tirsdag den 7. august 2018

mens man venter på regn

- hvad fordriver man så tiden med? At nusse haven er der ikke meget sjov ved, men jeg klippede da visne blomster af vores hvide sommerfuglebusk i dag, og nu ser den fin og frisk ud igen. Man skal ret tæt på busken for at skelne farvenuancerne.


Bag ved den står en hortensia (mirai), som hænger med blade og blomster hele tiden, selvom den får et ekstra skvæt af vandkanden.. Den her jeg fjernet de blomstrende grene på ved jorden, og da der er en del nye skud nederst på busken, forventer jeg, at den bliver fin til næste års perfekte havesæson:-}
Ud af afklippet blev der en buket og 25 stiklinger. Er jeg heldig, slår buketten rødder.
I det hele taget kan jeg ikke lade være med at tage stiklinger af mange af de planter, jeg har beskåret. Det drejer sig foruden hortensiaen om en træpæon, en hvid staudeklematis, en pink salvie, cistus/ soløje og rosen Händel. De fleste stiklinger bliver ikke til noget; men hvis bare en femtedel af dem lykkes, er jeg også velfornøjet. I foråret tog jeg stiklinger af den vinterblomstrende klematis Winter Beauty med denne smukke plante som resultat - første vellykkede forsøg af rigtig mange.


Nå, men ellers nyder jeg rosernes genblomstring. Burgundy Ice, opstammet Leonardo da Vinci og Munstead Wood fører feltet an.

Jeg nyder også, at der trods tørken og varmen er nogle få blomster i anemonopsis flore pleno.


Og så er der de små juleklokker i codonopsis lanceolata at glædes over. Den skylder mig nu også en ordentlig blomstring, for den er enormt tørstig. Den morsomste plante er liljenCyriaksburg, som ynder at sende nærmest vandrette stilke afsted, så den blomster langt væk fra det sted, hvor løget er lagt.  Denne gren stikker mod nord, og set vestfra har den en violfrøstjerne som baggrund. Til en liljekåring ville den nok ikke komme ret højt op på listen med den vækstform.


13 billeder plejer at være mit max; men jeg kan ikke lade være med at vise Black Beauty endnu engang. Halvdelen af stilkene er bundet op - ret diskret, hvis jeg selv skal sige det:-}

14 kommentarer:

 1. Ja det ses i hvert fald ikke, så det må være diskret opbinding. Der er ikke meget at lave i haven nu, udover at vande altså. At nusse lidt rundt er der ganske rigtigt ikke meget ved. Så må vi se, om næste år bliver den perfekte sommer, vi har vores tvivl - ligesom vi har med regnen, men den må da komme en gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan vist godt sige, at vejret i år har rystet os i vores grundvold som havemennesker. Vi bruger gerne jernstænger til opbindingen, og de forsvinder næsten blandt bladene.

   Slet
 2. Her loves det 20 mm med regn på fredag. Det gjenstår å se om det kommer, men det hadde vært deilig. Anemonopsis flore pleno ser helt nydelig ut! Jeg kjøpte den "vanlige" i fjor, og den er full av knopper nå. Flott oppbinding, for det synes ikke :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterhånden er det svært at fæste lid til prognoserne, men vi kan da håbem det holder stik denne gang. Vores "almindelige" anemonopsis har ingen knopper i år, men overlever heldigvis.

   Slet
 3. Hei Marie.
  Det er en kunst å binde opp så en ikke ser det. Sommerfuglbusken her går nesten blomstene med en gang. Godt at det er flere å ta av. Litt regn har vi fått. Meldt litt mer resten av uka. Jeg håper det.
  Fin tirsdag til deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det går hurtigt med sommerfuglebuskene. Lad os krydse fingre for en ordentlig regnbyge senere på ugen.

   Slet
 4. Hej Marie

  Ja, det må jeg nok sige - flotte liljer, imponerende vækst!
  Og roserne - ja burgundy ice bliver mere og mere noget af en favorit!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Burgundy ice er bestemt også i kridthuset hos mig. Jeg har lyst til at grave i hvert fald et enkelt liljeløg op for at tjekke størrelsen.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Ser så fint ut med liljor och rosor. Dina rosor har en vacker färg, och jag är helt enig Burgundy Ice är bara så flott.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er både den smukke farve og den lette vækst, er gør burgundy ice til en speciel rose.

   Slet
 6. Hej Marie!

  Tack för länken, jag har svarat dig på bloggen.

  Codonopsis lanceolata är verkligen en växt att glädjas över, ett fantastiskt konstverk får man se om man tittar den i ögonen. Jag har haft den i många år, faktiskt något så ovanligt som en frösådd jag gjorde och lyckades med för länge sedan. Tyvärr blev den ett offer för torkan redan i fjol, jag saknar den.

  Och en eloge till din fantastiska liljerabatt, här kan man tala om överflöd!

  I hopp om nederbörd, till dess, ha det så gott.

  /Gunilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at høre fra dig, Gunilla. Jeg assisterer gerne med frø senere på året, hvis du skulle få lys til at så lanceolata igen.

   Slet
 7. Flotte liljer og vældig flot opbinding, Marie.
  Her endte regnen med at give hele 12 mm. Overdådigt. Forhåbentligt fik I også en sjat.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 8. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  หนังออนไลน์

  SvarSlet