søndag den 27. maj 2018

omslag i vejret

I dag glimrer solen ved sit fravær, og vi har fået nogle smådryp, dog så små, at de ikke kan registreres. På sådan en overskyet dag er det noget sjovere at tage kameraet med på rundturen, end når solen bager fra en skyfri himmel.
I fredags havde vi, som Lisbeth skrev i går, besøg af 2 x Lisbeth og Bent, og som altid, når havenørder/-bloggere mødes, havde vi en super dag. I fredags stod stewartiaen med store knopper, som er sprunget ud i dag, men sådan er det vel altid, når man viser sin have frem. 

Også paeonia peregrina er siden sprunget ud. Hvis jeg skulle døbe den, ville jeg kalde den lakpæon, selvom den faktisk kaldes balkanpæon på dansk.

Ellers er det ved at være slut med pæonartene. Anomale og emodi pynter dog stadigvæk; men om fem minutter er det silkepæonerne, der tager over.


Tulipa sprengeri er som sædvanligt rosinen i tulipanenden. Tænk, Lisbeth kunne godt acceptere den, selvom den unægteligt er rød:-)

 For ikke ret længe siden skrev Ulla varmt om stauden farvebælg/ baptisia, og det vil jeg gerne følge op med de næste to billeder. Efter flere års tålmodighed kan vi nu nyde synet af disse to store planter,  som hedder henholdsvis purple smoke og Carolina moonlight.


Det blå meconopsisbed er også sprunget mere ud siden i fredags. Når man som jeg sår dem, skal man regne med en vis variation i farven, men alligevel det er første gang jeg ser en med hvide rande. Det ser ikke ud, som om det skyldes tørken.


 I det gamle staudebed tager podophyllum versipelle meget af opmærksomheden med sine store, skinnende blade og de mystiske, mørkerøde blomster.


Personligt holder jeg nu også meget af bedet på den modsatte side af pikstensstien. Det er især på grund af variationen i bladformer og kontrasten mellem nye, brune rodgersiaskud og blå hostablade (krossa regal).


Aicha dominerer totalt rosenbedet i disse dage i alle mulige nuancer af gult. Dog konkurrerer den om opmærksomheden med en blå akeleje og kanelbusken Hartlage Wine.
Bedst som vi sad og spiste frokost på terrassen i fredags, forsvandt den gamle haveklapstol med et under Søren, og han endte på fliserne med et brag, heldigvis uden at komme alvorligt til skade; men i går, da jeg var på strøgtur i storbyen Skive, blev mit blik fanget af disse metalhavestole, som stod uden for Søstrene Grene. De bliver garanteret stående der, hvor de bliver placeret, og vi kan begge to godt lide designet. Nu skal jeg bare have købt nogle puder i Jysk.; men skal det være de diskrete grå eller de mere larmende orange?
Hynde stolesæde KELDMOSE ass.

11 kommentarer:

 1. Åh ja det var lidt af et chok, da stolen forsvandt under Søren, godt han ikke slog sig ret meget. Jeg er glad for at høre, at der er kommet nye stole på matriklen, jeg var også lidt bekymret for at sidde på en af dem. Du skulle nu have vist et billede af de gamle stole.
  Tænk at det hele bare springer ud efter vores besøg, heldigvis så vi da en del af det, men ikke Stewartiaen, den ville jeg ellers gerne have set i blomst. Sprengeri havde en fin form, farven er vist heller ikke postkasserød :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den famøse stol er allerede gemt langt væk. Når solen sådan blev ved med at skinne, ville det jo springe ud, selvom jeg godt kunne ønske, at udviklingen ville gå lidt mere langsomt. Nej, postkaaserød er tulipanen ikke, og de gule mønstre yderst på nogle af bladene mildner nok også den røde farve.

   Slet
 2. Jeg leste om besøket i går hos Lisbeth, og det var fornøyelig for en annen hagenerd å lese om det :)
  Den meconopsisen med hvit kan vakte mitt må ha begjær så klart... ;)
  Helt nydelig!
  Jeg hadde kjøpt grå puter siden jeg er veldig glad i fargen grå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Norsk eller dansk - en havenørd er og bliver en havenørd :-) Den grå pude er nok det sikre valg, det tænker jeg også.

   Slet
 3. hej Marie

  Lækre Meconopsis - sjovt med varianterne - det blive pludselig endnu mere spændende

  Jeg havde også en blomst i min P. versipele, men den var langt nede og svær at fotografere.

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Om den hvidlige variant er køn, ved jeg ikke, men sjov er den da i hvert fald. Versipelle har endnu ikke produceret frø, selvom den har blomstret i hvert fald de sidste tre år; det kunne ellers være spændende at prøve at så den.

   Slet
 4. Hei Marie.
  Det var godt ikke mannen din slo seg. Jeg har gjort akkurat det samme en gang. Da ble jeg både gul og blå. Jeg hadde tatt de grå putene, også fordi jeg er glad i grått. Spennende med baptisia. en ny plante for meg. God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det gik heldigvis ikke så galt, som det kunne have gjort. Baptisiaplanten holder hele sæsonen i modsætning til lupin, som den ligner.

   Slet
 5. Det er meget nemmere at tage billeder, når solen ikke skinner, og det er nogle dejlige billeder, du har taget. Sprengerii er helt klart en favorit her også, selvom jeg kun har en enkelt:) Mht puderne, tror jeg nok, at jeg ville vælge orange, men grå er selvfølgelig mere neutral.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sprengeri har noget x-faktor, synes jeg, og det er rart, at der bliver lidt flere af den år for år. Min bedre halvdel går ind for gråt, så det peger pilen på lige nu.

   Slet
 6. Baptista var ny for meg også, og vakre meconpsis. Her er de ikke i blomst enda. Mye fint i hagen deres, og igjen, jeg blir alltid inspirert av innleggene dine:-)
  Tror jeg ville gått for noe annet enn grått, kanskje nesten hvit, men smaken en forskjellig.
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlet