humusrig jord i halvskygge.

   Slet
 11. Hej Din kommentar om nymodens hortensia contra de gamle forstår jeg vist ikke helt. Skulle de gamle være sarte? Bouquet Rose, som groede ved voldgravene i gamle dage, blomstrer altid,selv når de bliver klippet i bund om foråret.Altså på årsskuddene. Blue Bird er over 100 år gammel og indført under et andet navn af Aksel Olsen,Kolding.
  De nymodens Hydrangea macrophylla typer har ikke de gener, der skal danne blomsterknopper på etårs skud. Derfor fraråder man klipning efter forårsfrost.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Med nymodens planter tænker jeg på planter som Endless Summer, der danner knopper på de nye skud. Nej,jeg mener ikke, at de gamle planter nødvendigvis er sartere end de nye. Faktisk kan jeg slet ikke mindes at have mistet en hortensia.

   Slet
 12. Hei Marie.
  Har nok tenkt som deg om beskjæring av hortensia, men nå er en blitt så stor at jeg tror jeg må gå hardt til verks, og så får resultatet bli som det blir.:-)
  Vakre liljer.
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlet
 13. Det er trods alt godt, at planterne trives, selvom også det kan give problemer.

  SvarSlet
 14. Hej Marie!

  Tjusigt! Det vore så roligt att någon gång få besöka era vackra danska trädgårdar. Vi pratar om det ibland, min man skulle nog åka men jag är mera tveksam till den långa bilresan. Vi är inga tonåringar längre och allt som gick lekande lätt förut är ett företag numera.

  Liljorna är undersköna, jag har själv inte så många men är så glad när de blommar. Vad gödslar du liljorna med? Jag har varit väldigt slarvig med det och det märks ju så småningom.

  Ha det så gott i ditt blommande paradis!

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det der gik som en leg engang, kræver mere omtanke og planlægning, når man er kommet mere op i alderen. Det er der ingen tvivl om; men ideen er da ellers fin og en overvejelse værd. Liljerne får samme gødning som det bed, de står i. Min mand er gødningsmester og bruger almindeligvis en ganske almindelig NPK gødning.

   Slet

Send en kommentar