mandag den 30. oktober 2017

en hurtig lille nethandel

Ligesom de fleste andre haveejere her om efteråret har jeg overvejet at indkøbe nogle nye forårsløg. Tulipanerne giver jeg (næsten) en pause i år, men efter et besøg på denne hjemmeside fandt jeg ud af, at jeg simpelthen 😉 var nødt til at anskaffe narcissen lemon drops.
https://staudengaertnerei-bornhoeved.de/blumenzwiebeln/narzissen/987/narzisse-lemon-drops

Det var lettere sagt end gjort; men i min søgen jeg endte til sidst hos den nordtyske planteskole i linket herover, som var leveringsdygtig. 
Navnet Bornhöved gjorde mig nysgerrig, så jeg googlede det og fandt ud af, at Danmark hele to gange har tabt et slag dernede. Første gang gik det ud over Valdemar Sejr i 1227 og anden gang var i 1813 under Napoleonskrigene.
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=211875

Jeg lod historie være historie (selvom det sidste slag nok var medvirkende til, at vi året efter mistede Norge) og afgav min bestilling, som også omfattede tulipa clusiana peppermint stick og narcissus little witch En løselig udregning viser, at forsendelsen kostede ca 40kr mere end at køre til Jespers Planteskole i Holstebro, som faktisk ikke har nogen af disse løg i sit sortiment. Desuden fik jeg den muntre pose herunder som en bonusgave, noget, der får langdistancehandlen til at virke meget minde upersonlig og sandsynligvis stimulerer lysten til at handle på nettet.

Er der en pointe med dette indlæg? Næh,  i grunden ikke rigtig. Jeg vil gerne vise, hvor godt (og forførende) et redskab internettet er som informationskilde generelt, men først og fremmest videregive en hyggelig og positiv oplevelse med nethandel, som vel samtidig illustrerer, hvorfor netbutikkerne er sådan en farlig konkurrent til vores fysiske planteskoler. Sjovt nok har netop Jespers Planteskole formået at kombinere de to handelsformer og bygget en velfungerende netbutik oven på den eksisterende virksomhed, mens den nordtyske planteskole har lukket den fysiske butik og nu udelukkende sælger over nettet.

Et par billeder herhjemmefra: I august efterlyste jeg en bænk til det nordøstlige hjørne i køkkenhaven, og den blev stillet op i går. Materialet stammer fra et kæmpestort hasseltræ, som Søren har beskåret, og skruerne fandt han i sine righoldige gemmer, så vi er begge to megatilfredse.

 Aster tongolensis jindai er den sidste asters, der springer ud - i mine øjne er knopperne lige så dekorative som blomsterne.

16 kommentarer:

 1. Ja, narcisser er så fine, så de kan en ikke få for mange av. Historie er alltid spennende å lese om. Jeg må jo si at jeg er glad for at Danmark mistet Norge ;) Min hjemby ble grunlagt av Christian 4. i 1623, så dansk/norsk historie i den sammenheng kan jeg en del om. Den ble grunnlagt pga.at det ble funnet sølv der, og det behøvde han til sin krigføring.

  Flott benk! Det er så fint å kunne lage sånne ting selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag kan man overhovedet ikke forestille sig, at Norge og Danmark kunne være et land. Tænk også på alle de spændende landskampe i forskellige sportsgrene, vi så ville være gået glip af:-)

   Slet
 2. Hej Marie

  Ja disse små bonus gaver er alletiders - det er jo gerne noget nyt eller sjældent som leverandøren selv sætter pris på.
  Som du ved morer det mig at finde nye og spændende leverandører - Bornhöved var nyt for mig:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er en sjov krølle på min handel med Bornhøved. Selvom de på hjemmesiden skriver, at de sender til udlandet, kunne man kun vælge mellem Tyskland og Østrig; men på min forespørgsel fik jeg at vide, at jeg bare skulle skrive Østrig, så skulle de nok huske, at bestillingen skulle sendes til Danmark. For en sikkerheds skyld skrev jeg Danmark i forlængelse af bynavnet, og alt gik helt gnidningsfrit. Igen et eksempel på et personligt touch - jeg får da lyst til at vende tilbage.

   Slet
 3. Jeg kommer ikke så langt omkring, så jeg er rigtig glad for nethandel. Lemon drop er vældig flot. Jeg har også en asters med navnet Jindai, men fornavnet er tataricus, gad vide om det er den samme. Jeg købte min ved staudestedet sidste år, den står på spring og ligner din, men blomster har jeg ikke set endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nethandel er bare så nem og uproblematisk, ingen tvivl om det. Det er uden tvivl den samme asters, det handler om.

   Slet
 4. Hei Marie.
  Narisser er flotte. Er ikke så flink med netthandel. Holder meg til gartneriene. Flott benk. Ingenting er bedre enn det en lager selv. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan er vi heldigvis forskellige. Gartnerierne heromkring er desværre ikke gode til at forny sig.

   Slet
 5. Hej Marie
  Nethandel er kommet for at blive og dem der overlever er klart dem som skiller sig ud fra mængden.
  Har selv et to piger som køber hhv. Hundefoder og chincilla foder i Tyskland over nettet, er der skader bliver det byttet uden beregning og ikke mindst. Det bliver leveret til døren for ca det halve af hvad det koster i DK

  Kan du have en god aften

  Mvh Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Dine piger er et godt eksempel på, hvordan nethandlen fungerer i dag. Ofte er det billigere at handle i udlandet end inden for landets grænser.

   Slet
 6. Lemon Drops är en super söt liten narciss :) Jag har försökt låta bli att kika på olika företags lökrea i år. Men att hitta saker via nätet är väldigt bra när man är trädgårdsmänniska. Det är rätt mycket som inte finns här i Sverige.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis - via nettet kan man hente de mest fantastiske planter og løg hjem til ens have.

   Slet
 7. Hej Marie!
  En fin narciss, har blivit fler narcisser hos mig, rådjuren gillar inte dem, till skillnad från tulpaner och krokus. Näthandel är helt perfekt, speciellt för utbud och pris. Men det är en stor nackdel, då små affärer i närområdet, försvinner. Det är bara de stora som överlever. Men med ett enkelt klick har man fyllt sin varukorg.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig at læse, ar narcissen breder sig - det var lige det, jeg ønskede. Ingen tvivl om, at de små planteskoler har det virkelig svært i dag.

   Slet
 8. Af alle de blomsterløg som findes i verden, så er narcisser mine favoritter :) :) flot lemon drop den har jeg desværre ikke endnu ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig. Når man bor på en bondegård, som vi gør, er narcisserne nok forårets højdepunkt.

   Slet