mandag den 28. maj 2018

krukkeplanter

For tiden er der en stærk trend inden for haveindretning, hvor man indretter sig med krukkeplanter i stor stil ikke bare på terrassen, men også rundt omkring i bedene eller endda i stedet for bede. Det er jeg ikke god til, jeg har overhovedet ikke det æstetiske overblik, der gør, at krukkerne kan samles til en helhed, og jeg kan slet ikke overskue vandingen og vedligeholdelsen af så mange krukker, for ikke at nævne opbevaringen. Når jeg alligevel har en del, så er det, fordi jeg bruger dem til planter, som jeg har erfaring for ikke kan plantes ud i haven, men som jeg alligevel ikke synes, jeg kan leve uden.
Det gælder f.eks. løgplanten nomocharis, som er noget af det mest feminine, man kan tænke sig.

Det er clematis crispa også, og når den gror i potte, kan man rigtig beundre blomsten helt tæt på.

Gummibærende soløjetræ/ cistus ladanifer hører hjemme i middelhavsområdet og er stedsegrøn. Egentlig burde jeg nok studse nogle af grenene, så planten busker sig mere; men jeg kan ikke nænne at klippe blomsterknopper væk. Det må blive til næste forår, når nyvæksten starter, eller efter blomstringen. I varmt sommervejr kan planten være dækket af et gennemsigtigt og fedtet, duftende lag harpiks - heraf navnet.


Inkaliljen med den orkideagtige blomst vil gå helt amok, hvis den slippes løs i et bed - det har jeg prøvet. I en krukke kan jeg styre den.

Gyldenlak/ erysium Bowles Mauve  og en opstammet oliven er ved at være store planter ligesom rispapirplanten/ tetrapanax papyrifer og rosen Leonardo da Vinci.
             


                                    


10 krukker med agapanthus står og suger varme langs med en sydøstvendt mur. Der er ikke meget pynt ved dem lige nu, men det bliver der.

 
Pelargonium x ardens har stået i vindueskarmen indtil nu, men det er planen, at den skal på sommerferie udenfor. Den ranglede vækst og de små, intense blomster er det, jeg så godt kan lide ved planten.
          

18 kommentarer:

 1. Jeg har det som dig, jeg er ikke til alle de krukker, kan jeg bare få vandet de få jeg har, er det fint. Men det er jo specialiteter, du har i dine krukker, det er noget andet. Det ser/så meget flot ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da et stort arbejde i den varme, vi har nu, at huske at få vandet bare de forholdsvis få krukker, vi har. Og hvordan opbevarer man egentlig de planter, der er afblomstret. Smider man dem mon ud, for krukkerne skal jo stå med friske blomster. Ellers giver arrangementet jo ingen mening, med mindre det da er bladplanter, der står i krukkerne.

   Slet
 2. Hei Marie.
  Jeg har nesten ikke bed, så mye av plantene er i krukker. Mye fint du har i dine.Leonardo da Vinvi er flott oppstrammet. Jeg hadde en hvit inkalilje, men den forsvant i vinter. Nomocharis falt jeg for. Fin dag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, så må man jo ty til krukker, og det gør du jo også rigtig godt.

   Slet
 3. Jeg har ikke så mye i krukker, men de jeg har er de som må inn om vinteren. Har også to krukker med sommerblomster. Nydelig Nomocharis! Den er ultrafeminin, ja :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så bruger du og jeg krukker på cirka samme måde.

   Slet
 4. Hej Marie

  Du bruger krukker så det giver god mening, andre har krukker fordi det var så moderne for en 3-4 år siden.
  Men når planterne ikke kan klare at stå ude er det en super funtionel løsning!

  Flotte Nomocharis!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. For mig er det selve planten i krukken, der kommer i første række; men for dem, der bruger krukker så ekstensivt, er planterne og krukkerne mere et dekorationselement, så vidt jeg kan se. Nomocharisblomster ville nok drukne i mængden i den sammenhæng.

   Slet
 5. Jeg har en del krukker, mest pelargonia, men også en del andre planter som må overvintres inne. Noen får et par år inne før de plantes ut og må prøve seg der. Har litt færre etter hvert, da det tar en del tid å stelle og vanne, og ikke minst, rengjøre krukker.
  Nomocharis var vakker:-)
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt, at det tager tid og kræfter at overvintre plante i krukker. Det glemmer jeg bare, når jeg falder for en plante, hvis hårdførhed er tvivlsom.

   Slet
 6. Hej Marie!
  Tio stycken agapanthus, oj det kommer att bli fint. Jag köpte en planta som blommar, hade en fantastiskt stor vit för några år sedan ,men lyckades inte övervintra den. Jag har många krukor med sommarblommor, och visst behöver de vattnas, men vill gärna ha blommor på altanen. Otroligt varmt idag igen.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Agapanthus sørger jeg for overvintrer frostfrit, og så passer de ellers sig selv og får næsten ikke engang vand i løbet af vinteren. På altanen passer krukkerne bare perfekt.

   Slet
 7. Det var spændende at se dine krukker. Det er jo ikke lige de gængse krukkeplanter, du viser. Den røde Pelargonium kunne sagtens blive min favorit netop af de grunde, som du selv fremhæver.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, lige bortset fra agapanthus er de vel ikke helt almindelige.

   Slet
 8. Hej Marie
  Jeg synes, du har mange krukker (i forhold til mig), men de tjener jo et formål, og når du har mulighed for at sætte de sarte ind, så er det bestemt smart.
  Nomocharis og pelargonien er godt nok søde. Så fine og elegante :-)
  Det gummibærende soløjetræ husker jeg fra besøget i din have - blomsterne er slet ikke til at stå for. Dejligt med planter, der får smilet frem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, men krukkerne spiller ikke en hovedrolle, som de gør i visse haver. De er snarere et behageligt supplement, som gør det muligt også at have fornøjelsen af de planter, du nævner.

   Slet
 9. Du har mange spændende ting i dine krukker. Ville din Inkalilje kunne overvintre i bedet, hvis du plantede den ud ? Jeg har den almindelige orange og gule og de er som du skriver meget villige 😀 men jeg har også nogle andre, som ikke tåler frost.
  Hvor er din Cistus fin 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved faktisk ikke, om den her inkalilje ville overleve i et bed, for de to, du nævner, har jeg haft et værre bøvl med at udrydde, så jeg kunne aldrig finde på at plante den ud. Ja, cistus er rigtig fin. Jeg købte den i Staudemarken sidste år, og da så den forfærdelig ud.

   Slet