onsdag den 30. maj 2018

forskellige motiver sidst i maj

Min bedre halvdel synes, jeg overdriver, når jeg hævder, det er for varmt til udendørs aktiviteter i dag; men det synes jeg nu, det er, og kameraet bliver kun luftet først eller sidst på dagen.
Roserne er allerede godt i gang, og efter min mening er der ikke noget flottere eller mere iøjnefaldende end sådan en rød rose som her Ingrid Bergman.

Iris chrysographes black form er derimod så diskret både i form og farve, at jeg var lige ved at overse den.

Honningløg/ Nectaroscordum siculum er heller ikke en plante, der  råber "se mig". Til gengæld formerer løgene sig ret pænt. Den kommer klart bedst til sin ret mod en mørk baggrund.


Det næste billede får mig til at tænke i borddækning, nemlig dobbeltriflet eller dobbeltblonde - det er uden tvivl kanten på fodbladet, som går igen i bregnebladene, der giver mig de associationer, og i virkeligheden er det vist halvblonde, de ligner. Jeg har lige slået bregnens lange navn op:  Halvmånefjerbregne Athyrium filix-femina 'Frizelliae.

Storkenæb har vi mange af i haven. Dels lyser de op og giver farve under blomstringen, dels er de velegnede som bunddække efter afblomstringen. Efterhånden køber jeg ikke nye planter mere, men sidste år faldt alligevel jeg for Southcomb Star, som var til salg i en åben have, og for Klepper, som så ud til at være mere mørkeblå end de fleste og overvejende lilla bølgekronede storkenæb. Det var den også i aftensolen i går.


Den hvide geranium phaeum var længe på min ønskeseddel, hvis vi går 20 år tilbage i tiden.  Den har heller ikke skuffet, for den lyser herligt op i skovhavens halvskygge.


Sidste år startede Abraham Darby med friske blade og en fornem blomstring, som desværre blev afløst af gentagne rustangreb, hvor jeg stort set fjernede alle blade. I år er den også startet godt; men forleden opdagede jeg, at de inderste blade ser lyse og saftløse ud. Det ligner et angreb af rosencikader; men det mærkelige er, at jeg ikke har set en eneste flue, selv når jeg giver planten et dask.

I forrige indlæg viste jeg et billede af cistus. Siden da har jeg plantet den om i en større krukke, og det er tydeligt, at det bekommer den vel. Det, jeg tog for sydlandsk afslappethed, var simpelthen et udslag af vandmangel.

Fy og Bi kan man godt kalde disse to storkonvaller. Zanlanscianense er 160 cm og humile kun 20 cm.Med hookeri er vi helt nede i det diminutive. Den hører hjemme i et spaltebed eller en anden form for alpint bed.

17 kommentarer:

 1. Jeg tager også kun billeder morgen og aften, så bliver de bedst. Min foretrukne plads i disse varme dage er i skoven, der er dejligt svalt.
  Storkenæb har jeg også mange forskellige af, men der er så meget andet, så jeg får ikke rigtig taget billeder af dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Storkenæb hører nok til havens vandbærere; men dem kan vi bestemt heller ikke undvære.

   Slet
 2. Hej Marie

  Polygonatum er jo favoritter her, tror du ville blive glad for curvistylum, den vil passe fint ind som næsthøjest blandt de flotte du viser:)
  Også her ligger jeg brak midt på dagen og nu hvor temperaturen kun er sunket til 27.

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Den må jeg kigge nærmere på i morgen i siestaen :-)

   Slet
 3. Ja, det mest fornuftige er jo å holde seg i skyggen, men med evigvarende varne så får en jo ikke gjort noe heller. Jeg har stått i solen og jobbet i hele dag. 31 grader her nå.

  SvarSlet
 4. Hei Marie.
  Jeg har dilla på geranium, og de du viser her er flotte. Jeg er så glad for bassenget. Det blir brukt flittig i disse dager. Nå er det over 26. Tror vi får tropenatt. Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Geranium ville jeg heller ikke kunne undvære. Bassinet kommer da rigtig til sin ret i denne sommervarme.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Idag kändes det väldigt varmt och det gick inte att vara i solen. Håller med dig, det är för varmt för att arbeta i trädgården. Fantastiska geranium, den blå blev jag väldigt förtjust i, har aldrig sett den färgen. Southcombe star är verkligen en stjärna. Nu hoppas jag att det skulle vara lite svalare i morgon, så kanske jag kan få gruset till växthuset, så vi kan lägga plattorna.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Du beskriver vældig præcist de to nye geranier, som jeg netop faldt for af de grunde, du nævner. Det er helt utroligt, at det nærmest er for hedt til at arbejde på de haveprojekter, man ellers har gang i.

   Slet
 6. Du har mye fint i hagen:-) Geranium er en fin plante som bunndekker, og en del blomstrer jo gjennom hele sommeren. Da fikk jeg svar på hva som angriper en av våre roser hvert år, så takk for det.
  I dag er det meldt 29 grader, og jeg skal ut å luke en skråning...
  Ha en fin dag/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Uf, kan skråningen ikke vente til køligere tider?

   Slet
 7. Ingrid Bergman er en rigtig klassisk rød rose med store blomster og en smuk og velformet knop/blomst. Sådan en rose, som passer til festlige lejligheder og til dannebrog. Den er ikke spor "skødesløs" men rank og stiv. Den er flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den nemlig. Vores eksemplar er desværre tilbøjelig til at få stråleplet.

   Slet
 8. Kære Marie
  Tak, hvilken dejlig rundtur. De er så flotte alle planterne.
  Kombinationen af Fodblad og Halvmånefjerbregne er et smukt match. Og den blå Phaeum er virklig fin i farven.
  Honningløg har jeg haft - den kunne jeg egentlig godt tænke mig igen...!
  Hils Søren, der åbenbart ikke synes det er for varmt. Pyh ha.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 9. Den dag luftede det lidt, forklarer Søren☺ Honningløg er i grunden fin, men sandt at sige så stinker bladene, især når man rører ved dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jooh, men jeg synes nu kun de lugter af løg, og kun hvis man rører dem. Til gengæld er de meget elegante, så det kan jeg leve med.

   Slet